ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proprietatea Intelectuală și Jocurile Olimpice

22 August 2024   |   Andreea Bende, Partner, BACIU PARTNERS

Pe lângă pasiunea, efortul și frenezia care le caracterizează, Jocurile Olimpice aduc împreună și numeroase aspecte ce țin de spectrul juridic, inclusiv de cel al proprietății intelectuale.

 
 
Create pentru a celebra excelența, Jocurile Olimpice pot fi considerate cel mai spectaculos eveniment sportiv care face ca întreaga planetă să vibreze și să strălucească mai puternic o dată de patru ani.

Pe lângă pasiunea, efortul și frenezia care le caracterizează, Jocurile Olimpice aduc împreună și numeroase aspecte ce țin de spectrul juridic, inclusiv de cel al proprietății intelectuale.

Când vorbim despre Jocurile Olimpice ne gândim în primul rând la Simbolul Olimpic a cărui protecție a fost consacrată pe plan internațional prin Tratatul de la Nairobi privind protecția simbolului olimpic, adoptat în 1981.

România se numără printre statele semnatare ale acestui tratat, prin care se obligă:  

-     ►     să refuze sau să invalideze, după caz, înregistrarea oricăror mărci ce includ însemne identice/similare Simbolului Olimpic (protejat în această formă și ca marcă UE nr. 002970366 înregistrată în2004) și

-          să interzică/dispună încetarea oricăror acte prin care se utilizează în scop comercial orice semn constând din sau care conține acest simbol, cu excepția actelor de utilizare realizate în baza acordului Comitetului Olimpic Internațional.

Simbolul Olimpic nu este singurul drept deținut în portofoliul Asociației Comitetului Olimpic Internațional – Comité International Olympique Association, dat fiind că, din informațiile existente in bazele de date publice, am identificat numeroase mărci înregistrate în portofoliul Asociației, dintre care, menționăm:



  • Marca figurativă UE nr. 000876383 înregistrată la 21/12/1999   

 

·         Marca figurativă UE nr. 017070715 înregistrată la 18/04/2018  

·         Marca verbală UE THE OLYMPICS nr. 002827632 înregistrată la 18/01/2005

 

  •  Marca figurativă UE  nr. 002964765 înregistrată la 31/03/2004

 

  • Marca figurativa UE nr. 009814294 înregistrată la 21/04/2011

 

 

 

  • Marca figurativă internațională cu desemnarea UE nr. 1527944 înregistrată la 05/12/2019

  • Marca figurativă internațională cu desemnarea UE nr. 1327476 înregistrată la 03/03/2016

 

  • Marca figurativă internațională cu desemnarea UE nr. 1743586 înregistrată la 02/12/2023

 


În ceea ce privește teritoriul României, pe lângă mărcile de mai sus, ce produc efect și în țara noastră, potrivit informațiilor din baza de date a Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci, Comitetul Olimpic și Sportiv Român deține la rândul său înregistrate următoarele mărci naționale:

  • Marca figurativă nr. 056556 înregistrată la 12/02/2004

 

  • Marca verbală ROMANIA OLIMPICA nr. 057369 înregistrată la 25/03/2004

 

 

  • Marca verbală Olimpic Olimpiada nr. 138696 înregistrată la 16/10/2015

 

 

  • Marca figurativă nr. 138203 înregistrată la 16/09/2015. 

 


Carta Olimpică (a cărei formă în vigoare începând din 15 octombrie 2023 poate fi accesată aici - https://olympics.com/ioc/olympic-charter), ce codifică principiile fundamentale ale Olimpismului și regulile adoptate de Comitetul Internațional Olimpic, definește, între altele, și ceea ce numește Proprietățile Olimpice, care includ Simbolul Olimpic, steagul Olimpic, motto-ul, imnul, termenii prin care se identifică Jocurile Olimpice (incluzând aici și Olimpic Games, Games of the Olimpiad, etc.), emblemele, flacăra Olimpică, etc., precum și orice alte opere muzicale, audio-vizuale sau opere de creație intelectuală realizate în legătură cu Jocurile Olimpice, la comanda / solicitarea Comitetului Internațional Olimpic și a Comitetelor Naționale Olimpice.

Potrivit Cartei Olimpice, toate drepturile asupra Proprietăților Olimpice, precum și toate drepturile de utilizare a acestora aparțin exclusiv Comitetului Internațional Olimpic, incluzând, dar fără a se limita la, utilizarea în scopul obținerii unui profit, în scopuri comerciale sau publicitare. Astfel, Comitetul este cel care poate autoriza utilizarea oricăror acestor drepturi, în  termenii și condițiile stabilite de comitetul său executiv.

