ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BAAR: Asigurătorii din România nu mai emit documentul Carte Verde cu valabilitate în Federaţia Rusă şi Belarus

05 Mai 2023   |   Agerpres

Posesorii de autovehicule înmatriculate în România care doresc să circule cu acestea pe teritoriul Republicii Belarus sau al Federaţiei Ruse sau care se află în statele respective după data de 1 iunie 2023 au obligaţia să încheie asigurări de frontieră la intrarea în aceste state, respectiv asigurări de răspundere civilă auto în cazul în care se găsesc deja pe teritoriul acestora.

 
 
Asigurătorii din România nu mai emit, începând cu 1 iunie 2023, documentul Carte Verde cu valabilitate în Federaţia Rusă şi Belarus, iar asigurările Carte Verde emise în aceste state nu mai sunt valabile în ţara noastră, informează Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

"Măsura survine ca urmare a încetării acordurilor bilaterale care au fost încheiate între birourile (naţionale) Carte Verde din toate statele membre ale Spaţiului Economic European (SEE), deci inclusiv BAAR, şi Birourile Naţionale din Federaţia Rusă şi Belarus", se menţionează în comunicat.

Ca urmare a acestei decizii, posesorii de autovehicule înmatriculate în România care doresc să circule cu acestea pe teritoriul Republicii Belarus sau al Federaţiei Ruse sau care se află în statele respective după data de 1 iunie 2023 au obligaţia să încheie asigurări de frontieră la intrarea în aceste state, respectiv asigurări de răspundere civilă auto în cazul în care se găsesc deja pe teritoriul acestora.


"Detaliile privind condiţiile de asigurare precum şi societăţile la care se pot încheia asigurări de frontieră în Belarus şi Federaţia Rusă pot fi găsite pe pagina de internet a BAAR la adresa www.baar.ro. Începând de la aceeaşi dată, posesorii de (auto)vehicule înmatriculate în Belarus şi Federaţia Rusă care doresc să circule cu acestea pe teritoriul României sunt obligaţi fie să deţină o Asigurare de frontieră valabilă încheiată într-un stat membru din SEE sau Elveţia, fie să încheie o Asigurare de frontieră în România. În prezent, în România, asigurări de frontieră se pot încheia la societatea Omniasig Vienna Insurance Group", se mai spune în comunicat.

Conform sursei citate, Sistemul Carte Verde funcţionează în baza unor acorduri de drept privat care se încheie între birourile naţionale din statele care au aderat la Recomandarea nr. 5 de la Geneva din 1949. Astfel, denunţarea unui acord se poate face la iniţiativa oricărui birou, cu un preaviz de 12 luni.

"Având în vedere însă libera circulaţie în spaţiul comunitar, birourile naţionale din statele membre ale Spaţiului Economic European au încheiat între ele un acord conform căruia dacă cel puţin 1/3 din aceste birouri denunţă un acord bilateral, toate celelalte birouri vor denunţa şi ele acordul respectiv. Deoarece, în luna mai 2022, 12 birouri naţionale din state, aparţinând SEE, au denunţat acordurile bilaterale cu birourile naţionale din Federaţia Rusă şi din Belarus, toate celelalte birouri naţionale din SEE (deci inclusiv BAAR) au denunţat acordurile respective, cu acordarea unui termen de preaviz de 12 luni care se împlineşte la 31 mai 2023, ora 23:59 CET", se precizează în document.

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România a informat instituţiile abilitate, respectiv Poliţia de Frontieră şi Direcţia Poliţiei Rutiere despre încetarea valabilităţii documentelor de asigurare Carte Verde pentru vehiculele înmatriculate în Belarus şi Federaţia Rusă începând cu 1 iunie 2023, urmând ca acestea să adopte măsurile de control care se impun.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este o asociaţie profesională independentă şi autonomă care are că membri toate societăţile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 622 / 5198
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...