ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Siegfried Mureşan despre PNRR: Nu suntem la coada UE, doar 6 state membre au primit două tranşe

09 Mai 2023   |   Agerpres

Negocierile între Comisia Europeană şi Guvernul României sunt într-o etapă finală, a precizat el, şi mai sunt două jaloane care, în opinia Guvernului României, au fost îndeplinite şi unde executivul UE trebuie să finalizeze evaluarea.

 
 
România este pe cale de a primi cea de a doua tranşă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi, având în vedere că doar şase state membre au primit două tranşe, nu se află la coada Uniunii Europene, a declarat marţi, la Strasbourg, în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan.

"Până în momentul de faţă, 16 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, au primit prefinanţarea şi o primă tranşă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). România a primit până în momentul de faţă mai mult de 6 miliarde euro deja. Doar şase state membre ale Uniunii Europene au primit până în momentul de faţă plata din cea de-a 2-a tranşă" pentru care România a depus cererea de plată, a spus Mureşan, care este coraportor al Parlamentului European pentru mecanismul european de redresare şi rezilienţă.


Negocierile între Comisia Europeană şi Guvernul României sunt într-o etapă finală, a precizat el, şi mai sunt două jaloane care, în opinia Guvernului României, au fost îndeplinite şi unde executivul UE trebuie să finalizeze evaluarea.

"Dacă aceste două jaloane sunt considerate a fi îndeplinite, vom avea o a 2-a tranşă plătită integral, dacă nu, o mică parte din cea de-a 2-a tranşă va fi pentru moment sistată, urmând a putea debloca această sumă - de aproximativ 5% din cea de-a 2-a tranşă, deci 143 de milioane de euro (...) - în următoarele şase luni de zile, dar încă nu se pune această problemă. Comisia Europeană încă evaluează, nu ne-ar fi notificat că nu vom primi aceste 140 de milioane, dar este sigur că cel puţin 95% din cea de-a 2-a tranşă va fi primită, după care, evident, urmează depunerea celei de-a 3-a tranşe", a explicat eurodeputatul PNL.

Dar când doar şase state membre ale UE au primit două tranşe din PNRR şi România este pe cale de a primi cea de-a 2-a tranşă "e clar că nu suntem la coada Uniunii Europene, cum adesea am putea avea impresia dacă am urmări dezbaterea publică din România".

Întrebat dacă reformele prevăzute în PNRR ar putea să treneze în contextul în care anumite capitole din plan sunt renegociate în prezent cu Bruxellesul, Siegfried Mureşan a răspuns că "prioritatea în ceea ce priveşte PNRR trebuie să fie implementarea lui".

"Faptul că Guvernul României a reuşit să mobilizeze două tranşe arată că implementarea nu decurge atât de rău cum ni se pare. Prioritatea trebuie să fie implementarea, nu renegocierea. Renegocierea este posibilă pe criterii obiective, dar nu pe criterii politice. De aceea, prioritatea şi în următoarele luni pentru Guvern va trebui să fie implementarea, mai puţin decât renegocierea", a mai afirmat eurodeputatul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2505 / 9762
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...