ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ordonanța fără plastic: Producătorii vor trebui să acopere costurile pentru gestionarea deșeurilor și pentru campaniile de responsabilizare a consumatorilor

06 Septembrie 2021   |   Ludmila Petrescu, Senior Manager PwC România si Carmen Dan, Manager

Pe lângă costurile în creștere, îngrijorarea generată de adoptarea acestei Ordonanțe este legată și de modul în care operatorii economici vor putea gestiona stocurile de produse din plastic vizate de acestei noi prevederi legislative, nefiind menționată în mod expres o perioadă de tranziție, dar și de implementarea în practică a noilor cerințe și conformarea cu noile obligații de raportare.

 
 
Ordonanța adoptată recent de Guvern prin care se interzice punerea pe piață a unor produse din plastic de unică folosință extinde răspunderea producătorilor, care vor trebui să acopere costurile pentru gestionarea și colectarea deșeurilor și pentru măsurile de sensibilizare a comportamentului responsabil al consumatorului.

Pe lângă costurile în creștere, îngrijorarea generată de adoptarea acestei Ordonanțe este legată și de modul în care operatorii economici vor putea gestiona stocurile de produse din plastic vizate de acestei noi prevederi legislative, nefiind menționată în mod expres o perioadă de tranziție, dar și de implementarea în practică a noilor cerințe și conformarea cu noile obligații de raportare. De aceea, fiecare companie vizată va trebui să realizeze o analiză în detaliu a obligațiilor pe care le are, pentru a se conforma noilor reglementări.


Ce presupune Ordonanța?

Ordonanța, adoptată de Guvern după mai bine de două luni de la termenul limită stabilit de Uniunea Europeană (3 iulie 2021), transpune în legislația națională Directiva 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului și intră în vigoare de astăzi, 2 septembrie.

Rolul acestei Directive este să prevină și să reducă impactul anumitor produse fabricate din plastic asupra mediului, mai ales asupra celui acvatic, și asupra sănătății umane. De asemenea, directiva promovează o tranziție către o economie circulară, prin introducerea unui număr de măsuri adaptate produselor reglementate de directivă, inclusiv o interdicție de punere pe piață la nivelul UE a produselor din plastic de unică folosință ori de câte ori sunt disponibile alternative.

Produsele interzise pe piață, excepții și cerințe de marcare

Sunt vizate în special articolele de unică folosință care sunt confecționate integral sau parțial din plastic și sunt de obicei utilizate o singură dată sau pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a fi aruncate.

Vor avea interdicție de introducere pe piață produsele din plastic de unică folosință și produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile de tip:
-    bețișoare pentru urechi,
-    tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești), farfurii,
-    paie și agitatoare pentru băuturi,
-    bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane,
-    recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet,
-    recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora,
-    pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Pentru alte tipuri de produse din plastic de unică folosință introduse pe piață, operatorii economici vor avea obligația de a aplica un marcaj clar și lizibil, care să nu poată fi șters cu ușurință, poziționat pe ambalajul produselor sau direct pe produs. Acest marcaj va trebui să informeze consumatorii cu privire la opțiunile de gestionare a deșeurilor aferente acelui produs sau mijloacele de eliminare a deșeurilor care trebuie să fie evitate pentru produsul respectiv. Operatorii economici vor avea de asemenea obligația de a menționa tipurile de materiale plastice din componența produsului și impactul negativ asupra mediului care ar putea fi generat în cazul în care produsul este eliminat necorespunzător în mediu.

Din această categorie de produse care intră sub incidența obligațiilor de marcare fac parte:
-    pahare pentru băuturi,
-    șervețele umede, absorbante,
-    produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun.

Pe de altă parte, vor fi exceptate de la interdicția de punere pe piață menționată anterior o serie de produse din plastic care sunt folosite în domeniul medical și anume: bețișoarele de urechi, agitatoarele pentru băuturi, paiele din plastic de unică folosință; bețișoarele din plastic de unică folosință utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau în scopuri științifice (diagnostic, educațional sau în cercetare).

În cazul paharelor pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, și a recipientelor pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac (destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet), operatorii economici care introduc pe piață astfel de produse au obligația de a reduce treptat cantitățile, luând ca an de referință anul 2022 (5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, 15% pentru anul 2025 și 20% pentru anul 2026).

Începând din 2024, operatorii economici vor putea introduce pe piață produse din plastic de unică folosință care sunt prevăzute cu dopuri și capace din plastic (recipientele utilizate pentru a conține lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora și ambalajele de băuturi compozite inclusiv dopurile și capacele acestora cu o capacitate de până la trei litri) doar dacă dopurile și capacele acestora sunt din plastic și rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 5357 / 8928
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
    Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
    Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
    Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
    LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
    EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
    VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
    Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
    Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
    Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...