
Ghinea: Până în 2029 toate programele se decid în primăvară; putem avea o decadă astrală a dezvoltării în România
23 Decembrie 2020
AgerpresÎn ceea ce priveşte decizia de a renunţa la funcţia deţinută la Parlamentul European pentru a face parte din Guvernul României, Cristian Ghinea a menţionat că aceasta "a fost o decizie grea".
Ministrul desemnat pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat miercuri că, până în 2029, toate programele se decid în primăvară, astfel că "putem avea o decadă astrală a dezvoltării în România".
"Am activat în Comisa asta, am fost la Minister, am urmărit Ministerul în toată această perioadă de opoziţie. Sunt pregătit, am aici ce trebuie făcut, ştiam colegii din Parlament, cei care au mai fost în Parlamentul trecut. Întrebările chiar au fost punctuale şi foarte bune. Sper să menţinem această atmosferă de dezbatere constructivă în Parlament şi de acum înainte. Am promis Comisiei Parlamentare că voi veni mai des aici şi am propus grupurilor politice din Parlament să avem întâlniri separate pentru că acum poate fi anul acela în care aşezăm dezvoltarea României cu bani europeni pe temei serios. Până în 2029 toate programele se decid acum, în primăvară - şi ceea ce am numit eu, putem avea o decadă astrală a dezvoltării în România, dacă ne înţelegem şi dacă punem temei solid astfel încât să nu se mai schimbe de la un guvern la altul", a afirmat Cristian Ghinea, la ieşirea de la audieri.
În ceea ce priveşte decizia de a renunţa la funcţia deţinută la Parlamentul European pentru a face parte din Guvernul României, Cristian Ghinea a menţionat că aceasta "a fost o decizie grea".
"A fost o decizie grea, o decizie grea şi pentru mine şi pentru familia mea. Dar, până la urmă, întrebarea a fost: Domnule, tu ştii cel mai bine, ai fost acolo, ai urmărit, tot spui despre ministerul ăsta şi despre fondurile europene, trebuie să vii să arăţi că ştii şi că se poate. Repet, a fost o decizie care mi-a provocat nişte insomnii severe în perioada asta", a menţionat Cristian Ghinea, întrebat ce anume l-a determinat să renunţe funcţia de vicepreşedinte al comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European pentru a face parte din Guvernul României.
Referindu-se la riscul dezangajărilor, Cristian Ghinea a menţionat că pentru anul viitor este un risc de 2 miliarde de euro care speră să fie redus.
"Am avut o discuţie şi cu actualul secretar de stat Bota de la actualul MFE şi m-a asigurat că se lucrează pentru riscul dezangajărilor. Oricum vorbim de sume relativ mici. Pentru anul viitor este un risc de 2 miliarde pe care sper să îl reducem. Practic este un sistem destul de nefericit acesta în care stăm şi tot tragem de proiecte. Vreau să schimb viziunea acestui minister de aceea am şi propus coaliţiei de guvernare schimbarea numelui, fiindcă Ministerul Fondurilor sună aşa, ca un exerciţiu contabil. De fapt acesta este ministerul care trebuie să pregătească proiecte, trebuie să investim în pregătirea de proiecte de la an la an astfel încât să avem pe ţeavă un portofoliu masiv. Riscul de dezangajare este un sindrom al faptului că nu există proiecte la timp şi apoi le căutăm, tragem de ele", a mai spus ministrul desemnat pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Membrii celor două comisii au validat nominalizarea lui Cristian Ghinea pentru portofoliul de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 16 voturi pentru şi 5 împotrivă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7767 / 9441 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...