ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Petr Stohr (Premier Energy): România poate deveni un hub energetic

08 Mai 2024   |   Agerpres

Oferta publică iniţială (IPO) Premier Energy PLC a început miercuri, 8 mai, şi este de aşteptat să se încheie pe 15 mai 2024, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul pentru IPO şi pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor grupului pe piaţa reglementată a BVB.

 
 
România poate deveni un hub energetic, aşa că pentru noi este important să fim pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi să avem replică la nivel internaţional, a declarat miercuri Petr Stohr, CFO Premier Energy Group, în cadrul unei conferinţe de presă.

Oferta publică iniţială (IPO) Premier Energy PLC a început miercuri, 8 mai, şi este de aşteptat să se încheie pe 15 mai 2024, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul pentru IPO şi pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor grupului pe piaţa reglementată a BVB.

"Considerăm că România poate deveni un fel de hub internaţional, aşa că pentru noi este important să fim pe BVB şi să avem replică la nivel internaţional. Este foarte important să fim disponibili şi pentru piaţa internaţională. (...) Oferta noastră se adresează ambelor tipuri de investitori. 20% din ofertă se va aloca investitorilor de retail. Perioada de ofertă începe astăzi (miercuri, n.r.) şi se va încheia pe 15 mai. Investitorii de retail au primele 3 zile la dispoziţie, timp în care, dacă vor subscrie, vor primi un discount de 5%. Preţul de ofertă şi numărul exact de acţiuni se va stabili după procesul de book building. Undeva în jurul datei de 16 mai vom anunţa şi rezultatul, după care decontarea se va produce în jurul datei de 20 mai, iar admiterea şi începerea tranzacţionării va începe probabil în jurul datei de 27, iar simbolul sub care vom tranzacţiona va fi PE", a menţionat Petr Stohr.


În ceea ce priveşte interesul Premier Energy pentru achiziţii, respectiv active de distribuţie, Petr Stohr a subliniat că sunt foarte interesante pentru companie pentru că oferă stabilitate business-ului.

"Cred că pentru noi sunt foarte interesante pentru ca oferă stabilitate business-ului, ne oferă acces la clienţi loiali pe partea de furnizare. Da, vom fi interesaţi în momentul în care astfel de active de distribuţie, pe partea de gaze sau electricitate, vor apărea pe piaţă", a adăugat Petr Stohr.

El a mai spus că mediul legislativ din România este stabil şi nu este diferit faţă de alte state din Europa.

La rândul său, Jose Garza, CEO Premier Energy Group, a afirmat că societatea este una dintre companiile de energie cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est în ultimii ani.

"Sperăm că acesta este începutul unei noi ere pentru Premier Energy ca urmare a aprobării prospectului de către ASF ieri (marţi, n.r.). Premier Energy este una dintre companiile de energie cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est în ultimii ani. Suntem cea mai mare companie de energie din surse regenerabile din România, cu peste 900 de MW. (...) Cifrele vorbesc de la sine. În ultimii 10 ani, business-ul nostru a crescut de la o companie cu venituri de 2 milioane de euro la ceea ce este astăzi, şi anume o afacere cu aproximativ 1,3 miliarde euro ca venit, iar EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare, n.r.), la finalul anului 2023 era aproximativ 128 de milioane de euro. Telul nostru pentru viitor este să devenim unul dintre liderii regionali în zona balcanică. Vom continua, bineînţeles, să investim în eficienţa energetică în România şi vom continua, mai presus orice, să ne deservim clienţii", a afirmat Jose Garza.

Oferta publică iniţială va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor de retail şi instituţionali din România, precum şi într-o ofertă adresată investitorilor instituţionali internaţionali eligibili, susţin reprezentanţii companiei.

Intervalul orientativ al Preţului de Ofertă a fost stabilit între 19 lei şi 21,50 lei pe acţiune. Oferta include până la 35,94 milioane acţiuni.

Admiterea Acţiunilor la tranzacţionare şi începerea tranzacţionării la BVB este de aşteptat să aibă loc în data de 27 mai 2024 sau în jurul acestei date, a precizat compania într-un comunicat.

Societatea va utiliza fondurile obţinute în cadrul Ofertei pentru a achiziţiona active de energie regenerabilă în România şi în Moldova, precum şi în vederea acoperirii cheltuielilor de capital realizate cu dezvoltarea de active de producere a energiei regenerabile.

Compania intenţionează să distribuie sub formă de dividende 30% - 70% din profitul său net anual consolidat.

Premier Energy Group este una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est şi unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din regiune. Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România şi Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creştere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele ţări.

În România, Grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum şi peste 840.000 de clienţi, deservind aproximativ 70% din populaţia Moldovei.

În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deserveşte în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienţi de energie electrică şi gaze naturale în România şi Moldova (o creştere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienţi casnici şi întreprinderi mici.

Premier Energy Group a fost înfiinţată în 2012, a intrat pe piaţa gazelor naturale din România în 2013, iar pe piaţa energiei electrice din Republica Moldova în 2019. Compania este deţinută integral de EMMA Capital.

În anul încheiat la 31 decembrie 2023, Grupul a generat venituri consolidate de 912 milioane de euro, profit net de 78,8 milioane de euro şi EBITDA ajustat de 127,7 milioane de euro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 394 / 9051
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...