
AliExpress și-a încălcat obligația de a evalua și de a atenua riscurile legate de diseminarea produselor ilegale (Comisia Europeană)
18 Iunie 2025
AgerpresActul legislativ privind serviciile digitale și acțiunile întreprinse miercuri urmăresc să asigure siguranța online a utilizatorilor și a consumatorilor.
Comisia Europeană a anunțat miercuri că a luat două măsuri majore în cadrul investigației sale privind conformitatea AliExpress cu Regulamentul privind serviciile digitale (DSA), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Actul legislativ privind serviciile digitale și acțiunile întreprinse miercuri urmăresc să asigure siguranța online a utilizatorilor și a consumatorilor.
În primul rând, Comisia a acceptat și a conferit caracter obligatoriu unei serii de angajamente oferite de AliExpress pentru a soluționa o serie de preocupări, cum ar fi transparența platformei în ceea ce privește sistemele de publicitate și de recomandare.
În al doilea rând, în urma investigației sale aprofundate, Executivul comunitar a constatat, cu titlu preliminar, că AliExpress și-a încălcat obligația de a evalua și de a atenua riscurile legate de diseminarea produselor ilegale în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale.
Actul legislativ privind serviciile digitale și acțiunile întreprinse miercuri urmăresc să asigure siguranța online a utilizatorilor și a consumatorilor.
În primul rând, Comisia a acceptat și a conferit caracter obligatoriu unei serii de angajamente oferite de AliExpress pentru a soluționa o serie de preocupări, cum ar fi transparența platformei în ceea ce privește sistemele de publicitate și de recomandare.
În al doilea rând, în urma investigației sale aprofundate, Executivul comunitar a constatat, cu titlu preliminar, că AliExpress și-a încălcat obligația de a evalua și de a atenua riscurile legate de diseminarea produselor ilegale în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale.
Comisia a acceptat și a conferit caracter obligatoriu unei serii de angajamente ample care răspund preocupărilor exprimate de Executivul comunitar în ceea ce privește: sistemele platformei de monitorizare și detectare a produselor ilegale, cum ar fi medicamentele, suplimentele alimentare și materialele pentru adulți, răspândite și prin linkuri ascunse și programe afiliate și care ar putea afecta sănătatea utilizatorilor și bunăstarea minorilor.
Alte angajamente vizează: mecanismul de notificare și de acțiune al platformei pentru a semnala produsele ilegale, sistemul intern de soluționare a reclamațiilor, transparența sistemelor de publicitate și recomandare ale AliExpress, inclusiv depozitul de anunțuri și opțiunile de personalizare a sistemelor de recomandare, trasabilitatea comercianților pe serviciile AliExpress și accesul cercetătorilor la datele publice.
Prin aceste angajamente, informațiile și instrumentele de limitare a răspândirii conținutului ilegal vor fi ușor accesibile atât utilizatorilor înregistrați, cât și celor neînregistrați ai platformei, a precizat Executivul comunitar.
AliExpress s-a angajat, de asemenea, să mențină un cadru intern structurat de monitorizare, supravegheat de o echipă specializată, pentru a evalua în mod sistematic punerea în aplicare corespunzătoare și eficacitatea tuturor acestor angajamente, alimentând, de asemenea, exercițiile periodice de evaluare a riscurilor. Platforma va prezenta rapoarte periodice unui mandatar independent însărcinat cu monitorizarea, care va raporta anual Comisiei cu privire la punerea în aplicare a angajamentelor.
Prin decizia de miercuri, angajamentele devin obligatorii din punct de vedere juridic, astfel încât orice încălcare a acestora ar duce imediat la o încălcare a Regulamentului privind serviciile digitale și, prin urmare, ar putea conduce la amenzi.
În urma investigației sale aprofundate, Comisia a constatat, cu titlu preliminar, că AliExpress și-a încălcat obligația de a evalua și de a atenua riscurile legate de diseminarea produselor ilegale în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale. În special, constatările preliminare arată că, în evaluarea riscurilor, AliExpress nu ia în considerare resursele limitate alocate sistemelor sale de moderare pentru a evita diseminarea produselor ilegale, subestimând astfel un astfel de risc. De asemenea, AliExpress nu își pune în aplicare în mod corespunzător politica de sancționare în ceea ce privește comercianții care postează în mod repetat conținut ilegal iar sistemele proactive AliExpress de moderare a conținutului prezintă eșecuri sistemice, ceea ce face ca sistemele să fie mai puțin eficiente și să permită manipularea de către comercianții rău intenționați.
''Aceste constatări încalcă obligațiile platformelor online foarte mari de a evalua și a atenua în mod corespunzător riscurile sistemice legate de diseminarea conținutului ilegal, cum ar fi mărfurile contrafăcute sau mărfurile care nu respectă normele europene în materie de siguranță'', se menționează în comunicat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 43 / 5489 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...