ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Luca Niculescu: În 2026 ar trebui să fim membri ai OCDE dacă lucrurile merg în ritmul actual

05 Noiembrie 2024   |   Agerpres

Secretarul de stat a subliniat că aderarea Românie la OCDE este un obiectiv asumat şi susţinut de întreaga clasă politică, de mediul academic, de societate civilă, etc.

 
 
România va fi membră a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în 2026, dacă lucrurile evoluează în ritmul actual, procesul fiind unul foarte dinamic, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Luca Niculescu, coordonatorul naţional pentru procesul de aderare a României la OCDE.

"Procesul este foarte, foarte dinamic şi există şi o ţintă pentru aderare, susţinută de mediul politic. În 2026, dacă lucrurile merg în ritmul în care merg acum, ar trebui să fim membri ai organizaţiei. Nu avem nicio întârziere, până acum suntem în grafic. Există un consens politic care ne ajută foarte mult. (...). Avem 26 de capitole pe care trebuie să le parcurgem. La finalul acestui proces trebuie să fim aliniaţi la standardele politice şi cele mai bune practici ale OCDE. Sunt 26 de comitete care se ocupă de aderarea României la OCDE - şi care acoperă practic toate domeniile vieţii publice, de la bună guvernanţă, anticorupţie, digitalizare, la agricultură, sănătate, educaţie. Aproape orice se află în viaţa noastră are o legătură cu OCDE. Încet-încet parcurgem aceste comitete şi, odată încheiate, vom fi membri ai organizaţiei. Până acum am încheiat cu succes şase astfel de comitete. Mai avem 20", a menţionat Luca Niculescu, la ediţia a V-a a Forumului Economic Român, organizat de FinMedia şi publicaţia Piaţa Financiară.


Potrivit acestuia, mediul de afaceri este cel mai bun aliat al autorităţilor în drumul către aderarea la OCDE, în condiţiile în care acest demers va aduce, în primul rând, mai multe investiţii.

"Vor veni mai mulţi bani în ţara noastră, vor fi mai multe investiţii străine. Multe fonduri de investiţii au, printre criterii, apartenenţa statului respectiv la OCDE pentru a finanţa un proiect, însă nu este vorba numai despre investiţii. Este vorba pur şi simplu despre o guvernanţă mai bună. Ţara aceasta va fi bine guvernată odată ce vom intra în OCDE. Politicile pe care le propun cei de la OCDE şi care se bazează pe date, pe cifre, pe statistici, sunt probabil cele mai bune politici din lume", a adăugat Luca Niculescu.

El a subliniat că aderarea la OCDE va însemna, de asemenea, o îmbunătăţire a capacităţii administrative a României.

"Oamenii care lucrează în administraţie vor fi mai buni, mai competenţi, pentru că învăţăm unii de la ceilalţi, învăţăm de la secretariatul OCDE, de la experţii de acolo dar, şi mai important, învăţăm de la colegii lor din alte state OCDE, pentru că există o interacţiune permanentă între cei care se ocupă de acelaşi domeniu. Totodată, România va participa la elaborarea unor norme şi standarde cu impact mondial", a mai spus secretarul de stat.

Potrivit acestuia, o mare parte din legislaţia românească reprezintă transpunerea unor directive scrise şi elaborate la Uniunea Europeană, însă o bună parte dintre cele care sunt discutate la nivelul UE sunt gândite înainte în cadrul OCDE.

"Avem capacitatea de a influenţa decizii cât mai înalte. Sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le vom avea o dată cu aderarea", a mai spus Niculescu.

În opinia sa, aderarea României la OCDE va reprezenta "o altă ancoră pentru noi, pentru modernizarea României, pentru consolidarea statutului ţării noastre în rândul democraţiilor solide, bazate pe reguli şi pe domnia legii".

Secretarul de stat a subliniat că aderarea Românie la OCDE este un obiectiv asumat şi susţinut de întreaga clasă politică, de mediul academic, de societate civilă, etc.

"OCDE este prezentat câteodată ca un club al ţărilor bogate, pentru că în OCDE se află statele care reprezintă 70% din comerţul mondial şi 90% din valoarea investiţiilor de capital. OCDE înseamnă mai mult decât bogăţia materială, înseamnă o expertiză vastă, foarte cuprinzătoare în aproape toate domeniile vieţii publice, înseamnă o platformă unică de colaborare pentru statele membre. (...) În total sunt cam 100 de state în lume care beneficiază de experienţa OCDE pentru a găsi soluţii concrete la problemele comune", a adăugat Luca Niculescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 726 / 9725
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...