ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Camera Deputaţilor: Proiectul privind căutarea persoanelor dispărute - adoptat

08 Martie 2022   |   Agerpres

S-au înregistrat 284 voturi pentru

 
 
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute, care prevede constituirea în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a Unităţii centrale pentru persoane dispărute.
 
S-au înregistrat 284 voturi pentru.
 
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului organizatoric, a procedurilor administrative, metodelor şi evidenţelor specifice activităţii de căutare a persoanelor dispărute. Potrivit proiectului, căutarea persoanelor dispărute se desfăşoară în mod coordonat la nivelul unităţilor Poliţiei Române, ca activitate de prevenire a infracţiunilor şi de menţinere şi asigurare a ordinii şi siguranţei publice, realizată în scopul găsirii persoanelor dispărute şi prevenirii unui pericol asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii acestora.
 
Actul normativ prevede că autoritatea competentă privind căutarea persoanelor dispărute este Poliţia Română. În cadrul Poliţiei Române se constituie, în condiţiile legii, structuri specializate pentru căutarea persoanelor dispărute, la nivel central şi la nivel teritorial.
 
În acest sens, se va constitui, în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, o unitate centrală pentru coordonarea şi sprijinirea activităţii de căutare a persoanelor dispărute, denumită Unitatea centrală pentru persoane dispărute. De asemenea, la nivelul inspectoratelor judeţene de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, se constituie structuri specializate pentru căutarea persoanelor dispărute, denumite unităţi teritoriale pentru persoane dispărute.
 
Procedurile administrative şi metodele specifice activităţii de căutare a persoanelor dispărute se desfăşoară potrivit principiilor: rolul activ al autorităţilor - obţinerea datelor şi informaţiilor necesare stabilirii faptului că o persoană este sau nu dispărută şi realizării activităţilor de căutare a persoanelor dispărute este în sarcina autorităţilor publice; publicitatea cazurilor de dispariţie - autorităţile publice care desfăşoară activităţi de căutare a unei persoane dispărute fac publice informaţii referitoare la dispariţia acesteia; confidenţialitatea datelor privind viaţa privată; nediscriminarea; neîntreruperea căutării persoanei dispărute - căutarea persoanelor dispărute se realizează în mod continuu, fără întreruperi, prin menţinerea măsurilor dispuse şi a activităţilor întreprinse, prin exploatarea cursivă a informaţiilor disponibile, antrenarea în proceduri a forţelor, mijloacelor şi măsurilor noi în funcţie de tipicul fiecărui caz în parte.
 
Unităţile teritoriale pentru persoane dispărute îndeplinesc, în principal, următoarele atribuţii: a) organizează şi coordonează întreaga activitate de căutare a unei persoane dispărute; b) efectuează sau, după caz, solicită personalului de ordine publică să efectueze activităţi de căutare a unei persoane dispărute; c) constituie şi gestionează dosarele de dispariţie a persoanelor; d) organizează şi coordonează întreaga activitate de identificare a persoanelor cu identitate necunoscută şi a rămăşiţelor umane neidentificate; e) cooperează cu structuri similare din străinătate; f) colaborează, în domeniul lor de competenţă, cu persoane fizice şi persoane juridice, române sau străine.
 
În cazul în care persoana nu a fost găsită, şeful unităţii teritoriale competente are obligaţia de a evalua periodic, lunar în primele 6 luni de la momentul sesizării dispariţiei şi, ulterior, cel puţin o dată la 3 luni sau ori de câte ori este necesar, datele şi informaţiile din dosarul dispariţiei şi de a stabili activităţile ce urmează a fi desfăşurate în continuare.
 
Dosarul dispariţiei se clasează atunci când: a) a fost găsită persoana dispărută; b) a fost găsit cadavrul persoanei dispărute sau rămăşiţe ale acestuia; c) persoana a fost dată în urmărire potrivit Codului de procedură penală; d) există o cerere sau o informare în sensul încetării activităţilor de căutare a persoanei dispărute, transmisă de autorităţile competente ale unui stat străin, în cazul în care dosarul dispariţiei a fost deschis la solicitarea acestora; e) au trecut 20 de ani de la trecerea dosarului în evidenţa pasivă.
 
Proiectul mai prevede că, în vederea găsirii unei persoane dispărute, pot fi utilizate următoarele metode specifice activităţii de căutare a persoanelor dispărute: a) activităţi investigative pentru obţinerea de date şi informaţii; b) căutarea persoanei în teren; c) metode speciale de căutare a unei persoane dispărute; d) solicitarea şi valorificarea sprijinului populaţiei; e) mecanismul "Alertă dispariţie copil".
 
Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, Senatul este for decizional.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1568 / 5201
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Promat Comimpex (Ameropa) achiziționează un pachet majoritar de acțiuni în Agrotex. PNSA a asistat cumpărătorul cu o echipă condusă de Bogdan C. Stoica (Partener) și Claudia Salomia (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...