ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Spătaru: Vom lansa o nouă schemă de ajutor de stat pentru repornirea motoarelor industriei din România

01 Iunie 2023   |   Agerpres

Ajutoarele se acordă până la 31 decembrie 2025 şi sunt supuse condiţiei ca instalaţia sau echipamentele care urmează să fie finanţate prin investiţie să fie finalizate şi puse în funcţiune în termen de 36 de luni de la data acordării ajutoarelor.

 
 
Guvernul a adoptat joi un Memorandum prin care mandatează Ministerul Economiei, în calitate de autoritate publică naţională cu atribuţii în domeniul politicilor industriale, să identifice oportunităţile de finanţare printr-un mecanism de schemă de ajutor de stat pentru industria energointensivă, în acord cu prevederile Cadrului Temporar de Criză şi Tranziţie.

"Vom lansa o nouă schemă de ajutor de stat pentru repornirea motoarelor industriei din România. Sprijinul de la stat va viza acoperirea costurilor suplimentare generate de creşterile preţurilor la energie şi gaz şi transformarea în producţie industrială verde prin electrificare şi/sau utilizarea hidrogenului produs din surse regenerabile de energie şi a hidrogenului electrolitic. Este o măsură necesară solicitată de marii consumatori afectaţi de crizele suprapuse din ultimii ani, crize care au dezechilibrat enorm piaţa industrială. Tocmai de aceea, în perioada imediat următoare, vom continua organizarea de întâlniri şi dezbateri cu reprezentanţii sectoarelor industriale energointensive pentru ca măsurile pe care le vom întreprinde să fie în concordanţă cu nevoile reale ale acestor mari companii. Am mizat întotdeauna pe transparenţă şi colaborare cu toţi stakeholderii din piaţă pentru ca măsurile pe care le vom lua să fie eficiente şi sustenabile", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei, într-un comunicat transmis AGERPRES.


Fondurile estimate sunt de peste un miliard de euro pentru sectoarele energointensive.

Noua schemă de ajutor de stat urmăreşte sprijinirea industriei energointensive, în contextul în care situaţia geopolitică actuală a condus la scăderea cererii, implicit întreruperea contractelor şi a proiectelor existente, perturbarea lanţurilor de aprovizionare. După doi ani grei de pandemie, industria a mai suportat un şoc negativ o dată cu creşterea fără precedent a preţurilor la energie electrică şi gaze înregistrate din cauza agresiunii Rusiei contra Ucrainei, se arată în comunicat.

În acest context, UE oferă statelor membre posibilitatea de a acorda ajutoare suplimentare pentru investiţiile directe în anumite sectoare strategice afectate.

Potrivit sursei citate, tipurile de ajutoare pentru industria energo-intensivă sunt ajutoare pentru costuri suplimentare generate de creşterile substanţiale ale preţurilor la gazele naturale şi energia electrică. "Ajutoarele se pot acorda sub formă de granturi directe, avantaje fiscale şi de plată ori sub alte forme, cum ar fi, de exemplu, avansuri rambursabile, garanţii, împrumuturi şi titluri de capital, cu condiţia ca valoarea nominală totală a acestor măsuri să nu depăşească plafoanele aplicabile în ceea ce priveşte intensitatea şi plafoanele ajutoarelor", informează ME.

De asemenea, vor fi ajutoare pentru decarbonizarea proceselor de producţie industrială prin electrificare şi/sau utilizarea hidrogenului produs din surse regenerabile de energie şi a hidrogenului electrolitic care îndeplinesc anumite condiţii, precum şi pentru măsuri de eficienţă energetică. Aici sunt vizate ajutoarele pentru investiţii care conduc la o reducere substanţială a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de activităţile industriale.

Ajutoarele se acordă până la 31 decembrie 2025 şi sunt supuse condiţiei ca instalaţia sau echipamentele care urmează să fie finanţate prin investiţie să fie finalizate şi puse în funcţiune în termen de 36 de luni de la data acordării ajutoarelor.

Ministerul Economiei spune că au fost evidenţiate trei categorii de întreprinderi care se regăsesc în sectoarele industriale beneficiare ale măsurilor de sprijin, respectiv întreprinderi care au fost închise ca urmare a impactului creşterii preţului la energia electrică şi la gazul natural, precum industria chimică, fabricarea aluminei; întreprinderi care încă funcţionează însă au înregistrat pierderi masive şi reducerea marjei EBITDA în proporţii semnificative, precum industria sticlei si a cimentului; întreprinderi al căror proces tehnologic a permis închiderea parţială de capacităţi de producţie de materii prime şi produse intermediare.

Detaliile tehnice privind condiţiile de accesare, tipurile de cheltuieli şi cuantumurile ajutoarelor de stat vor fi stabilite ulterior prin schema de ajutor de stat ce va parcurge etapele de elaborare şi aprobare conform cadrului legislativ în materie de ajutor de stat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1234 / 8583
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...