ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proprietatea Intelectuală și Jocurile Olimpice

06 August 2024   |   Andreea Bende, Partner, BACIU PARTNERS

Pe lângă pasiunea, efortul și frenezia care le caracterizează, Jocurile Olimpice aduc împreună și numeroase aspecte ce țin de spectrul juridic, inclusiv de cel al proprietății intelectuale.

 
 
Create pentru a celebra excelența, Jocurile Olimpice pot fi considerate cel mai spectaculos eveniment sportiv care face ca întreaga planetă să vibreze și să strălucească mai puternic o dată de patru ani.

Pe lângă pasiunea, efortul și frenezia care le caracterizează, Jocurile Olimpice aduc împreună și numeroase aspecte ce țin de spectrul juridic, inclusiv de cel al proprietății intelectuale.

Când vorbim despre Jocurile Olimpice ne gândim în primul rând la Simbolul Olimpic a cărui protecție a fost consacrată pe plan internațional prin Tratatul de la Nairobi privind protecția simbolului olimpic, adoptat în 1981.

România se numără printre statele semnatare ale acestui tratat, prin care se obligă:  

-     ►     să refuze sau să invalideze, după caz, înregistrarea oricăror mărci ce includ însemne identice/similare Simbolului Olimpic (protejat în această formă și ca marcă UE nr. 002970366 înregistrată în2004) și

-          să interzică/dispună încetarea oricăror acte prin care se utilizează în scop comercial orice semn constând din sau care conține acest simbol, cu excepția actelor de utilizare realizate în baza acordului Comitetului Olimpic Internațional.

Simbolul Olimpic nu este singurul drept deținut în portofoliul Asociației Comitetului Olimpic Internațional – Comité International Olympique Association, dat fiind că, din informațiile existente in bazele de date publice, am identificat numeroase mărci înregistrate în portofoliul Asociației, dintre care, menționăm:



  • Marca figurativă UE nr. 000876383 înregistrată la 21/12/1999   

 

·         Marca figurativă UE nr. 017070715 înregistrată la 18/04/2018  

·         Marca verbală UE THE OLYMPICS nr. 002827632 înregistrată la 18/01/2005

 

  •  Marca figurativă UE  nr. 002964765 înregistrată la 31/03/2004

 

  • Marca figurativa UE nr. 009814294 înregistrată la 21/04/2011

 

 

 

  • Marca figurativă internațională cu desemnarea UE nr. 1527944 înregistrată la 05/12/2019

  • Marca figurativă internațională cu desemnarea UE nr. 1327476 înregistrată la 03/03/2016

 

  • Marca figurativă internațională cu desemnarea UE nr. 1743586 înregistrată la 02/12/2023

 


În ceea ce privește teritoriul României, pe lângă mărcile de mai sus, ce produc efect și în țara noastră, potrivit informațiilor din baza de date a Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci, Comitetul Olimpic și Sportiv Român deține la rândul său înregistrate următoarele mărci naționale:

  • Marca figurativă nr. 056556 înregistrată la 12/02/2004

 

  • Marca verbală ROMANIA OLIMPICA nr. 057369 înregistrată la 25/03/2004

 

 

  • Marca verbală Olimpic Olimpiada nr. 138696 înregistrată la 16/10/2015

 

 

  • Marca figurativă nr. 138203 înregistrată la 16/09/2015. 

 


Carta Olimpică (a cărei formă în vigoare începând din 15 octombrie 2023 poate fi accesată aici - https://olympics.com/ioc/olympic-charter), ce codifică principiile fundamentale ale Olimpismului și regulile adoptate de Comitetul Internațional Olimpic, definește, între altele, și ceea ce numește Proprietățile Olimpice, care includ Simbolul Olimpic, steagul Olimpic, motto-ul, imnul, termenii prin care se identifică Jocurile Olimpice (incluzând aici și Olimpic Games, Games of the Olimpiad, etc.), emblemele, flacăra Olimpică, etc., precum și orice alte opere muzicale, audio-vizuale sau opere de creație intelectuală realizate în legătură cu Jocurile Olimpice, la comanda / solicitarea Comitetului Internațional Olimpic și a Comitetelor Naționale Olimpice.

Potrivit Cartei Olimpice, toate drepturile asupra Proprietăților Olimpice, precum și toate drepturile de utilizare a acestora aparțin exclusiv Comitetului Internațional Olimpic, incluzând, dar fără a se limita la, utilizarea în scopul obținerii unui profit, în scopuri comerciale sau publicitare. Astfel, Comitetul este cel care poate autoriza utilizarea oricăror acestor drepturi, în  termenii și condițiile stabilite de comitetul său executiv.

