ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tanczos: Ne-am asigurat că putem plăti salariile şi pensiile; nu există în bugetul pe 2025 spaţiul fiscal pentru indexări

04 Februarie 2025   |   Agerpres

În ceea ce priveşte ajutoarele one-off, Tanczos a precizat că acestea sunt în sumă de 2 miliarde de lei, dar în acest moment nu este detaliată alocarea, care intră în atribuţiile Ministerului Muncii.

 
 
pe acest an prevede bani pentru plata salariilor şi pensiilor la nivelul anului 2024, dar nu există spaţiu fiscal pentru indexări în 2025, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.

"Calculele sunt făcute pe impozitele şi taxele aflate în vigoare acum şi în bugetul anului 2025 nu există spaţiu pentru indexări, indexarea salariilor şi pensiilor. La acest capitol ne-am asigurat că putem plăti salariile şi pensiile la nivelul anului 2024. Este o o chestiune foarte importantă, pentru că orice exagerare ar putea să genereze dezechilibre care să pună în pericol inclusiv aceste plăţi. Deci, plătim salariile, plătim pensiile la nivelul anului 2024. Nu avem acum spaţiul fiscal pentru indexări", a precizat ministrul Finanţelor, după dezbaterile pe acţiuni generale în bugetul de stat pe 2025, susţinute în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament.


În ceea ce priveşte ajutoarele one-off, Tanczos a precizat că acestea sunt în sumă de 2 miliarde de lei, dar în acest moment nu este detaliată alocarea, care intră în atribuţiile Ministerului Muncii.

"Nu avem detalii de la Ministerul Muncii şi nu avem niciun detaliu nici cu privire la tranşe, nici cu privire la plafoane, nici ca plată. Deci aşteptăm o săptămână, două, câteva săptămâni după aprobarea bugetului şi sper să primim propunerea de Ministerul Muncii", a adăugat el.

Întrebat dacă ne putem aştepta la majorări de taxe şi impozite, la majorarea TVA după alegerile prezidenţiale, Tanczos a răspuns: "Nu luăm în calcul aceste majorări, în condiţiile încadrării în deficit de 7% şi ţinerii sub control a cheltuielilor".

Ministrul a susţinut că obiectivul primordial pe 2025 este menţinerea deficitului de 7% prin reducerea şi ţinerea sub control a cheltuielilor şi printr-o prognoză prudentă de majorare a veniturilor pe 2025.

"Economia României este o economie solidă, este în continuă creştere şi pe această economie solidă se bazează şi bugetul. Obiectivul primordial pentru noi pe 2025 este menţinerea deficitului de 7%, pe de o parte, prin reducerea şi ţinerea sub control a cheltuielilor. Pe partea cealaltă, printr-o prognoză prudentă de majorare a veniturilor pe 2025. Cred că este posibil. Sunt convins că alături de colegii noştri din ministerele de resort şi de la ANAF, Vamă şi celelalte instituţii care aduc venituri la bugetul general consolidat sau la bugetele locale, putem să realizăm acest obiectiv", a reiterat şeful de la Finanţe.

În opinia sa, bugetul pe 2025 este în acelaşi timp unul al solidarităţii, pentru că este pentru prima dată când la unităţile administrativ-teritoriale se merge "pe cifrele cele mai apropiate de realitate" în ceea ce priveşte alocarea per capita a banilor.

"Aici vorbim de rezultatele din recensământ. Acest lucru creează anumite dezechilibre la nivel local şi acolo Guvernul caută soluţia de echilibrare şi de trecere mai lină, o tranziţie mai lină, de la cifrele din statistică la cele din recensământ, dar nu putem să acceptăm ca ani de zile, decenii întregi să fie alocate sume pentru persoane fictive care figurează cu sutele, cu miile la câte-o adresă pentru care unităţile administrativ-teritoriale respective primeau alocări financiare de la buget sau în detrimentul altor unităţi administrativ-teritoriale", a avertizat ministrul Finanţelor.

De asemenea, el a transmis că obiectivele de creştere a veniturilor în 2025 sunt realizate pe o prognoză prudentă şi pe o colectare mai bună, dar şi pe o reducere a cheltuielilor şi pe reorganizări instituţionale care să creeze "un stat mai suplu, un stat care deserveşte cetăţenii şi colectează impozite pentru a oferi mai mult şi nu pentru cheltui mai mult".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 586 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...