ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Trecerea de la directiva de raportare non-financiară la directiva de raportare corporativă de sustenabilitate CSRD. Ce pași trebuie să urmeze companiile?

08 August 2024   |   Dana Mihăilă, Director ESG și Mihail Pop, Consultant - PwC

NFRD, adoptată în 2014, a fost un prim pas important în direcția creșterii transparenței informațiilor non-financiare, dar nu a reușit să răspundă nevoilor în creștere rapidă referitoare la raportarea privind sustenabilitatea în societatea actuală.

 
 
Directiva UE privind raportarea corporativă de sustenabilitate (Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD) modifică practic fosta directiva privind raportarea non-financiară (NFRD), extinzând domeniul de aplicare și cerințele de transparență, pentru a îmbunătăți comparabilitatea, fiabilitatea și relevanța informațiilor de sustenabilitate raportate de companii. Aceste schimbări reflectă atât obiectivul Uniunii Europene de a extinde și îmbunătăți sfera și calitatea raportării privind sustenabilitatea în toate statele membre, cât și o conștientizare a importanței sustenabilității și a impactului corporativ asupra mediului și societății. 


NFRD, adoptată în 2014, a fost un prim pas important în direcția creșterii transparenței informațiilor non-financiare, dar nu a reușit să răspundă nevoilor în creștere rapidă referitoare la raportarea privind sustenabilitatea în societatea actuală. Astfel, CSRD a fost concepută pentru a oferi un cadru mai robust prin extinderea cerințelor de raportare, lărgirea numărului de companii vizate și îmbunătățirea consistenței informațiilor de raportare privind aspectele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG).

În cadrul NFRD, transpunerea din România viza pentru raportare companiile cu mai mult de 500 de angajați, precum și companiile listate, băncile și companiile de asigurări. CSRD, adoptată în 2021, extinde și aprofundează cerințele NFRD, răspunzând nevoii de informații mai cuprinzătoare și comparabile și se aplică unui număr mult mai mare de întreprinderi, inclusiv companiilor mici și mijlocii listate pe piețele de capital. De asemenea, CSRD introduce cerințe mai riguroase și detaliate de raportare, cuprinse în Standardele Europene de Raportare a Sustenabilității (ESRS). Aceasta include obligativitatea auditării informațiilor raportate și necesitatea ca datele să fie incluse în raportul anual de management al companiei.

Trecerea de la NFRD la CSRD. Ce pași trebuie să urmeze companiile?


Deoarece CSRD este un cadru mai robust, dar și mai complex în comparație cu NFRD, propunem următorii pași generali de urmat pentru companiile vizate:

Evaluarea Dublei Materialități. Acesta este un proces esențial care presupune identificarea și analiza aspectelor de mediu, sociale și de guvernanță care sunt relevante pentru companie atât din perspectiva impactului asupra mediului și societății, cât și din perspectiva impactului asupra performanței financiare a companiei. Această evaluare ajută la determinarea aspectelor materiale care vor constitui baza structurii raportului. Prin urmare, companiile trebuie să efectueze o analiză amănunțită pentru a identifica acele aspecte care au cel mai mare impact asupra afacerii și părților interesate, asigurând astfel un raport cuprinzător și relevant.

Analiza relevanței indicatorilor și politicilor ESRS După finalizarea analizei de dublă materialitate, compania trebuie să analizeze relevanța indicatorilor și politicilor specificate de Standardelor Europene de Raportare a Sustenabilității. Conform rezultatelor acestei evaluări și cerințelor reglementare ale CSRD, compania trebuie să dezvolte un plan cuprinzător pentru a atinge conformitatea cu reglementările. Acest plan include pregătirea datelor necesare pentru raportare și implementarea politicilor adecvate, asigurând astfel că toate informațiile raportate sunt precise, relevante și în conformitate cu standardele ESRS.

Stabilirea sau redefinirea obiectivelor și planurilor de acțiune Obiectivele formulate și raportate trebuie incluse într-o strategie de sustenabilitate coerentă, care să fie integrată în strategia generală de business a companiei. Stabilirea sau redefinirea obiectivelor ESG implică identificarea unor ținte clare și măsurabile, precum și dezvoltarea unor planuri de acțiune specifice pentru a atinge aceste obiective. Acest proces asigură că organizația nu doar raportează informații relevante, dar și demonstrează un angajament concret față de îmbunătățirea performanței ESG.

Stabilirea guvernanței și proceselor de raportare ESG Pentru a îndeplini obiectivele formulate, este crucial ca responsabilitățile și rolurile în cadrul companiei să fie clar definite. Stabilirea unei structuri de guvernanță eficiente și a unor procese clare de raportare ESG asigură că toate părțile implicate în colectarea și raportarea datelor știu exact ce au de făcut. Aceasta contribuie la o mai mare transparență și responsabilitate în cadrul companiei.

Raportarea riscurilor ESG Raportarea riscurilor ESG trebuie realizată conform cerințelor ESRS, identificând și evaluând riscurile care pot afecta compania în contextul aspectelor de mediu, sociale și de guvernanță. Aceasta include atât riscurile directe, cât și cele indirecte, și ajută la dezvoltarea unor strategii de gestionare eficientă a acestor riscuri.

Taxonomia UE Pentru a se conforma cerințelor Taxonomiei UE, compania trebuie să dezvolte o abordare metodologică clară, inclusiv identificarea activităților economice eligibile și evaluarea conformității acestora cu criteriile tehnice de screening. Acest proces ajută la determinarea cât de bine se aliniază activitățile companiei cu obiectivele de sustenabilitate ale UE.

Calcularea indicatorilor ESRS Asigurarea acurateței colectării datelor și calculului tuturor indicatorilor ESRS este esențială pentru raportarea corectă. Aceasta include, printre altele, calcularea amprentei de carbon Scope 1, 2 și 3, care reflectă emisiile directe și indirecte ale companiei. Procesul de colectare și calcul trebuie să fie riguros pentru a garanta precizia și fiabilitatea datelor raportate.

Pregătirea unui raport de sustenabilitate Crearea raportului de sustenabilitate în conformitate cu ESRS implică integrarea tuturor informațiilor relevante într-un document coerent și comprehensiv. Acest raport oferă o imagine clară asupra performanței ESG a companiei, facilitând transparența și comunicarea cu părțile interesate.

Verificarea independentă a raportului de sustenabilitate Pentru a crește credibilitatea datelor non-financiare publicate, este obligatorie verificarea independentă și obiectivă de către auditori a raportului de sustenabilitate. Aceasta asigură că informațiile raportate sunt corecte și conforme cu standardele ESRS, consolidând astfel încrederea părților interesate în angajamentul companiei față de sustenabilitate.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 1 / 8825
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
    Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
    Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
    Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
    Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
    INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
    ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
    Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
    RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
    Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
    LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
    Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...