ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nechita (ANBR): Hotărârea de Guvern privind sistemul Garanţie-Returnare este un pas pe care îl aşteptăm de câteva luni de zile

22 Iunie 2021   |   Agerpres

Nechita a adăugat că modificările privind trasabilitatea în colectarea, reciclarea şi reutilizarea ambalajelor vin cu foarte multă nevoie de inovaţie şi investiţii în toate zonele industriale.

 
 
Sistemul de Garanţie-Returnare poate deveni o soluţie reală pentru ambalajele din industria de băuturi în România, iar un prim pas pe care îl aşteptăm deja de câteva luni de zile este adoptarea unei Hotărâri de Guvern care să permită implementarea acestui sistem, a declarat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, Alice Nechita, preşedinta Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR).
 
"Sistemul de Garanţie-Returnare poate deveni o soluţie reală pentru ambalajele din industria de băuturi în România. Un astfel de sistem vine cu ţinte mari de colectare, contribuie la sortare separată încă de la sursa ambalajelor de tip PET, aluminiu sau sticlă. Sperăm că va duce şi la o creştere mare a cantităţilor reciclate noi în ţară, astfel încât să putem să le folosim ca industrie producătoare înapoi în ambalajele pe care le punem pe piaţă. Noi avem convingerea că vom avea în curând o Hotărâre de Guvern care să implementeze acest sistem de garanţie - returnare în România. Este un prim pas pe care îl aşteptăm deja de câteva luni de zile bune. Ne dorim ca acest cadru legislativ să fie unul concret, predictibil, corect, astfel încât ulterior acest sistem să poată fi implementat la nivel naţional şi accesibil pentru consumatori. Noi am realizat studii independente, împreună cu experţi care au ajutat la implementarea unor astfel de sistem în alte state membre, şi am venit cu exemple concrete pentru a putea defini principiile de bază ale acestui sistem", a subliniat reprezentanta ANBR.
 
Nechita a adăugat că modificările privind trasabilitatea în colectarea, reciclarea şi reutilizarea ambalajelor vin cu foarte multă nevoie de inovaţie şi investiţii în toate zonele industriale.
 
"Industria de băuturi răcoritoare a venit cu o nouă viziune până în 2030 pentru atingerea acestei circularităţi în ceea ce priveşte colectarea, reciclarea şi reutilizarea ambalajelor noastre şi pornim de la principiul că ambalajul trebuie privit ca o resursă, nu să devină deşeu. Industria se angajează ca, până 2025, să utilizeze ambalaje 100% reciclabile, iar sticlele din PET să fie compuse din cel puţin 50% conţinut reciclat. Ne angajăm să colectăm peste 90% din ambalajele puse pe piaţă şi să folosim ambalaje reutilizabile. Obiectivul final este ca, până în 2030, să putem atinge acest conţinut de 100% materie reciclată sau regenerabilă pentru ambalaje. Toate aceste modificări vin cu foarte multă nevoie de inovaţie şi investiţie în toate zonele din industrie, atât în ceea ce priveşte sectorul producătorilor, dar şi în industria de reciclare pe care contăm ca sprijin pentru această dezvoltare. Este nevoie de o colaborare foarte strânsă atât cu autorităţile, dar şi cu cetăţenii care trebuie să devină conştienţi faţă de cât de important este să colectăm şi să nu mai lăsăm aceste ambalaje să ajungă în natură unde nu pot fi refolosite sau recuperate pentru a deveni resursă şi reintroduse în economia circulară", a spus Nechita.
 
Luna trecută, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Raul Pop, declara, într-o conferinţă de specialitate, că sistemul de garanţie-returnare este ceva diferit, care se află în discuţie de peste un an, dar care ar putea să rezolve doar 5% din problema deşeurilor reciclabile.
 
"Ordonanţa 74 a venit şi a pus în centrul întregii activităţi de reciclare a deşeului menajer Unitatea Administrativ-Teritorială. Din punct de vedere politic este o opţiune, nu e ceva neapărat greşit, dar care a prins UAT-urile şi primăriile extrem de nepregătite ca să-şi asume acest rol şi sunt în continuare cam la fel, cu mici excepţii. Avem provocări în ceea ce priveşte fluxurile tradiţionale, cum ar fi sticla care, din punct de vedere comercial, este în momentul de faţă un dezastru la colectare (...). Cel mai elocvent exemplu despre cum se poate face ceva diferit este sistemul de garanţie-returnare, în discuţie de peste un an. A fost anunţat de ultimii trei miniştri (ai Mediului - n. r.). Când ai trei miniştri în decursul unui an, e cam greu să ai coerenţă şi consecvenţă. Nu este neapărat vina miniştrilor. Noi mai avem multe probleme sistemice în afară de acest sistem de garanţie-returnare. El va rezolva să spunem 5% din deşeurile reciclabile, dar mai avem 95% din deşeurile reciclabile plus fracţia nereciclabilă care trebuie să aibă alte soluţii. Acolo unde decidentul local îşi suflecă mânecile şi se apucă de treabă o poate face şi fără legislaţie, atâta vreme cât nu o încalcă", a explicat oficialul.
 
Teme precum infrastructura de reciclare a deşeurilor, măsuri de încurajare pentru colectarea selectivă, precum şi obiectivul României pentru următorii cinci ani în materie de reciclare vor fi abordate, marţi, în cadrul unei videoconferinţe cu tema "Economia verde 2021- Cum facem din reciclare un mod de viaţă şi cum creştem economia circulară?", organizată de Ziarul Financiar. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5690 / 8795
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...