Proprietatea Intelectuală și Jocurile Olimpice
22 August 2024
Andreea Bende, Partner, BACIU PARTNERSPe lângă pasiunea, efortul și frenezia care le caracterizează, Jocurile Olimpice aduc împreună și numeroase aspecte ce țin de spectrul juridic, inclusiv de cel al proprietății intelectuale.
Pe lângă pasiunea, efortul și frenezia care le caracterizează, Jocurile Olimpice aduc împreună și numeroase aspecte ce țin de spectrul juridic, inclusiv de cel al proprietății intelectuale.
Când vorbim despre Jocurile Olimpice ne gândim în primul rând la Simbolul Olimpic a cărui protecție a fost consacrată pe plan internațional prin Tratatul de la Nairobi privind protecția simbolului olimpic, adoptat în 1981.
România se numără printre statele semnatare ale acestui tratat, prin care se obligă:
- ► să refuze sau să invalideze, după caz, înregistrarea oricăror mărci ce includ însemne identice/similare Simbolului Olimpic (protejat în această formă și ca marcă UE nr. 002970366 înregistrată în2004) și
- ► să interzică/dispună încetarea oricăror acte prin care se utilizează în scop comercial orice semn constând din sau care conține acest simbol, cu excepția actelor de utilizare realizate în baza acordului Comitetului Olimpic Internațional.
Simbolul Olimpic nu este singurul drept deținut în portofoliul Asociației Comitetului Olimpic Internațional – Comité International Olympique Association, dat fiind că, din informațiile existente in bazele de date publice, am identificat numeroase mărci înregistrate în portofoliul Asociației, dintre care, menționăm:
|
|
· Marca figurativă UE nr. 017070715 înregistrată la 18/04/2018 |
|
· Marca verbală UE THE OLYMPICS nr. 002827632 înregistrată la 18/01/2005 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
În ceea ce privește teritoriul României, pe lângă mărcile de mai sus, ce produc efect și în țara noastră, potrivit informațiilor din baza de date a Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci, Comitetul Olimpic și Sportiv Român deține la rândul său înregistrate următoarele mărci naționale:
|
|
|
|
|
|
|
Carta Olimpică (a cărei formă în vigoare începând din 15 octombrie 2023 poate fi accesată aici - https://olympics.com/ioc/olympic-charter), ce codifică principiile fundamentale ale Olimpismului și regulile adoptate de Comitetul Internațional Olimpic, definește, între altele, și ceea ce numește Proprietățile Olimpice, care includ Simbolul Olimpic, steagul Olimpic, motto-ul, imnul, termenii prin care se identifică Jocurile Olimpice (incluzând aici și Olimpic Games, Games of the Olimpiad, etc.), emblemele, flacăra Olimpică, etc., precum și orice alte opere muzicale, audio-vizuale sau opere de creație intelectuală realizate în legătură cu Jocurile Olimpice, la comanda / solicitarea Comitetului Internațional Olimpic și a Comitetelor Naționale Olimpice.
Potrivit Cartei Olimpice, toate drepturile asupra Proprietăților Olimpice, precum și toate drepturile de utilizare a acestora aparțin exclusiv Comitetului Internațional Olimpic, incluzând, dar fără a se limita la, utilizarea în scopul obținerii unui profit, în scopuri comerciale sau publicitare. Astfel, Comitetul este cel care poate autoriza utilizarea oricăror acestor drepturi, în termenii și condițiile stabilite de comitetul său executiv.
Proprietate intelectuală nu ocolește nici activitatea sportivilor ce reprezintă România la Jocurile Olimpice. Emblema oficială a echipei României la Jocurile Olimpice beneficiază de aprobarea Comitetului Olimpic Internațional, și este la rândul său înregistrată ca marcă națională nr. 197717 din 3 august 2023, de forma:
Detalii despre crearea simbolului sunt disponibile aici: https://brandient.com/work/team-romania
Acesta nu este însă singurul drept de proprietate intelectuală asociat participării sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Paris.
Fiecare categorie sportivă pare a fi însoțită de propria sa emblemă sau propriul său logo, ce stilizează trăsăturile acelui sport, astfel cum reiese din comunicările ale Comitetului Olimpic Sportiv Român:
Sursa: Website-ul Comitetului Olimpic Sportiv Român, secțiunea știri
Totodată, din sfera drepturilor de autor asociate design-ului vestimentar, uniformele de paradă ale sportivilor români au fost inspirate de Motto-ul "unitate în diversitate" - o celebrare a personalității fiecărui sportiv, a talentului și spiritului fiecăruia, fiind create în mod special pentru Jocurile Olimpice de Designerul Gyarfas Olah. Potrivit declarațiilor autorului1, colecția intitulată „Joie de vivre”, este reprezentată în culoarea predominantă galben, atât ca legătură cu identitatea națională dar și ca sugestie pentru o atitudine optimistă și prietenoasă.
Participarea sportivilor români la Jocurile Olimpice se va derula sub sloganul #totipentru1 iar pe parcursul desfășurării competiției sportive, Ambasada României la Paris va găzdui Casa Ospitalității sau Casa României, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, într-o clădire emblematică, una dintre cele mai frumoase clădiri din Paris - Palatul Béhague.2
Și Banca Națională a României și-a arătat sprijinul jucătorilor români, lansând un set de monetărie dedicat Jocurilor Olimpice ce conține modele în circulație cu valoare nominală de 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani și o medalie de argint, ce afișează torța olimpică alături de textul
Sursa: Website-ul Băncii Naționale a României
Totodată, echipa României la Jocurile Olimpice va fi încurajată și pe armonii muzicale, Comitetul Olimpic Sportiv Român lansând, în colaborare cu trupa Voltaj, melodia “Din toată inima pentru Team România” al cărei videoclip este disponibil pe Canalul YouTube începând din 23 februarie 2024 - https://www.youtube.com/watch?v=S1ZHoYAIFCA.
Însă proprietatea intelectuală nu se oprește aici. „În perioada 4 – 30 iulie, expoziția celor mai bune lucrări ale Olimpiadei de Benzi Desenate, ediția a V-a, va fi outdoor, pe gardul perimetral al Institutului Francez din București, urmând ca în perioada 1 – 25 august, aceasta să se mute pe cel al Casei Filipescu Cesianu – Muzeul Vârstelor din București. O expoziție indoor va fi organizată în lunile iulie – august 2024 la Marsilia, Franța, după care aceasta va reveni în România și, până la finalul anului, va fi expusă în diferite orașe.”4.
Astfel, proprietatea intelectuală este o componentă în viața noastră de zi cu zi, care se reflectă în produsele de pe rafturile magazinelor, pe Internet, în cadrul materialele de reclamă și comunicare comercială pe care le accesăm. Ea se răsfrânge asupra tuturor sectoarelor în care ne desfășurăm activitatea. Jocurile Olimpice nu reprezintă o excepție, ele oferă ocazia tuturor creatorilor de opere de creație intelectuală sau industrială să își pună în valoare ideile, în sprijinul și pentru promovarea activității sportive, de la design-ul unei embleme care să identifice unicitatea echipelor sportive, la crearea unui slogan șoptit cu entuziasm de suporteri, la uniformele spectaculoase și la muzica pe care să sărbătorim succesul sportivilor.
Mult succes (în continuare) echipei României la Jocurile Olimpice 2024!
2. Idem, p.23-26
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 55 / 8877 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...