ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lazea (BNR): Un Guvern este răspunzător faţă de sănătatea fiecărui cetăţean, nu de supravieţuirea fiecărui IMM

28 Aprilie 2020   |   AGERPRES

Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte economiile în perioada post-criză, va exista o situaţie în care datoriile publice vor creşte, se vor arunca asupra generaţiilor viitoare, iar inflaţia va creşte pe termen lung.

 
 
Multe întreprinderi mici şi mijlocii vor dispărea, fără doar şi poate, dar un Guvern este răspunzător faţă de sănătatea fiecărui cetăţean al său, nu faţă de supravieţuirea fiecărui IMM sau fiecărei întreprinderi, mai ales într-o economie de piaţă, a declarat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, Valentin Lazea, economist-şef Banca Naţională a României (BNR).

"Multe întreprinderi mici şi mijlocii vor dispărea, fără doar şi poate. Haideţi să nu confundăm două principii clare: un stat, un Guvern este răspunzător faţă de sănătatea fiecărui cetăţean al său, dar nu este răspunzător faţă de supravieţuirea fiecărui IMM sau fiecărei întreprinderi mai ales într-o economie de piaţă. Am ajuns în lumea de astăzi să se considere că statul trebuie să salveze toate întreprinderile... Or, unde mai este economia de piaţă în toată chestia asta? România are câteva atuuri faţă de alte ţări din Europa Centrală şi de Est, care ar putea să o facă să iasă mai bine din criză. Şi anume, noi nu avem un comerţ exterior atât de dezvoltat precum ţările de la Vişegrad, care sunt mai lovite din acest punct de vedere, noi nu avem un turism care să se bazeze atât de mult pe venirea turiştilor străini, deci o slăbiciune care devine o forţă în actualele împrejurări, şi România are relativ mai puţini angajaţi în microîntreprinderi, ceea ce pare chiar surprinzător faţă de ţările Europei Centrală şi de Est. Cu alte cuvinte, dacă nu am avea situaţia deficitelor gemene - deficitul fiscal şi deficitul bugetar - care ne trag în jos foarte tare, am avea o şansă să ieşim din criză", a spus Lazea.


În viziunea economistului-şef al BNR, nu este corect ca unele ţări să spună că "pe data de 'x mai' vom ieşi din criză", iar acest lucru "ar trebui să fie făcut strict în funcţie de parametrii medicali".

"În privinţa evoluţiei pandemiei, probabil că o să avem o evoluţie în W, pentru că, după o primă reluare în lunile de vară, odată cu reînceperea şcolilor în septembrie şi odată cu turismul şi toate celelalte acţiuni care vor fi reluate, aproape sigur vom avea un nou vârf al epidemiei. În acest sens, nu mi se pare corect ce se face acum de către unele ţări, care spun că pe data de 'x mai' vom ieşi din criză. Acest lucru ar trebui să fie făcut strict în funcţie de parametrii medicali şi anume de indicatori cum ar fi rata de propagare a bolii. De exemplu, ştiu că sunt ţări cum e Cehia, Norvegia, Austria care au adus boala sub control, unde zi de zi numărul noilor cazuri de îmbolnăvire scade. Nu este acelaşi lucru în România sau în Polonia, cu atât mai puţin în Italia sau Spania. Aceste ultime ţări nu-şi pot permite să spună că pe 15 mai sau pe 6 mai ieşim din criză. Credem noi că le-a luat două luni chinezilor. De unde ştim cât le-a luat chinezilor, într-adevăr? Prudent mi se pare să laşi ţările care au adus epidemia sub control să iasă din criză şi să vezi cum se manifestă epidemia în acest condiţii", a afirmat Valentin Lazea.

Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte economiile în perioada post-criză, va exista o situaţie în care datoriile publice vor creşte, se vor arunca asupra generaţiilor viitoare, iar inflaţia va creşte pe termen lung.

"Vom avea o situaţie în care vor creşte datoriile publice şi se va arunca pisica moartă a datoriilor în mâinile oricărui ar fi să fie. Cu alte cuvinte, se vor socializa pierderile, se vor arunca datorii asupra generaţiilor viitoare, se va intra în defaulturi - nu se vor mai plăti creditorii, inflaţia pe termen lung va creşte şi toate acestea, la urma urmelor, vor avea ca rezultat o fragilitate. Economiile care vor arunca la gunoi principiile şi lucrurile învăţate în sute de ani, cum de altfel le vor şi arunca, vor fi fragile. Aviz şi economiilor occidentale şi celei româneşti care, prin mimetism, va face aceleaşi prostii ca şi occidentalii", a menţionat oficialul BNR.

Reprezentanţi ai mediului financiar-bancar şi pieţei de capital participă, marţi, la videoconferinţa cu tema 'The Post-Pandemic World', organizată de Grupul de presă Bursa.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8074 / 8667
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...