Proprietate intelectuală nu ocolește nici activitatea sportivilor ce reprezintă România la Jocurile Olimpice. Emblema oficială a echipei României la Jocurile Olimpice beneficiază de aprobarea Comitetului Olimpic Internațional, și este la rândul său înregistrată ca marcă națională nr. 197717 din 3 august 2023, de forma:

 

Detalii despre crearea simbolului sunt disponibile aici: https://brandient.com/work/team-romania

Acesta nu este însă singurul drept de proprietate intelectuală asociat participării sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Paris.

Fiecare categorie sportivă pare a fi însoțită de propria sa emblemă sau propriul său logo, ce stilizează trăsăturile acelui sport, astfel cum reiese din comunicările ale Comitetului Olimpic Sportiv Român:


Sursa: Website-ul Comitetului Olimpic Sportiv Român, secțiunea știri

Totodată, din sfera drepturilor de autor asociate design-ului vestimentar, uniformele de paradă ale sportivilor români au fost inspirate de Motto-ul "unitate în diversitate" - o celebrare a personalității fiecărui sportiv, a talentului și spiritului fiecăruia, fiind create în mod special pentru Jocurile Olimpice de Designerul Gyarfas Olah. Potrivit declarațiilor autorului1, colecția intitulată  „Joie de vivre”, este reprezentată în culoarea predominantă galben, atât ca legătură cu identitatea națională dar și ca sugestie pentru o atitudine optimistă și prietenoasă.

Participarea sportivilor români la Jocurile Olimpice se va derula sub sloganul #totipentru1 iar pe parcursul desfășurării competiției sportive, Ambasada României la Paris va găzdui Casa Ospitalității sau Casa României, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, într-o clădire emblematică, una dintre cele mai frumoase clădiri din Paris - Palatul Béhague.2

Și Banca Națională a României și-a arătat sprijinul jucătorilor români, lansând un set de monetărie dedicat Jocurilor Olimpice ce conține modele în circulație cu valoare nominală de 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani și o medalie de argint, ce afișează torța olimpică alături de textul

„JOCURILE OLIMPICE DE VARA 2024”, precum și portretul și numele lui George Gh. Bibescu, primul român membru al Comitetului Internațional Olimpic3

 


Sursa: Website-ul Băncii Naționale a României

Totodată, echipa României la Jocurile Olimpice va fi încurajată și pe armonii muzicale, Comitetul Olimpic Sportiv Român lansând, în colaborare cu trupa Voltaj, melodia “Din toată inima pentru Team România” al cărei videoclip este disponibil pe Canalul YouTube începând din 23 februarie 2024 - https://www.youtube.com/watch?v=S1ZHoYAIFCA.

Însă proprietatea intelectuală nu se oprește aici. „În perioada 4 – 30 iulie, expoziția celor mai bune lucrări ale Olimpiadei de Benzi Desenate, ediția a V-a, va fi outdoor, pe gardul perimetral al Institutului Francez din București, urmând ca în perioada 1 – 25 august, aceasta să se mute pe cel al Casei Filipescu Cesianu – Muzeul Vârstelor din București. O expoziție indoor va fi organizată în lunile iulie – august 2024 la Marsilia, Franța, după care aceasta va reveni în România și, până la finalul anului, va fi expusă în diferite orașe.”4.

Astfel, proprietatea intelectuală este o componentă  în viața noastră de zi cu zi, care se reflectă în produsele de pe rafturile magazinelor, pe Internet, în cadrul materialele de reclamă și comunicare comercială pe care le accesăm. Ea se răsfrânge asupra tuturor sectoarelor în care ne desfășurăm activitatea.  Jocurile Olimpice nu reprezintă o excepție, ele oferă ocazia tuturor creatorilor de opere de creație intelectuală sau industrială să își pună în valoare ideile, în sprijinul și pentru promovarea activității sportive, de la design-ul unei embleme care să identifice unicitatea echipelor sportive, la crearea unui slogan șoptit cu entuziasm de suporteri, la uniformele spectaculoase și la muzica pe care să sărbătorim succesul sportivilor.

Mult succes (în continuare) echipei României la Jocurile Olimpice 2024!

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 8824
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
Schoenherr a asistat fondurile BlackPeak Capital și Catalyst Romania Fund II în runda de finanțare Seria B de 10 milioane EUR pentru Leanpay. Partenerul Mădălina Neagu a coordonat echipele din 5 jurisdicții
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
RTPR, alături de Innova Capital la vânzarea Optical Investment Group. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...