ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noi măsuri cu privire la distrugerea bunurilor reținute de autoritățile române cu titlul de mijloace materiale de probă

27 Mai 2024   |   Andreea Bende, Partner, BACIU PARTNERS

Articolul 197 din Codul de Procedură Penală este modificat prin detalierea unor noi proceduri cu privire la bunurile reținute ca mijloace materiale de probă, în cazul anumitor bunuri specifice, după cum urmează:

 
 
Cadrul juridic privind operațiunile derulate în legătură cu distrugerea mijloacelor materiale de probă, atunci când este vorba de bunurile dovedite că aduc atingere unor drepturi de proprietate intelectuală a fost modificat prin Legea nr. 126/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (“Legea”), între actele normative modificate fiind și Codul de procedură penală.


Astfel, articolul 197 din Codul de Procedură Penală este modificat prin detalierea unor noi proceduri cu privire la bunurile reținute ca mijloace materiale de probă, în cazul anumitor bunuri specifice, după cum urmează:
 
1.      Bunurile se inventariază, luându-se în acelaşi timp şi măsurile de securitate, de păstrare şi de conservare corespunzătoare până la predarea lor efectivă organelor care efectuează distrugerea;
2.      Bunurile se fotografiază, fotografiile fiind apoi vizate de organul de urmărire penală şi atașate la dosar;
3.      Din rândul acestora se prelevează probe (mostre) necesare expertizării în cursul urmării penale și a judecății, câte un exemplar păstrându-se de către organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată la care se găseşte dosarul, până la soluţionarea definitivă a cauzei.
 
Dacă bunurile reținute reprezintă tutunuri prelucrate, după parcurgerea pașilor de mai sus, bunurile sunt predate pentru distrugere de către organul care a efectuat ridicarea sau reţinerea, antrepozitarilor autorizaţi pentru tutun prelucrat, destinatarilor înregistraţi sau importatorilor autorizaţi de astfel de produse. Predarea bunurilor se va face în termen de maxim 6 luni de la identificarea bunurilor, în baza unei ordonanțe motivate dispuse de procuror în cursul urmării penale sau a unei încheieri dispuse de instanța care are pe rol dosarul. Costurile cu preluarea în custodie, transportul, depozitarea și distrugerea bunurilor rămân, potrivit art. IV alin. (7) din Lege, în sarcina antrepozitarilor autorizați.
 
Dacă bunurile reținute reprezintă însă bunuri dovedite că aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală, altele decât bunurile ce reprezintă tutunuri prelucrate, după parcurgerea pașilor 1 – 3 de mai sus, acestea se predau titularului drepturilor de proprietate intelectuală. Predarea va avea loc în același termen maxim de 6 luni de la identificarea bunurilor.
 
Potrivit art. IV alin. (11) din Lege, titularii drepturilor de proprietate intelectuală au obligația de a asigura, pe cheltuiala proprie, preluarea în custodia, transportul, depozitarea și distrugerea bunurilor din lotul confiscat.

Potrivit legii, procedura de distrugere ar urma să se organizeze în continuare în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) – (5) din Ordonanța Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit acestor provederi, distrugerea se va efectua în prezența şi cu confirmarea prin semnătură a unei comisii de preluare şi distrugere formate din reprezentanţi ai deţinătorului (în speță titularul dreptului de proprietate intelectuală), ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ai organului de valorificare, ai Ministerului Afacerilor Interne şi ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Titularii drepturilor de proprietate intelectuală vor avea în continuare și posibilitatea de a preda bunurile cu titlu gratuit, în funcție de natura acestora, spre a fi utilizate de organizații sau asociații non-profit cu caracter umanitar, instituții de învățământ, asociații sportive, etc., cu condiția de a nu fi comercializate.
 
Legea nu definește în cuprinsul său ce înseamnă bunuri dovedite că încalcă un drept de proprietate intelectuală. O definiție a acestui termen nu există, de asemenea, nici în Codul de Procedură Penală. Interpretarea autorităților, inclusiv instanțele și parchetele, va trebui însă să țină cont de toate drepturile care vin în concurs, inclusiv, pe de o parte, dreptul de proprietate al proprietarului bunului reținut, prezumția de nevinovăție a acestuia, și, pe de altă parte, drepturile de proprietate intelectuală pe care legea dorește să le protejeze. La o primă evaluare, soluția legislativă plasează o sarcină excesivă pe umerii titularilor de drepturi de proprietate intelectuală, justul echilibru dintre scopul de interes public urmărit (reducerea cheltuielilor statului) și mijloacele folosite (impunerea acestor cheltuieli în sarcina persoane vătămate) fiind rupt.


Încazul în care se va adopta o interpretare care afectează aceste drepturi, cel mai probabil, vom asista la proceduri de sesizare a Curții Constituționale cu excepții de neconstituționalitate a acestor prevederi ale Legii.
 
Impactul practic al acestor măsuri nou instituite în contextul volumului mare al bunurilor reținute, gradului de ocupare al spațiilor de depozitare folosite de stat, influențat și de ritmul de soluționare a evenimentelor de natură contravențională/infracțională din care provin bunurile, și de promptitudinea cu care acestea sunt predate/preluate spre distrugere/valorificare va face ca abordarea autorităților implicate să fie extrem de atent analizată în viitor atât de titularii drepturilor de proprietate intelectuală cât și de proprietarii de drept ai bunurilor pretins încălcând aceste drepturi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 72 / 8763
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
  NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
  ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
  CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
  Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
  Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
  bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
  Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
  Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
  Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
  Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
  România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...