
Camera Consultanţilor Fiscali cere clarificări despre impozitul minim pe cifra de afaceri şi pe activitatea de petrol şi gaze
18 Martie 2025
AgerpresCCF solicită Ministerului Finanţelor să confirme dacă aprecierea cu privire la aplicarea legislaţiei incidente anului 2024 este una corectă.
Camera Consultanţilor Fiscali (CCF) a transmis o nouă adresă la Ministerul Finanţelor, în care susţine că legislaţia în privinţa impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA) şi a celui suplimentar din activitatea de petrol şi gaze (ICAS) nu este clară, unele companii plătind doar IMCA, iar altele ICAS.
"Am identificat în practică un comportament neunitar în aplicarea acestor prevederi legale de către operatorii economici. Unii dintre aceştia, în analiza impozitului pe profit, au interpretat legislaţia luând în considerare faptul că impozitul pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri, aşa încât au declarat şi plătit impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA de 1%) pentru anul 2024, chiar dacă au obţinut venituri şi din activitatea de petrol şi gaze", se arată în adresa CCF.
"Am identificat în practică un comportament neunitar în aplicarea acestor prevederi legale de către operatorii economici. Unii dintre aceştia, în analiza impozitului pe profit, au interpretat legislaţia luând în considerare faptul că impozitul pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri, aşa încât au declarat şi plătit impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA de 1%) pentru anul 2024, chiar dacă au obţinut venituri şi din activitatea de petrol şi gaze", se arată în adresa CCF.
Potrivit consultanţilor fiscali, alţi operatori economici au înţeles că trebuie să declare şi achite impozitul pe profit datorat pentru anul 2024, indiferent de valoarea acestuia raportat la IMCA şi, suplimentar acestuia, impozitul specific pe cifra de afaceri (ICAS de 0,5%).
"Înţelegerea noastră, la nivelul anului 2024, este că agenţii economici care obţin venituri şi din derularea activităţilor conform codurilor CAEN referitoare la petrol şi gaze, pe lângă veniturile obţinute din derularea activităţii curente, au obligaţia de a achita un impozit suplimentar impozitului pe profit, respectiv un impozit specific pe cifra de afaceri", a afirmat Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali.
Camera Consultanţilor Fiscali susţine că agenţii economici care au obţinut venituri, la nivelul anului 2024, atât din activitatea comercială de bază (alta decât domeniul petrol şi gaze), cât şi venituri, chiar incidentale/minimale, din activităţi economice din domeniul petrol şi gaze, conform codurilor CAEN expres prevăzute în legislaţia fiscală aplicabilă, sunt obligaţi să achite impozitul pe profit conform art. 13 din Codul fiscal şi un impozit suplimentar (ICAS), conform art. 18^3 din Codul fiscal - în vigoare în anul 2024.
CCF solicită Ministerului Finanţelor să confirme dacă aprecierea cu privire la aplicarea legislaţiei incidente anului 2024 este una corectă.
"Pentru anul 2024 nu se mai pot realiza modificări legislative şi, prin urmare, este lipsit de eficienţă ca la această oră să mai reiterăm criticile cu privire la caracterul injust şi chiar lipsit de logică al cuprinderii în baza de impozitare a ICAS a veniturilor din activităţile care nu au nicio legătură cu sectorul de petrol şi gaze vizat, de altfel, de lege. Astfel, aceste clarificări sunt necesare doar pentru a evita aplicarea incorectă şi neunitară a legislaţiei fiscale la nivelul anului fiscal 2024 de către contribuabili şi sancţionarea lor drastică de către Fisc la o dată ulterioară", a declarat Doru Dudas, preşedintele Comitetului Fiscal al CCF.
Guvernul a adoptat pe 31 ianuarie un act normativ prin care se stabileşte obligaţia de plată a impozitului suplimentar pe cifra de afaceri pentru toate persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale.
"Potrivit noilor reglementări, se stabileşte obligaţia de plată a impozitului suplimentar pe cifra de afaceri (ICAS) pentru toate persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale. Ordonanţa indică codurile CAEN corespunzătoare activităţilor principale sau secundare desfăşurate în sectoarele petrol şi gaze naturale, clarifică sfera de aplicare a ICAS prin instituirea unor reguli specifice în ceea ce priveşte stabilirea obligaţiei de plată pentru persoanele juridice străine care în mod individual sau într-o formă de asociere livrează bunuri, prestează servicii pe teritoriul României sau livrează bunuri de pe teritoriul României, desfăşurând activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, dar care nu au înregistrat un sediu permanent în România", arată Guvernul.
Executivul menţionează că pentru a reduce riscul de neplată a impozitului se instituie reguli pentru constituirea de către aceste persoane juridice a unei garanţii de 1.000.000 euro, precum şi reguli pentru desemnarea unui reprezentant pentru calcularea, declararea şi plata acestui impozit.
Prin ordonanţă se stabileşte, de asemenea, excluderea din sfera de aplicare a ICAS, în anumite condiţii, a contribuabililor care au obţinut venituri din vânzarea combustibililor solizi, naftalinei, uleiului pentru încălzire, petrolului lampant, hidrogenului, produselor lubrifiante şi de răcire.
Actul normativ instituie şi reguli de aplicare/ieşire din cadrul sistemului de impozitare, pentru persoanele juridice care încep/încetează să desfăşoare activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, se clarifică faptul că ICAS nu intră în sfera de aplicare a convenţiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alt stat şi se efectuează corelări tehnice necesare ca urmare a modificărilor/completărilor propuse.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 28 / 5420 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...