ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cisco: 5G, Wi-Fi 6 sau Open Roaming - tendinţe importante cu impact asupra digitalizării

21 Iunie 2021   |   Agerpres

Previziunile au fost publicate recent şi vin să marcheze Ziua Mondială Wi-Fi, o iniţiativă globală a Wireless Broadband Alliance, sărbătorită pe data de 20 iunie.

 
 
Reţelele 5G, Wi-Fi 6 şi Open Roaming reprezintă câteva dintre tendinţele pe care specialiştii Cisco anticipează că vor avea un impact asupra digitalizării şi pot conduce la îmbunătăţirea conectivităţii la nivel mondial, în perioada următoare.
 
Previziunile au fost publicate recent şi vin să marcheze Ziua Mondială Wi-Fi, o iniţiativă globală a Wireless Broadband Alliance, sărbătorită pe data de 20 iunie.
 
Conform Cisco, una dintre tendinţele Wi-Fi cu impact asupra digitalizării reuneşte noua generaţie 5G şi Wi-Fi 6, despre care se afirmă că pot contribui la reducerea decalajului digital dintre ţări şi regiuni.
 
"Aceste tehnologii ajung în zone în care fibra optică este extrem de scumpă, inclusiv în comunităţile rurale. De aceste avantaje vor beneficia deopotrivă personalul din prima linie din sănătate, producţie şi educaţie, dar şi angajaţii mobili. Conexiunile wireless reprezintă un element esenţial în reducerea decalajului digital, deoarece aceste noi tehnologii stimulează progresul şi inovaţia pentru milioane de oameni", susţin reprezentanţii Cisco.
 
Datele existente la nivel mondial relevă faptul că, în prezent, jumătate din populaţia globului nu are acces la oportunităţi de business, de învăţare sau asistenţă medicală, iar în aproape fiecare ţară, decalajul digital afectează comunităţile rurale şi populaţia săracă în mod inegal.
 
O doua tendinţă preconizată de Cisco se referă strict la Wi-Fi 6, cel mai nou standard Wi-Fi, cunoscut şi ca 802.11ax.
 
"Pe lângă viteza semnificativ mai mare comparativ cu generaţia anterioară, Wi-Fi 6 oferă o capacitate cu până la 400% mai mare, fiind mult mai eficientă în spaţii mari precum amfiteatre, stadioane şi săli de conferinţă. Latenţa este mult îmbunătăţită, ceea ce permite scenarii de utilizare în timp aproape real. Reţeaua Wi-Fi 6 solicită mai puţin bateriile dispozitivelor conectate, oferind o experienţă de utilizare mai predictibilă", se precizează în analiză.
 
De asemenea, o politică de securitate Wi-Fi importantă este schimbarea parolelor implicite.
 
"Majoritatea dispozitivelor de reţea, cum ar fi Access Point-urile wireless, au parole de administrator implicite, astfel încât configurarea dispozitivelor să fie mai simplă. Schimbarea parolelor implicite pentru dispozitivele de reţea cu parole mai complexe - dar şi schimbarea frecventă a acestora - sunt modalităţi simple, dar eficiente, prin care putem îmbunătăţi securitatea Wi-Fi. Alte metode prin care asigurăm securitatea reţelei Wi-Fi includ criptarea, reţelele private virtuale, sistemele wireless de prevenire a intruziunilor şi managementul unificat al ameninţărilor. Această ultimă metodă oferă o modalitate simplificată de integrare a mai multor funcţii de securitate. Aceste funcţii sunt integrate într-un singur punct din reţea, eliminând nevoia de soluţii punctuale de la mai mulţi furnizori", sunt de părere experţii.
 
În ierarhia întocmită de cei de la Cisco se află şi Open Roaming - o iniţiativă multi-vendor, prin care se asigură o legătură mai bună între reţelele mobile şi Wi-Fi.
 
Astfel, prin Open Roaming se facilitează conectarea unui dispozitiv mobil la o reţea Wi-Fi de înaltă calitate şi comutarea uşoară între reţele. Acest lucru permite utilizatorilor, inclusiv celor de tip vizitator să se conecteze automat şi securizat în momentul în care dispozitivul lor se află în perimetrul unei reţele Wi-Fi membre şi care respectă standardele de securitate.
 
Nu în cele din urmă, digitizarea spaţiilor fizice cu tehnologii Wi-Fi reprezintă o altă tendinţă în materie de Wi-FI la nivel global.
 
"Sute de miliarde de metri pătraţi de spaţii fizice rămân o necunoscută, deoarece nici echipele IT şi nici cele de management nu au informaţii despre comportamentul oamenilor (clienţi, vizitatori, angajaţi) şi al obiectelor (active, senzori, dispozitive inteligente). Serviciile bazate pe localizare, cum ar fi Cisco DNA Spaces, utilizează date din infrastructura wireless şi le transformă în informaţii. Într-o lume în care website-urile şi aplicaţiile noastre mobile devin din ce în ce mai inteligente, DNA Spaces a fost concepută pentru a face clădirile mai inteligente. Înainte de pandemie, majoritatea clienţilor Cisco foloseau platforma pentru configurarea conexiunii Wi-Fi, pentru a localiza active sau pentru a obţine rapoarte lunare şi statistici cu privire la performanţa locaţiilor", notează compania.
 
Cisco este liderul mondial în tehnologie care face ca Internetul să funcţioneze din anul 1984. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6327 / 9431
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...