ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Producţia de energie este echilibrată, deşi debitul pe Dunăre este cel mai mic din ultimii 32 de ani (ministru)

03 Iulie 2025   |   Agerpres

Șeful de la Energie a susţinut că autorităţile trebuie să se asigure că sunt suficiente gaze, la un preţ bun, pentru a trece cu bine iarna care urmează.

 
 
Situaţia actuală în materie de producţie de energie electrică în România este echilibrată, deşi avem cel mai mic debit pe Dunăre din ultimii 32 de ani, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Energiei, Bogdan Ivan.

"Astăzi am avut o primă şedinţă a Comandamentului Energetic Naţional, împreună cu toţi factorii implicaţi în acest subiect. Principala temă a reprezentat-o pregătirea pentru iarnă în materie de gaze naturale şi, cel mai important, dat fiind condiţiile meteo ale României de astăzi, situaţia referitoare la producţia de energie electrică la nivel naţional. În momentul de faţă suntem într-o situaţie echilibrată, deşi avem cel mai mic debit pe Dunăre din ultimii 32 de ani şi perspectiva meteorologică arată că doar în luna noiembrie vom avea o creştere a precipitaţiilor care să echilibreze sistemul hidrologic al României. Pe de altă parte, cei de la Hidroelectrica ne-au asigurat că există, în momentul de faţă, suficiente depozite în lacurile de acumulare pentru a echilibra, atunci când este cazul, sistemul energetic. Pe segmentul de hidro, producţia este undeva la 5.714 megawaţi, din care 31% din fotovoltaic, 22% nuclear, 18% cărbune, 14% hidrocarburi, 10% hidro, 2,28% eolian şi în rest biomasă şi instalaţii de stocare", a spus Ivan, la finalul Comandamentului Energetic.


Acesta a adăugat că, din punct de vedere practic, scopul final este creşterea capacităţilor de producţie în materie de energie electrică. Totodată, şeful de la Energie a susţinut că autorităţile trebuie să se asigure că sunt suficiente gaze, la un preţ bun, pentru a trece cu bine iarna care urmează.

"Având o iarnă mai grea în anul anul 2024 spre 2025, ceea ce a însemnat automat un consum crescut cu peste un miliard de metri cubi. Ne pregătim pentru iarna lui 2025 spre 2026, cu o previziune de creştere a necesarului de gaze naturale destul de consistentă. Săptămâna viitoare vom avea o nouă întâlnire la Ministerul Energiei cu toţi factorii implicaţi pentru a ne asigura un grafic, cu răspundere foarte clară a fiecăruia, că vom avea suficiente gaze la un preţ bun, fără a creşte preţul gazelor pentru iarna lui 2025 spre 2026. De asemenea, foarte important pentru a menţine un echilibru este să intrăm pe capacităţi noi de producţie în următorul an şi jumătate, iar proiecţia pe care am făcut-o, analizând toate datele pe care le avem la nivelul Ministerului Energiei, împreună cu companii la care suntem în momentul de faţă acţionari unici sau majoritari şi plus piaţa privată, vorbim în total de o putere instalată în următorul an şi jumătate de circa 1.591 de megawaţi. Cea mare pondere vine dinspre energia solară, de aproape 1.000 de megawaţi, din stocare peste 200 megawaţi, din eolian 53 megawaţi şi din hidrocarburi 357 megawaţi", a susţinut ministrul de resort.

Potrivit oficialului, chiar dacă media debitului Dunării este, la ora actuală, la un minim al ultimilor 32 de ani, de 2.100 mc/secundă, pe baza tuturor previziunilor, nu se pune problema ca reactoarele de Cernavodă să se oprească.

"Pe de altă parte, Hidroelectrica este pregătită cu o înmagazinare în lacurile de acumulare, care este la peste 94% din capacitatea naţională, pentru a interveni atunci când este un vârf de consum şi a uzina în această perioadă, în special în intervalul de după ora 16:00, până la ora 21:00. Evident că hazardul poate să apară oricând, dar noi vrem să fim pregătiţi şi ne pregătim inclusiv pentru iarnă. Noi suntem oameni gospodari, ca să zic aşa, şi nu lăsăm timpul să treacă, să venim în septembrie să ne pregătim pentru iarnă. Chiar de acum vorbim despre stocurile de gaze ale României. Unul dintre potenţialele riscuri pe care mi le-au prezentat colegii mei îl reprezintă vegetaţia care poate să scurt-circuiteze liniile de mare tensiune. Am pregătit împreună cu colegii mei o adresă către toţi furnizorii, distribuitorii şi transportatorii de energie prin care i-am informat ca au termen de maximum 90 de zile în care să prezinte graficul de lucrări pentru a evita punerea în pericol a acestor reţele. Mai exact să nu ajungă vegetaţia în contact cu reţelele", a afirmat Bogdan Ivan.

Întrebat care este situaţia importurilor de energie ale României, în această perioadă, ministrul Energiei a punctat faptul că, în timp ce consumul este "undeva la 6.000 de megawaţi", producţia se situează la o medie de 5.700 - 5.800 de megawaţi, în ultima lună, iar diferenţa de circa 200 de megawaţi se importă "evident la preţ deloc bun".

"Dar dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului trecut, e o situaţie mai bună din acest punct de vedere, pentru că e o cantitate foarte mică pe care o importăm. Din acest motiv, finanţăm acum prin PNRR şi prin Fondul de modernizare, creşterea capacităţilor de stocare a energiei", a explicat ministrul Energiei.

În acest context, demnitarul a menţionat că Transgaz l-a anunţat, joi, de finalizarea gazoductului Tuzla - Podişor, care va conecta şi va prelua rezervele de gaze din Neptun Deep, o investiţie de 500 de milioane de euro.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11 / 9725
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...