
Camera Deputaţilor: Proiectul privind căutarea persoanelor dispărute - adoptat
08 Martie 2022
AgerpresS-au înregistrat 284 voturi pentru
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute, care prevede constituirea în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a Unităţii centrale pentru persoane dispărute.
S-au înregistrat 284 voturi pentru.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului organizatoric, a procedurilor administrative, metodelor şi evidenţelor specifice activităţii de căutare a persoanelor dispărute. Potrivit proiectului, căutarea persoanelor dispărute se desfăşoară în mod coordonat la nivelul unităţilor Poliţiei Române, ca activitate de prevenire a infracţiunilor şi de menţinere şi asigurare a ordinii şi siguranţei publice, realizată în scopul găsirii persoanelor dispărute şi prevenirii unui pericol asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii acestora.
Actul normativ prevede că autoritatea competentă privind căutarea persoanelor dispărute este Poliţia Română. În cadrul Poliţiei Române se constituie, în condiţiile legii, structuri specializate pentru căutarea persoanelor dispărute, la nivel central şi la nivel teritorial.
În acest sens, se va constitui, în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, o unitate centrală pentru coordonarea şi sprijinirea activităţii de căutare a persoanelor dispărute, denumită Unitatea centrală pentru persoane dispărute. De asemenea, la nivelul inspectoratelor judeţene de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, se constituie structuri specializate pentru căutarea persoanelor dispărute, denumite unităţi teritoriale pentru persoane dispărute.
Procedurile administrative şi metodele specifice activităţii de căutare a persoanelor dispărute se desfăşoară potrivit principiilor: rolul activ al autorităţilor - obţinerea datelor şi informaţiilor necesare stabilirii faptului că o persoană este sau nu dispărută şi realizării activităţilor de căutare a persoanelor dispărute este în sarcina autorităţilor publice; publicitatea cazurilor de dispariţie - autorităţile publice care desfăşoară activităţi de căutare a unei persoane dispărute fac publice informaţii referitoare la dispariţia acesteia; confidenţialitatea datelor privind viaţa privată; nediscriminarea; neîntreruperea căutării persoanei dispărute - căutarea persoanelor dispărute se realizează în mod continuu, fără întreruperi, prin menţinerea măsurilor dispuse şi a activităţilor întreprinse, prin exploatarea cursivă a informaţiilor disponibile, antrenarea în proceduri a forţelor, mijloacelor şi măsurilor noi în funcţie de tipicul fiecărui caz în parte.
Unităţile teritoriale pentru persoane dispărute îndeplinesc, în principal, următoarele atribuţii: a) organizează şi coordonează întreaga activitate de căutare a unei persoane dispărute; b) efectuează sau, după caz, solicită personalului de ordine publică să efectueze activităţi de căutare a unei persoane dispărute; c) constituie şi gestionează dosarele de dispariţie a persoanelor; d) organizează şi coordonează întreaga activitate de identificare a persoanelor cu identitate necunoscută şi a rămăşiţelor umane neidentificate; e) cooperează cu structuri similare din străinătate; f) colaborează, în domeniul lor de competenţă, cu persoane fizice şi persoane juridice, române sau străine.
În cazul în care persoana nu a fost găsită, şeful unităţii teritoriale competente are obligaţia de a evalua periodic, lunar în primele 6 luni de la momentul sesizării dispariţiei şi, ulterior, cel puţin o dată la 3 luni sau ori de câte ori este necesar, datele şi informaţiile din dosarul dispariţiei şi de a stabili activităţile ce urmează a fi desfăşurate în continuare.
Dosarul dispariţiei se clasează atunci când: a) a fost găsită persoana dispărută; b) a fost găsit cadavrul persoanei dispărute sau rămăşiţe ale acestuia; c) persoana a fost dată în urmărire potrivit Codului de procedură penală; d) există o cerere sau o informare în sensul încetării activităţilor de căutare a persoanei dispărute, transmisă de autorităţile competente ale unui stat străin, în cazul în care dosarul dispariţiei a fost deschis la solicitarea acestora; e) au trecut 20 de ani de la trecerea dosarului în evidenţa pasivă.
Proiectul mai prevede că, în vederea găsirii unei persoane dispărute, pot fi utilizate următoarele metode specifice activităţii de căutare a persoanelor dispărute: a) activităţi investigative pentru obţinerea de date şi informaţii; b) căutarea persoanei în teren; c) metode speciale de căutare a unei persoane dispărute; d) solicitarea şi valorificarea sprijinului populaţiei; e) mecanismul "Alertă dispariţie copil".
Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, Senatul este for decizional.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1850 / 5483 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...