ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Niculescu (Ministerul Energiei): România poate să facă faţă reducerii cu 15% a consumului de gaze; sunt flexibilităţi

27 Iulie 2022   |   Agerpres

Întrebat dacă în România s-ar impune această reducere de 15% voluntară, Niculescu a precizat că "fiecare este liber să procedeze cum consideră, atât timp cât este vorba de o acţiune voluntară".

 
 
Secretarul de stat George Niculescu din Ministerul Energiei a dat asigurări că România poate să facă faţă reducerii cu 15% a consumului de gaze, recomandată de UE, menţionând că în prezent este vorba de o acţiune voluntară şi că există "nişte flexibilităţi" care se iau în calcul la această reducere, cum ar fi gradul de umplere a depozitelor şi consumul industriei non-energetice.
 
"România a susţinut întotdeauna independenţa energetică, ne-am dorit întotdeauna şi ne dorim în continuare diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi cu energie electrică. De aceea, această reducere voluntară, practic, în situaţia în care se află România astăzi, din punctul meu de vedere, cred că România poate să facă faţă la această reducere voluntară. Sunt nişte flexibilităţi care se iau în calcul la această reducere, în sensul în care avem gradul de umplere al depozitelor, acest grad de umplere (...) poate reduce din obligaţia de reducere de 15% şi, de asemenea, este luat în considerare şi consumul industriei non-energetice, aşa cum este el prezentat pe site-ul Eurostat, iarăşi o cantitate de gaze naturale care se poate reduce din acest procent de 15%", a afirmat Niculescu, după şedinţa de guvern.
 
Întrebat dacă în România s-ar impune această reducere de 15% voluntară, Niculescu a precizat că "fiecare este liber să procedeze cum consideră, atât timp cât este vorba de o acţiune voluntară".
 
"Fiind o acţiune voluntară, nu este o obligaţie deocamdată, dacă situaţia o va impune, atunci se transformă într-o obligaţie. Eu cred că, indiferent de cantitatea de gaze naturale pe care o avem înmagazinată, indiferent că aceasta este medie, din punctul meu de vedere, întotdeauna am făcut-o şi o voi face, într-un mod cât se poate de respectuos, am îndemnat şi voi îndemna la consumul responsabil de energie electrică şi de gaze naturale. Fiind o acţiune voluntară, fiecare este liber să procedeze aşa cum doreşte", a mai spus Niculescu.
 
Potrivit acestuia, până la 31 octombrie va fi modificat Regulamentul care prevede planul de urgenţă, rolul şi responsabilităţile întreprinderilor care activează în domeniul gazelor naturale din România, activităţile individuale ale entităţilor implicate în prevenirea situaţiilor de criză.
 
"În momentul de faţă, consumatorii casnici, IMM-urile, infrastructura critică şi producătorii de energie termică nu vor fi afectaţi de această reducere a consumului. În urma actualizării regulamentului, la care avem termen până pe 31 octombrie să o facem, în urma discuţiilor pe care le vom avea cu tot ce înseamnă mari consumatori de energie electrică, gaze naturale, cu sectorul energetic, vom stabili, prin modificarea regulamentului, efectiv cum se vor face aceste reduceri de gaze. Ele, în principiu, se vor face proporţional până la suportabilitatea tehnică a echipamentelor care sunt aferente acestor companii consumatoare de gaze naturale, în aşa fel încât aceste instalaţii consumatoare de gaze naturale să nu fie afectate negativ din punct de vedere tehnic, nu ştiu, printr-o scădere bruscă a consumului de gaze", a mai precizat secretarul de stat.
 
Întrebat dacă Guvernul va cere companiilor să reducă consumul de la 1 august, Niculescu a reiterat că nu este o măsură obligatorie la nivelul UE.
 
"Având în vedere că nu este instituită o obligaţie, Guvernul nu poate interveni şi să solicite imperativ acest lucru vreunui grup de firme sau companii de la 1 august. Vă confirm lucrul acesta şi vă repet faptul că dacă o companie doreşte să facă lucrul acesta în mod voluntar, poate să o facă. În momentul de faţă nu este instituită niciun fel de obligaţie în sensul acesta. (...) Decizia de ieri adoptată la Bruxelles prevede că în cazul instituirii stării de alertă la nivel european, această măsură devine obligatorie şi atunci, pe baza regulamentului care va fi modificat, se va reduce consumul de gaze naturale într-un mod proporţional, în aşa fel încât să nu fie afectate echipamentele companiilor producătoare", a subliniat el.
 
Potrivit secretarului de stat, o recomandare de consum eficient al energiei electrice sau a gazelor naturale este "un lucru de bun simţ"
 
"Lucrurile astea le fac la mine acasă. Sunt lucrurile, aşa cum am spus, de bun simţ, am mai spus şi anul trecut cred: să stingi lumina în camera în care nu stai, să îţi setezi temperatura ambientală într-un mod în care nu trebuie să sufere nimeni de frig sau să stea prea mult în căldură, dar în modul în care consumul tinde să scadă, cred că este un lucru bun de făcut", a mai spus acesta.
 
Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, marţi, un plan de reducere coordonată a consumului de gaz, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream 1, a anunţat Preşedinţia cehă a Consiliului UE. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3550 / 9438
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...