
Limitarea indemnizațiilor din companiile de stat, introducerea de indicatori de performanță - în pachetul al doilea de măsuri
22 Iulie 2025
AgerpresPrim-ministrul a explicat că pachetul al doilea de măsuri va avea 'o componentă importantă în buna guvernare a companiilor de stat, ceea ce înseamnă limitarea indemnizațiilor și anularea unor excepții, care permiteau în anumite sectoare creșteri foarte mari'.
Premierul Ilie Bolojan a declarat, luni, că în pachetul al doilea de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar vor fi cuprinse limitarea indemnizațiilor din companiile de stat, anularea unor excepții unde 's-a sărit peste cal', precum și crearea unui mecanism prin care cei din consiliile de administrație să fie verificați pe baza unor indicatori de performanță.
'Una din discuțiile pe care le-am avut în coaliție, înainte de a închide programul de guvernare, a fost și această măsură. Este o măsură convenită, o susține și Partidul Social Democrat. Deci una dintre măsurile care vor fi propuse în pachetul pentru companii va fi și o analiză și o limitare a indemnizațiilor, care pot fi luate în anumite sectoare, am avut și niște excepții, și acolo unde am avut excepții, nu știu, în zona de energie, acolo s-a sărit destul de mult peste cal', a afirmat Bolojan, la B1 TV, întrebat dacă va lua și măsura de plafonare a indemnizațiilor din companiile de stat.
'Una din discuțiile pe care le-am avut în coaliție, înainte de a închide programul de guvernare, a fost și această măsură. Este o măsură convenită, o susține și Partidul Social Democrat. Deci una dintre măsurile care vor fi propuse în pachetul pentru companii va fi și o analiză și o limitare a indemnizațiilor, care pot fi luate în anumite sectoare, am avut și niște excepții, și acolo unde am avut excepții, nu știu, în zona de energie, acolo s-a sărit destul de mult peste cal', a afirmat Bolojan, la B1 TV, întrebat dacă va lua și măsura de plafonare a indemnizațiilor din companiile de stat.
El a spus, legat de faptul că în consiliile de administrație sunt numiți, pe criterii politice, oameni fără experiență în domeniu, că 'nu este o problemă că un om este numit undeva în sectorul public chiar cu un sprijin politic'.
'Nu trebuie să fim ipocriți pentru acest lucru - numirea într-o poziție de secretar de stat, uneori când se face numire directă. Problema pe care o avem este ca acei oameni să fie competenți - asta e o condiție de bază. Și a doua problemă este să nu creadă că li se cuvine, ci să fie conștienți că au o mare responsabilitate, având o răspundere de pus în practică și netrebuind să îi facă de râs pe cei care i-au propus. Dacă lumea politică, și eu susțin acest lucru, nu închide acest tip de proceduri, nota de plată va veni la lumea politică. Din punctul meu de vedere, oamenii care sunt astăzi în companii, dacă acceptă indicatori de performanță care sunt corect stabiliți, nu au decât să rămână mai departe și să pună acești indicatori în practică', a adăugat premierul.
Șeful Executivului a menționat însă că, dacă acești oameni numiți nu acceptă indicatorii de performanță și nu fac nimic și sunt ținuți acolo 'numai pentru că au o proptea de la o persoană sau alta', se va continua cu greșelile făcute în acești ani.
'Astfel de oameni, fără simțul răspunderii, nu mai au ce să caute pe astfel de poziții, indiferent cine i-a susținut, un partid, o persoană, pentru că și acest tip de numiri ne-a adus în situația în care suntem', a adăugat Ilie Bolojan.
Prim-ministrul a explicat, astfel, că pachetul al doilea de măsuri va avea 'o componentă importantă în buna guvernare a companiilor de stat, ceea ce înseamnă limitarea indemnizațiilor și anularea unor excepții, care permiteau în anumite sectoare creșteri foarte mari'. El a adăugat că pachetul va cuprinde și un mecanism prin care indicatorii de performanță pe baza cărora oamenii numiți în aceste poziții să fie verificați.
'Și dacă ministerele, care sunt autoritățile lor tutelare, consideră că ei nu sunt relevanți, nu îi oprește nimeni pe actualii miniștri să îi schimbe și pot fi două situații: conducerile care sunt în prezent acceptă acești noi indicatori, care, într-adevăr, ar trebui să îi pună să muncească mai mult, să fie mai buni administratori, situație în care pot să meargă mai departe fără probleme, sau, în situația în care nu acceptă, în mod cert va trebui să intrăm cu ei într-un război, pentru că nu poți să ocupi o poziție publică fără o responsabilitate care derivă din ocuparea acelei poziții și din câștigurile pe care le ai. Nu e o problemă că tu câștigi mai bine, problema este ce faci pentru banii respectivi', a explicat premierul.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6 / 9770 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...