ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Energiei: Ne-am propus prelungirea termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune

09 Ianuarie 2025   |   Agerpres

Regulamentul european permite discuții pe acest subiect.

 
 

România va solicita Comisiei Europene (CE) prelungirea cu 2-3 ani a termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, pentru că nu are cu ce să înlocuiască în prezent aceste grupuri pe cărbune, a declarat, joi, într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

'Ne-am propus prelungirea termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune. Nu avem altă variantă, în contextul în care energia României trebuie să fie o energie sigură și nu avem cu ce să înlocuim grupurile pe cărbune în acest moment, cel puțin. Mai mult, grupurile pe gaz din planul de restructurare de la Complexul Energetic Oltenia au întârzieri, trebuie să o spunem deschis. Au fost licitații, cum este cea de la Ișalnița, unde nu a fost niciun ofertant. La fel s-a întâmplat, din păcate, la Hidrocentrale Craiova, cu banii din PNRR, dar acesta este alt subiect și acum urmează să vedem dacă facem studii noi de piață. Cu siguranță va fi nevoie de noi licitații. Toate aceste lucruri generează întârzieri și atunci avem trei lucruri de făcut. Avem de negociat cu Comisia Europeană o ajustare a PNRR, pentru că jalonul acesta a fost considerat închis, îndeplinit de România', a precizat Burduja.

Acesta a adăugat că Regulamentul european permite discuții pe acest subiect.

'La articolul 21, alineatul 1, scrie că, în cazul în care Planul de Redresare și Reziliență, inclusiv jaloanele și țintele relevante, nu mai poate fi îndeplinit în totalitate sau parțial, ca urmare a unor circumstanțe obiective, statul poate înainta Comisiei o cerere motivată și Comisia o ia în discuție. La alineatul 2 se spune cum se aprobă astfel de cereri: Comisia și Consiliul, ulterior, prin decizie, o aprobă într-un termen de 60 de zile, de la transmiterea oficială a cererii, cu posibilitatea prelungirii, dacă este cazul', a explicat ministrul Energiei.

Potrivit sursei citate, alte puncte importante pentru acest an se referă la renegocierea Planului de restructurare pentru Complexul Energetic Oltenia și modificarea Legea decarbonizării, 'care este și cel mai simplu, pentru că depinde strict de voința politică pe care o avem la nivel intern'.

'În orice caz, având în vedere termenele actuale, nu putem să ne permitem, din punctul meu de vedere, ca din 2026 să nu mai putem conta pe Complexul Energetic Oltenia. Pur și simplu nu avem cu ce să înlocuim aceste grupuri pe cărbune. Vă vom ține la curent și cu acest demers. Apelul meu este către toate părțile implicate. Avem un Comitet al Cărbunelui interministerial, care include MIPE, Ministerul de Finanțe și mai multe părți interesate - Complexul Energetic Valea Jiului. Deci noi toți trebuie să tragem la aceeași barcă. Am avut aceste discuții, astfel încât să venim cu un punct de vedere unitar în fața Comisiei și să obținem aceste derogări de termene. Nu cred că este prea mult ceea ce cerem. Sunt alte state europene care au centrale pe cărbune până în 2049, dacă nu mă înșel. E adevărat, au dependență ceva mai mare de cărbune', a menționat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a subliniat că se așteaptă la o flexibilitate 'pe măsură' din partea Comisiei Europene în privința prelungirii acestor termene, având în vedere toate progresele făcute de România.

'Având în vedere toate progresele pe care România le-a făcut, având în vedere că piața românească e foarte bine interconectată, având în vedere că suntem un bun cetățean european, mă aștept să existe o flexibilitate pe măsură și din partea Comisiei Europene și, de fapt, un tratament obiectiv al situației României, care nu-și permite să devină dependentă de alte state, de resursele altor state. Din contră, trebuie să fie un pilon de stabilitate. Și cred că ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, cu sprijinul pentru Republica Moldova, cu evoluția din proiectul Neptun Deep, demonstrează că România poate să joace acest rol. Noi ne propunem la Complexul Energetic Oltenia o prelungire a termenului de 2-3 ani de zile', a punctat Sebastian Burduja.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 29 / 9129
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2025 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Schimbări importante în Top 10: NNDKP are cei mai mulți avocați, Reff & Asociații urcă pe locul 4, după Filip & Company, iar DLA Piper iese din ”pluton”
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...