ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şeful Intesa:Europa are nevoie de bănci mai mari,dar fuziunile sunt dificile fără uniunea bancară

07 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Vorbind la postul de televiziune CNBC, Carlo Messina a explicat că în prezent sunt dificil de realizat reducerile de costuri în urma unei fuziuni transfrontaliere, aşteptate de investitori, aceştia fiind interesaţi de majorarea dividendelor şi a câştigurilor pe acţiune.

 
 
Băncile europene trebuie să-şi unească forţele dacă regiunea va trebui să facă faţă concurenţei din Statele Unite şi China, dar fără uniunea bancară fuziunile transfrontaliere nu au sens, a afirmat Carlo Messina, şeful celei mai mari bănci italiene, Intesa Sanpaolo SpA, transmite Reuters.
 
Vorbind la postul de televiziune CNBC, Carlo Messina a explicat că în prezent sunt dificil de realizat reducerile de costuri în urma unei fuziuni transfrontaliere, aşteptate de investitori, aceştia fiind interesaţi de majorarea dividendelor şi a câştigurilor pe acţiune.
 
"Ai nevoie de sinergii şi zona în care investitorii caută sinergii este cea a costurilor. Nu este uşor să livrezi sinergii reale transfrontaliere pe partea de costuri. Cred că trebuie să aşteptăm uniunea bancară pentru a vedea o consolidare reală, semnificativă, transfrontalieră. Dar trebuie realizată, altfel Europa va rămâne un grup nesemnificativ de ţări", a avertizat şeful Intesa.
 
Completând declaraţiile lui Andrea Orcel, şeful băncii italiene UniCredit, Messina a afirmat că marile grupuri bancare sunt necesare pentru sprijinirea economiei blocului comunitar.
 
Luna trecută, Orcel a avertizat că Europa devine "irelevantă" dacă nu va lua măsuri pentru a unifica pieţele sale capital şi a crea uniunea bancară care să permită creditorilor să concureze cu rivalii din SUA şi să finanţeze economia regiunii în mod adecvat.
 
Messina a declarat că ar fi uşor pentru Intesa să realizeze reduceri de costuri dacă se extinde pe plan intern, dar s-a confruntat cu probleme antitrust după ce a achiziţionat rivala mai mică UBI, în 2020-2021.
 
Intesa are o cotă de piaţă la depozite şi fonduri mutuale de 30% şi de 20% la produsele de asigurări.
 
"Avem probleme antitrust majore, astfel încât probabil ar fi imposibil să facem achiziţii în Italia, dar alte bănci ar putea încerca", a declarat Messina.
 
El a adăugat că Intesa este unul dintre "puţinii" creditori europeni care în ultimii ani au ţinut seama de solicitările de consolidare de la preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, Andrea Enria. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 465 / 8485
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...