
Cum poți cumpăra o proprietate în România?
16 Iunie 2021
Pavel, Mărgărit și AsociațiiCetățenii străini pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan în condițiile reglementate prin tratate internaționale, pe bază de reciprocitate, în condițiile prezentei legi. Începând cu 1 februarie 2021, sunt aplicabile dispozițiile Legii nr. 175/2020, astfel încât toți cei care doresc să vândă sau să cumpere teren agricol au o serie de obligații.
![]() |
Cumpărarea unui imobil în România, rezidențial sau nerezidențial, cum ar fi apartament, casă, clădire de birouri, hală industrială, poate fi realizată de cetățeni români, cetățeni ce aparțin unor state membre UE, precum si cetățeni străini. În ceea ce privește cumpărarea terenurilor în România, în special a celor agricole, legea prevede anumite dispoziții speciale referitoare la cumpărarea acestora, fiind esențială cunoașterea legislației ce reglementează astfel de tranzacții. În acest sens, Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat specializat în construcții și imobiliare care poate face toate operațiunile pentru cumpărarea unei proprietăți în România.
Fie că vorbim despre cumpărarea unui apartament, a unei case, clădire de birouri sau hală industrială, avem nevoie de o atenție sporită pentru detaliile legale: de la documentele care atestă dreptul de proprietate al vânzătorului până la extrase de cartea funciară, certificate fiscale, certificate energetice, expertize tehnice și, bineînțeles, încheierea de contracte de vânzare-cumpărare sau procese-verbale de predare-primire.
Fie că vorbim despre cumpărarea unui apartament, a unei case, clădire de birouri sau hală industrială, avem nevoie de o atenție sporită pentru detaliile legale: de la documentele care atestă dreptul de proprietate al vânzătorului până la extrase de cartea funciară, certificate fiscale, certificate energetice, expertize tehnice și, bineînțeles, încheierea de contracte de vânzare-cumpărare sau procese-verbale de predare-primire.
De asemenea, un avocat specializat în imobiliare poate realiza un raport de due-dilligence imobiliar pentru a analiza situația juridică a imobilului.
Începând cu anul 2012, cetățenii statelor membre Uniunii Europene și ai Spațiului economic european pot cumpăra terenuri intravilane în România, în timp ce terenurile agricole, pădurile și terenurile forestiere pot fi dobândite de către persoanele enumerate odată cu 1 ianuarie 2014.
Așadar, cetățenii UE pot deține terenuri, apartamente sau case în România, întocmai ca cetățenii români. Cetățenii străini și apatrizii vor dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor în condițiile reglementate prin tratate internaționale pe bază de reciprocitate.
În ceea ce privește terenurile agricole situate în extravilan, legea prevede dispoziții speciale referitoare la vânzarea-cumpărarea acestora.
Cadrul legal aplicabil privind cumpărarea unui teren agricol situat în extravilan în România
Legea 17/2014 stabilește măsuri privind reglementarea vânzării terenurilor agricole situate în extravilan ce se aplică cețățenilor români, respectiv cetățenilor unui stat membru al UE sau ai ASEE ori Confederației Elvețiene.
Cetățenii străini pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan în condițiile reglementate prin tratate internaționale, pe bază de reciprocitate, în condițiile prezentei legi.
Cu privire la cetățenii străini care nu se încadrează în prevederile mai sus menționate, aceștia vor putea deține dreptul de proprietate exclusiv asupra clădirilor, dobândind un drept de superficie asupra terenului aferent acestora.
Există opțiuni pentru ca aceștia să dețină proprietatea asupra terenurilor, spre exemplu, prin intermediul înființării unei societăți comerciale române.
Legea menționată prevede dispoziții speciale referitoare la înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, fiind obligatorie respectarea condițiilor de fond și formă prevăzute de Codul Civil și a dispozițiilor referitoare la dreptul de preempțiune.
Începând cu 1 februarie 2021, sunt aplicabile dispozițiile Legii nr. 175/2020, astfel încât toți cei care doresc să vândă sau să cumpere teren agricol au o serie de obligații. O parte dintre ele au rămas valabile din Legea nr. 17/2014, fiind aduse modificări în special în ceea ce privește aspectele ce țin de drepturile de preempțiune asupra suprafețelor scoase la vânzare, regulile aplicându-se exclusiv suprafețelor aflate în extravilanul localităților.
Pavel, Mărgărit și Asociații a asistat numeroși clienți în proiecte de cumpărare de imobile, menționând cu titlu de exemplu cumpărarea de case, apartamente, terenuri, clădiri de birouri, hale industriale.
Sancțiunea nerespectării dispozițiilor Legii nr. 175/2020
Înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea dreptului de preempțiune sau fără obținerea avizelor necesare încheierii contractului de vânzare în formă autentică de către notar sau pronunțării de către instanță a unei hotărâri judecătorești care să țină loc de contract de vânzare este interzisă, fiind sancționată cu nulitatea absolută.
Așadar, este esențială cunoașterea legislației atunci când se dorește cumpărarea unei proprietăți în România. Un avocat specializat poate furniza informațiile necesare, putând asista și cu realizarea unui raport de due-dilligence imobiliar care să cuprindă informații referitoare privind caracteristicile imobilului, proprietari, situația juridică a imobilului, eventualele riscuri și impedimente legale la cumpărare, să redacteze antecontracte sau contracte de vânzare-cumpărare, oferind totodată și asistență și reprezentare în procesul de negociere în vederea încheierii de contracte.
******
Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 2 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Coporate 2021. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2298 / 5470 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...