ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pascu (Consiliul Concurenţei): Speranţa noastră este ca, în primăvara anului 2025, Guvernul să redeschidă în paşi pieţele de energie

27 Mai 2024   |   AGERPRES

Potrivit reprezentantului autorităţii de concurenţă, în ceea ce priveşte investigaţiile de pe piaţa de energie din România, sunt contorizate o serie de sancţiuni, până la acest moment.

 
 
Continuăm să susţinem libertatea pieţelor de energie şi speranţa noastră este ca, în primăvara anului 2025, Guvernul să redeschidă în paşi atât piaţa de energie electrică, cât şi pe cea a gazelor naturale, a declarat, luni, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Dan Pascu, la cea de-a 6-a ediţie a Forumului Energiei.

"Noi, la Consiliul Concurenţei, suntem susţinătorii pieţelor libere. Măsuri incluzive în libertăţile de piaţă sunt, din punctul nostru de vedere, acceptabile când situaţia o impune, iar criza evidentă prin care am trecut pe piaţa de energie electrică şi a gazelor naturale a făcut ca această măsură să nu mai poată fi ocolită. Referitor la piaţa de gaze naturale, trebuie să vă amintesc, în 2020, am implementat ultima etapă în procesul de dereglementare a pieţelor de gaze şi preţurile au scăzut foarte mult. Dincolo de aceasta, au apărut oferte combinate pe piaţa în România - gaze naturale, energie electrică, servicii conexe. Au început să intre noi jucători pe aceste pieţe, creând presiune concurenţială, care la rândul ei a avut efect asupra preţurilor scăzute. Deşi percepţia este diferită în opinia publică, creşterea preţurilor s-a datorat unei crize a gazelor, criză care are cauze geopolitice, şi nu procesului de dereglementare. Continuăm să susţinem libertatea pieţelor. Între timp, au trecut două sezoane reci, lucrurile s-au aşezat, preţurile scad şi speranţa noastră este ca, în primăvara anului 2025, Guvernul, decidentul politic, să redeschidă în paşi cele două pieţe, cea de energie electrică şi cea de gaze naturale", a spus Pascu.


Potrivit reprezentantului autorităţii de concurenţă, în ceea ce priveşte investigaţiile de pe piaţa de energie din România, sunt contorizate o serie de sancţiuni, până la acest moment.

"Avem o investigaţie sectorială, în curs. Încercăm să înţelegem mai bine piaţa de gaze, de la import şi producţie până la consumatorul final. Există indicii destul de interesante despre un comportament inadecvat pe pieţele acestea, asupra cărora probabil ne vom apleca mai cu atenţie. Rămâne tentaţia abuzului de poziţie dominantă. Avem trei investigaţii deschise pe abuz de poziţie dominantă, prin aceea că operatorii de distribuţie au favorizat furnizorii din cadrul aceluiaşi grup. Am mai încheiat o investigaţie pe care am deschis-o împotriva comportamentului Hidroelectrica, unde noi am avut impresia că ei reţin cantităţi de energie de pe Piaţa pentru Ziua Următoare, în aşa fel încât să obţină preţuri mai bune pe piaţa de echilibrare. Am încheiat-o cu angajamente şi le monitorizăm. Între timp, cantităţile pe PZU au crescut şi se pare că se vede şi în preţ. De asemenea, am încheiat o investigaţie, tot cu angajamente, fără sancţiune, pe energie electrică, la E-Distribuţie Muntenia, unde am observat că anumite societăţi comerciale erau favorizate. În orice caz, în urma angajamentelor, am cuantificat că durata medie de obţinere a unui ATR (Aviz Tehnic de Racordare, n.r.) a scăzut cu 20%, în condiţiile în care solicitările de emitere au crescut cu 30%", a menţionat Dan Pascu.

Vicepreşedintele Consiliului Concurenţei a reamintit, în context, despre o sancţiune acordată Delgaz Grid în valoare de 30 de milioane de lei pentru abuz de poziţia dominantă.

"Aş dori să mai menţionez o sancţiune pe care am dat-o, în 2021, celor de la Delgaz Grid, de 30 de milioane de lei. Acolo e tot o formă de abuz de poziţia dominantă. Societatea Delgaz Grid dispunea de informaţii pe care a refuzat să le acorde şi altor firme concurente cu cea din grup. E vorba de fişele de evidenţă, de lucrări, de verificări şi revizii, în aşa fel încât firma care se ocupa de revizii şi verificări din cadrul EON ştia mereu cu un pas înaintea tuturor celorlalţi concurenţi unde trebuie să meargă, care sunt termenele etc.", a adăugat oficialul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 58 / 8765
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
CMS asistă Alior Bank la vânzarea unui portofoliu de credite performante de retail de aproximativ 97 milioane RON. Echipa de avocați a fost coordonată de Rodica Manea (Partener)
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...