ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Siegfried Mureşan despre PNRR: Nu suntem la coada UE, doar 6 state membre au primit două tranşe

09 Mai 2023   |   Agerpres

Negocierile între Comisia Europeană şi Guvernul României sunt într-o etapă finală, a precizat el, şi mai sunt două jaloane care, în opinia Guvernului României, au fost îndeplinite şi unde executivul UE trebuie să finalizeze evaluarea.

 
 
România este pe cale de a primi cea de a doua tranşă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi, având în vedere că doar şase state membre au primit două tranşe, nu se află la coada Uniunii Europene, a declarat marţi, la Strasbourg, în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan.

"Până în momentul de faţă, 16 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, au primit prefinanţarea şi o primă tranşă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). România a primit până în momentul de faţă mai mult de 6 miliarde euro deja. Doar şase state membre ale Uniunii Europene au primit până în momentul de faţă plata din cea de-a 2-a tranşă" pentru care România a depus cererea de plată, a spus Mureşan, care este coraportor al Parlamentului European pentru mecanismul european de redresare şi rezilienţă.


Negocierile între Comisia Europeană şi Guvernul României sunt într-o etapă finală, a precizat el, şi mai sunt două jaloane care, în opinia Guvernului României, au fost îndeplinite şi unde executivul UE trebuie să finalizeze evaluarea.

"Dacă aceste două jaloane sunt considerate a fi îndeplinite, vom avea o a 2-a tranşă plătită integral, dacă nu, o mică parte din cea de-a 2-a tranşă va fi pentru moment sistată, urmând a putea debloca această sumă - de aproximativ 5% din cea de-a 2-a tranşă, deci 143 de milioane de euro (...) - în următoarele şase luni de zile, dar încă nu se pune această problemă. Comisia Europeană încă evaluează, nu ne-ar fi notificat că nu vom primi aceste 140 de milioane, dar este sigur că cel puţin 95% din cea de-a 2-a tranşă va fi primită, după care, evident, urmează depunerea celei de-a 3-a tranşe", a explicat eurodeputatul PNL.

Dar când doar şase state membre ale UE au primit două tranşe din PNRR şi România este pe cale de a primi cea de-a 2-a tranşă "e clar că nu suntem la coada Uniunii Europene, cum adesea am putea avea impresia dacă am urmări dezbaterea publică din România".

Întrebat dacă reformele prevăzute în PNRR ar putea să treneze în contextul în care anumite capitole din plan sunt renegociate în prezent cu Bruxellesul, Siegfried Mureşan a răspuns că "prioritatea în ceea ce priveşte PNRR trebuie să fie implementarea lui".

"Faptul că Guvernul României a reuşit să mobilizeze două tranşe arată că implementarea nu decurge atât de rău cum ni se pare. Prioritatea trebuie să fie implementarea, nu renegocierea. Renegocierea este posibilă pe criterii obiective, dar nu pe criterii politice. De aceea, prioritatea şi în următoarele luni pentru Guvern va trebui să fie implementarea, mai puţin decât renegocierea", a mai afirmat eurodeputatul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1518 / 8775
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Promat Comimpex (Ameropa) achiziționează un pachet majoritar de acțiuni în Agrotex. PNSA a asistat cumpărătorul cu o echipă condusă de Bogdan C. Stoica (Partener) și Claudia Salomia (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...