ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noi reglementări legislative pentru contractele de vânzare de bunuri

17 Ianuarie 2022   |   Beatrice Bealcu și Raluca Știrbu, Avocați colaboratori Voicu & Filipescu

Ordonanța de urgență nr. 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri (”OUG nr. 140/2021”) transpune prevederile Directivei nr. 2019/771 privind anumite aspecte referitoare la vânzarea de bunuri și abrogă și înlocuiește Legea nr. 449/2003 privind vânzarea produselor și garanțiilor asociate cu aceasta.

 
 
Considerații generale

Ordonanța de urgență nr. 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri (”OUG nr. 140/2021”) transpune prevederile Directivei nr. 2019/771 privind anumite aspecte referitoare la vânzarea de bunuri și abrogă și înlocuiește Legea nr. 449/2003 privind vânzarea produselor și garanțiilor asociate cu aceasta.

OUG nr. 140/2021 stabilește cadrul legal cu privire la contractele de vânzare încheiate între vânzător şi consumator, vizând în special conformitatea bunurilor, măsurile corective în caz de neconformitate, modalităţile de punere în aplicare a respectivelor măsuri corective, precum şi garanţiile comerciale.

Aspecte legislative preluate din vechea reglementare


OUG nr. 140/2021 preia termenul de garanție legală de 2 ani de la livrarea bunului și măsurile corective în caz de neconformitate (dreptul consumatorului de a beneficia de aducerea în conformitate a bunurilor prin repararea ori înlocuirea acestuia sau, după caz, de a beneficia de o reducere proporţională a preţului sau de a obţine încetarea contractului astfel cum acestea erau reglementate de Legea nr. 449/2003), aducând însă o serie de noutăți ce vor fi detaliate în cele ce urmează.

Restrângerea sferei noțiunii de producător

OUG nr. 140/2021 restrânge sfera noțiunii de producător, delimitând-o strict la fabricantul bunurilor (în format finit), importatorul bunurilor în Uniunea Europenă, respectiv persoana care se prezintă în această calitate prin aplicarea sigiliului, denumirii sau a mărcii pe bunurile în cauză.

În perspectivă, pentru o armonizare legislativă, amendamente suplimentare ar fi oportune pentru clarificare și în ceea ce privește Legea 240/2004 privind răspunderea producătorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte.

Introducerea noțiunii de garanție de durabilitate

În contextul garanțiilor comerciale (garanția comercială reprezentând angajamentul vânzătorului, în plus față de obligațiile aferente garanției legale, de a înlocui, de a restitui prețul sau de a repara bunul), OUG nr. 140/2021 introduce noțiunea de garanție de durabilitate.

Garanția de durabilitate poate fi acordată de către producător și vizează capacitatea bunului de a-și menține anumite funcții ori standarde de performanță în cursul utilizării normale. În cazul în care un producător oferă consumatorului o garanţie de durabilitate, producătorul va fi ținut să răspundă direct faţă de consumator pe întreaga perioadă acoperită de garanţia de durabilitate cu privire la repararea sau înlocuirea bunurilor.

Prezumția privind existența neconformităților. Sarcina probei

Termenul în care este prezumat că neconformitatea exista la data livrării bunului este majorat de la 6 luni (astfel cum era stabilit în vechea reglementare) la 1 an.

Astfel, în cazul în care neconformitatea se ivește în termen de 1 an de la data livrării bunului, este prezumat că respectiva neconformitate exista la data livrării, cu excepția situației în care este incompatibilă cu natura neconformității ori cu natura bunului.

De asemenea, consumatorul nu are dreptul de a obţine încetarea contractului dacă neconformitatea este minoră. Sarcina probei cu privire la caracterul minor al neconformităţii îi revine vânzătorului.

Suportarea costurilor

Conform OUG nr. 140/2021, costurile rezultate din aplicarea măsurilor corective, inclusiv costurile de preluare și transport al bunurilor sunt suportate de către vânzător, cu excepția situațiilor în care acestea sunt considerate disproporționate.

Bunuri care încorporează un conținut digital

OUG nr. 140/2021 se aplică și bunurilor care încorporează un conținut digital sau care au interconectat un astfel de conținut/serviciu, vândut odată cu bunul obiect al contractului de vânzare (indiferent dacă respectivul serviciu sau conținut digital este furnizat de către un terț). Acest aspect prezintă relevanță în ceea ce privește cerințele de conformitate, limitarea răspunderii și termene de garanție.

Astfel:
►    vânzătorul are obligația de furniza consumatorului actualizările necesare pentru a menține conformitatea și securitatea bunului.
►    vânzătorul nu va răspunde pentru lipsa de conformitate a bunului în măsura în care, ulterior informării cu privire la actualizare, consumatorul nu instalează actualizările sau le instalează greșit, cu nerespectarea instrucțiunilor de instalare.
►    termenul de garanție pentru bunuri cu o durată de utilizare medie de 5 ani este de 2 ani de la data livrării, iar pentru bunuri de utilizare medie mai mare de 5 ani, termenul de garanție este de 5 ani de la data livrării.

Intrare în vigoare

OUG nr. 140/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1245 din data de 30.12.2021, intrând în vigoare  la data de 1 ianuarie 2022, cu excepția prevederilor art. 18, privind faptele care constituie contravenție și sancțiunile aferente care intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 4341 / 8857
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
    MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
    În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
    ITR World Tax 2025 | Brandurile din avocatura locală cu o activitate notabilă în domeniul taxelor urcă în top. Care sunt cele mai bune firme locale evidențiate pe palierele de General corporate tax, Transfer pricing și Tax controversy
    INTERVIU | Din vorbă în vorbă cu Alexandru Iorgulescu, promovat recent pe poziția de Partener la ZRVP: ”Capacitatea de anticipare a mișcărilor adversarului, posibilitatea de a vedea conexiuni acolo unde acestea nu sunt evidente intră în ceea ce eu consider talent. Acesta nu oferă garanția succesului în avocatură, întrucât trebuie dublat de cunoștințe temeinice de drept, de deprinderea tehnicilor de argumentare ̸ persuasiune, de o pregătire minuțioasă a fiecărui caz. Ceea ce se adaugă la talent pentru a completa rețeta succesului în avocatură se poate obține numai prin muncă susținută”
    Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
    RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
    Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
    Bondoc și Asociații a asistat cu succes unul dintre cei mai mari furnizori de energie din România într-un litigiu declanșat ca urmare a unui control ANPC
    RTPR a asistat acționarii 123FormBuilder la vânzarea către grupul american Kiteworks. Alina Stăvaru (Partner) a coordonat echipa
    Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
    Clifford Chance Badea a asistat Nofar Energy în achiziția companiei de proiect care dezvoltă un parc fotovoltaic de 160 MW în județul Giurgiu. Nadia Badea (Partener) a coordonat echipa formată din avocați cu experiență aprofundată din practica de Energy ̸ M&A
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...