ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cseke Attila: Guvernul vizează reducerea semnificativă a termenelor privind autorizarea lucrărilor de construire

24 Aprilie 2025   |   Agerpres

Proiectul urmează să fie pus în transparență decizională pe site-ul MDLPA.

 
 
Guvernul a discutat joi, în primă lectură, un proiect de act normativ care vizează reducerea 'semnificativă' a termenelor privind autorizarea lucrărilor de construcție, a informat, la Palatul Victoria, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Proiectul urmează să fie pus în transparență decizională pe site-ul MDLPA.

'În ceea ce privește Programul național de investiții 'Anghel Saligny', media zilelor scurse între emiterea certificatului de urbanism și autorizația de construire - vorbim de 2.700 de investiți astfel analizate - este de 507 zile. Asta înseamnă un an și cinci luni în care o investiție stă în perioada de avizare și nu se poate emite autorizația de construire și nu se poate trece la procedura de achiziție. Din investițiile analizate, la peste 20% această durată depășește 700 de zile. Adică e o durată de avizare de doi ani', a precizat Cseke Attila.


Pentru investițiile care se derulează prin Ministerul Dezvoltării, finanțate din PNRR, perioada de la emiterea certificatului de urbanism până la autorizația de construire este în medie de 416 zile, a completat el.

'Propunem câteva măsuri pentru a putea accelera investițiile, nu numai cele publice, ci și cele private, astfel încât procedura de avizare să nu mai țină doi ani, un an și jumătate, un an și două luni. (...) În primul rând, toate documentațiile pentru obținerea avizelor se vor depune de aici încolo simultan. Ceea ce înseamnă că dacă am 30 de instituții care trebuie să avizeze o investiție, o documentație pentru derularea unei investiții, atunci pot să le introduc toate deodată la avizare aceste documentații', a explicat Cseke Attila.

Conform acestuia, vor exista termene pentru instituțiile avizatoare în care trebuie să analizeze documentațiile.

'Astăzi este o avizare în cascadă - se începe cu avizarea pentru utilități publice, după care se trece la energie electrică, se trece la alte utilității, se trece la mediu, la cultură, la ISU și așa mai departe. Practica ne arată că în momentul în care ajungi la al cincilea, al șaselea avizator, primul aviz ți-a expirat. Trebuie să reiei procesul cu primul avizator. De aici încolo, avizarea se face simultan, documentațiile se depun la toate instituțiile deodată și aceste instituții trebuie să analizeze în termen aceste documentații', a transmis ministrul.

El a adăugat că instituțiile avizatoare vor avea posibilitatea de a cere completări, clarificări o singură dată.

'Astăzi, în practică, sunt mai multe tururi, dacă vreți, de completări, de clarificări cerute, fapt care duce la prelungirea perioadei de avizare. (...) Toată lumea trebuie să-și asume aceste termene, să dea toate completările și calificările care sunt necesare. În cazul în care perioada de avizare prevăzută pentru instituțiile avizatoare trece și avizul nu este emis și nici nu se cer completări în această etapă, se va considera o avizare tacită, ceea ce înseamnă că se va putea merge mai departe, documentația va fi considerată ca fiind completă', a indicat Cseke Attila.

Prin noul act normativ se propune ca pentru investițiile publice să nu se mai perceapă niciun fel de taxe, tarife de avizare.

'Sunt instituții publice astăzi care percep taxe și tarife de avizare pentru investiții publice, este un lucru prin care statul mută banii dintr-un buzunar în altul', a completat el.

Se mai propune ca avizele obținute în faza de studiu de fezabilitate sau DALI să rămână valabile până la recepția finală, la terminarea lucrării.

'În ceea ce privește avizările pentru procedurile de autorizare a lucrărilor de construire, cum v-am spus, în practică, astăzi, avem un an și cinci luni la 'Saligny' , un an și două luni la PNRR, chiar și doi ani la anumite investiții. Proiectul propune, în cazul în care nu sunt necesare completări, emiterea tuturor avizelor la maxim 4,5 luni, iar dacă sunt necesare completări și clarificări atunci termenul maxim este de 6,5 luni, 195 de zile', a declarat ministrul.

El a adus în atenție și termenele privind Planurile urbanistice generale și Planurile urbanistice zonale.

'Astăzi, în practică, durata de avizare a unui PUG pentru o comună mică este de minim 18 luni, deci un an și jumătate. La localități mai mari această durată de avizare este de 3 - 5 ani. Există și localități în care PUG-urile au fost avizate în 11 ani. (...) Propunerea noastră din proiectul de act normativ cu toate aceste termene precise și cu avizare tacită în cazul în care nu se emit în termen, niciun fel de clarificări, este de 6,5 luni. (...) În privința PUZ-urilor, unde durata avizării în acest moment este între un an jumătate și doi, noi propunem pe baza proiectului de act normativ termenul maxim legal, în cazul în care nu sunt observații, nu se cer clarificări, va fi de 5 luni, iar în cazul în care se parcurge și procedura clarificării, completării, atunci termenul final va fi de 7,5 luni', a declarat Cseke Attila.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 5418
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...