
Tanczos Barna: O să fac tot posibilul să ducem la bun sfârşit acest buget, fără să modificăm taxe şi impozite
04 Februarie 2025
AgerpresPe de altă parte, a precizat Tanczos Barna, în ceea ce priveşte construcţia bugetară, România este o ţară cu un buget ce are un deficit ieşit din parametrii stabiliţi la nivelul Uniunii Europene, un stat membru care are un plan de şapte ani de redresare a deficitului de la 8,6% la 3%, o economie care s-a împrumutat pentru a finanţa acest deficit bugetar.
Calculul bugetului pentru 2025 s-a făcut pe baza impozitelor şi taxelor în vigoare şi obiectivul primordial este să-l ducem la bun sfârşit fără modificări în acest sens, prin reducerea cheltuielilor, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
"Măsurile au fost luate de Guvern în decembrie şi am făcut calculul bugetului bazându-ne pe impozitele şi taxele care sunt astăzi în vigoare şi n-avem nicio intenţie să modificăm aceste impozite şi taxe. Reducem cheltuielile şi ne încadrăm în 7% deficit. (...) O să fac tot posibilul să ducem la bun sfârşit acest buget fără să modificăm taxe şi impozite în 2025, acesta este obiectivul nostru primordial şi sunt convins că, dacă reuşim să ţinem sub control cheltuielile, vom reuşi acest lucru fără nicio problemă", a spus ministrul la dezbaterile generale privind bugetul pe 2025, în comisiile parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci.
"Măsurile au fost luate de Guvern în decembrie şi am făcut calculul bugetului bazându-ne pe impozitele şi taxele care sunt astăzi în vigoare şi n-avem nicio intenţie să modificăm aceste impozite şi taxe. Reducem cheltuielile şi ne încadrăm în 7% deficit. (...) O să fac tot posibilul să ducem la bun sfârşit acest buget fără să modificăm taxe şi impozite în 2025, acesta este obiectivul nostru primordial şi sunt convins că, dacă reuşim să ţinem sub control cheltuielile, vom reuşi acest lucru fără nicio problemă", a spus ministrul la dezbaterile generale privind bugetul pe 2025, în comisiile parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci.
În prezentarea proiectului de buget, el a subliniat că economia României câştigă din ce în ce mai multe competiţii în raport cu celelalte state membre ale Uniunii Europene din această regiune, din Europa Centrală şi de Est, este o economie sănătoasă, robustă şi cu indicatori "care ne dau motiv de mândrie", precum PIB-ul per capita, creşterea economică constantă, productivitatea muncii sau investiţiile din buget.
Pe de altă parte, a precizat Tanczos Barna, în ceea ce priveşte construcţia bugetară, România este o ţară cu un buget ce are un deficit ieşit din parametrii stabiliţi la nivelul Uniunii Europene, un stat membru care are un plan de şapte ani de redresare a deficitului de la 8,6% la 3%, o economie care s-a împrumutat pentru a finanţa acest deficit bugetar.
"Creşterea economică prognozată de Institutul de prognoză este de 2,5% pentru anul 2025. Produsul intern brut este în creştere şi este estimat la 1.912 miliarde lei, câştigul salarial mediu net lunar este în continuă creştere şi datorită intervenţiilor guvernelor de majorare a salariului minim, iar un lucru îmbucurător este, de asemenea, creşterea numărului de angajaţi la nivel naţional şi scăderea treptată a şomajului. Inflaţia e prognozată la 3,8% decembrie pe decembrie, 4,4% media anuală. Bazându-ne pe aceste cifre macroeconomice, pe aceşti indicatori macroeconomici, am propus un buget care, într-adevăr, ca primă ţintă are încadrarea în deficitul de 7%, pe de o parte, datorită reducerii cheltuielilor la foarte multe capitole şi datorită reformelor care se implementează pe parcursul anului de fiecare instituţie în parte, prin reducerea cheltuielilor de personal per ansamblu, cu 5%, şi a cheltuielilor de funcţionare per ansamblu cu 5%, cu excepţia câtorva instituţii şi vorbim aici de Ministerul Educaţiei, Sănătăţii, Apărării şi Ministerul Internelor", a explicat ministrul Finanţelor.
Acesta a reiterat că este prognozată o creştere a veniturilor care să acopere creşterile de cheltuieli de anul trecut anualizate, respectiv creşterile de salarii şi de pensii, care au un impact pe anul 2025 prin anualizarea acestor cheltuieli. Totodată, vor creşte investiţiile, care ajung la peste 150 de miliarde în 2025, o sumă record şi datorită şi faptului că acesta este vârful anual al investiţiilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care se suprapun cu investiţiile din fonduri structurale, respectiv investiţii finanţate din bugetul naţional, din fondurile naţionale.
Tanczos Barna a semnalat, pe de altă parte, că balanţa comercială este în continuare o provocare foarte mare pentru România, deoarece exporturile, în comparaţie cu importurile, au pierdut teren.
"Din 2023, 2024 şi în 2025 ne vom confrunta cu acest fenomen de deficite gemene, twin deficit, şi cred că este una dintre cele mai mari provocări pentru următorii 10 ani, închiderea acestui twin deficit, astfel încât producţia internă să fie capabilă să furnizeze suficiente bunuri şi servicii pentru piaţa autohtonă. Salariile şi câştigul salarial evoluează pe un trend pozitiv la nivel naţional de câţiva ani şi, datorită acestui lucru, putem să vorbim şi despre creşterea încasărilor din impozitele şi taxele aplicate salariilor, şi această creştere de încasări se datorează creşterii volumului şi masei de impozitare", a precizat ministrul.
În ceea ce priveşte indicatorii principali ai bugetului pe 2025, veniturile totale general consolidate pe cash sunt de 34,9% din PIB, cheltuieile bugetului general consolidat de 41,9%, deficitul este de 7%, soldul ESA, şi soldul structural de 6,4%. Este estimată o creştere faţă de 2024 la total venituri de la 574 miliarde la 667 miliarde lei şi la veniturile din economie de la 531 la 579 de miliarde lei. Cheltuielile ajung la 802 miliarde în 2025. Veniturile din TVA sunt estimate să crească la 7,1% din PIB, veniturile din accize se menţin la un nivel constant de 2,5% din PIB. Impozitele şi taxele pe proprietate vor fi la un nivel similar cu cel din 2024 şi aici, a menţionat Tanczos Barna, va fi nevoie de "o discuţie foarte aşezată în anul 2025", pentru a găsi soluţii ca aceste venituri să aducă o contribuţie mai mare la bugetul unităţilor administrativi teritoriale
"Important este faptul că prognozele noastre arată o depăşire a veniturilor din economie, procentual din PIB, depăşesc procentul de 30%. Sper să reuşim să menţinem acest trend. Un prim semnal pozitiv s-a văzut la acest capitol şi în 2024. Acolo au fost şi creşteri conjuncturale. În 2025 o să avem mai mult creşteri din eficienţa colectării şi parte a efectului conjunctural din 2024, care se întinde şi pe 2025", a spus Tanczos Barna.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 561 / 9725 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...