Proprietate intelectuală nu ocolește nici activitatea sportivilor ce reprezintă România la Jocurile Olimpice. Emblema oficială a echipei României la Jocurile Olimpice beneficiază de aprobarea Comitetului Olimpic Internațional, și este la rândul său înregistrată ca marcă națională nr. 197717 din 3 august 2023, de forma:

 

Detalii despre crearea simbolului sunt disponibile aici: https://brandient.com/work/team-romania

Acesta nu este însă singurul drept de proprietate intelectuală asociat participării sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Paris.

Fiecare categorie sportivă pare a fi însoțită de propria sa emblemă sau propriul său logo, ce stilizează trăsăturile acelui sport, astfel cum reiese din comunicările ale Comitetului Olimpic Sportiv Român:


Sursa: Website-ul Comitetului Olimpic Sportiv Român, secțiunea știri

Totodată, din sfera drepturilor de autor asociate design-ului vestimentar, uniformele de paradă ale sportivilor români au fost inspirate de Motto-ul "unitate în diversitate" - o celebrare a personalității fiecărui sportiv, a talentului și spiritului fiecăruia, fiind create în mod special pentru Jocurile Olimpice de Designerul Gyarfas Olah. Potrivit declarațiilor autorului1, colecția intitulată  „Joie de vivre”, este reprezentată în culoarea predominantă galben, atât ca legătură cu identitatea națională dar și ca sugestie pentru o atitudine optimistă și prietenoasă.

Participarea sportivilor români la Jocurile Olimpice se va derula sub sloganul #totipentru1 iar pe parcursul desfășurării competiției sportive, Ambasada României la Paris va găzdui Casa Ospitalității sau Casa României, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, într-o clădire emblematică, una dintre cele mai frumoase clădiri din Paris - Palatul Béhague.2

Și Banca Națională a României și-a arătat sprijinul jucătorilor români, lansând un set de monetărie dedicat Jocurilor Olimpice ce conține modele în circulație cu valoare nominală de 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani și o medalie de argint, ce afișează torța olimpică alături de textul

„JOCURILE OLIMPICE DE VARA 2024”, precum și portretul și numele lui George Gh. Bibescu, primul român membru al Comitetului Internațional Olimpic3

 


Sursa: Website-ul Băncii Naționale a României

Totodată, echipa României la Jocurile Olimpice va fi încurajată și pe armonii muzicale, Comitetul Olimpic Sportiv Român lansând, în colaborare cu trupa Voltaj, melodia “Din toată inima pentru Team România” al cărei videoclip este disponibil pe Canalul YouTube începând din 23 februarie 2024 - https://www.youtube.com/watch?v=S1ZHoYAIFCA.

Însă proprietatea intelectuală nu se oprește aici. „În perioada 4 – 30 iulie, expoziția celor mai bune lucrări ale Olimpiadei de Benzi Desenate, ediția a V-a, va fi outdoor, pe gardul perimetral al Institutului Francez din București, urmând ca în perioada 1 – 25 august, aceasta să se mute pe cel al Casei Filipescu Cesianu – Muzeul Vârstelor din București. O expoziție indoor va fi organizată în lunile iulie – august 2024 la Marsilia, Franța, după care aceasta va reveni în România și, până la finalul anului, va fi expusă în diferite orașe.”4.

Astfel, proprietatea intelectuală este o componentă  în viața noastră de zi cu zi, care se reflectă în produsele de pe rafturile magazinelor, pe Internet, în cadrul materialele de reclamă și comunicare comercială pe care le accesăm. Ea se răsfrânge asupra tuturor sectoarelor în care ne desfășurăm activitatea.  Jocurile Olimpice nu reprezintă o excepție, ele oferă ocazia tuturor creatorilor de opere de creație intelectuală sau industrială să își pună în valoare ideile, în sprijinul și pentru promovarea activității sportive, de la design-ul unei embleme care să identifice unicitatea echipelor sportive, la crearea unui slogan șoptit cu entuziasm de suporteri, la uniformele spectaculoase și la muzica pe care să sărbătorim succesul sportivilor.

Mult succes (în continuare) echipei României la Jocurile Olimpice 2024!

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 227 / 9049
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...