ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind activitatea notarială electronică

15 Noiembrie 2024   |   Agerpres

Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Autoritatea pentru Digitalizarea României.

 
 
Guvernul a aprobat, joi, proiectul de lege privind activitatea notarială electronică, prin care vor fi digitalizate mai multe activităţi, printre care consultaţiile, păstrarea documentelor, datarea certă şi legalizarea traducerilor.

Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat, conform unui comunicat, că modificările prevăzute în acest proiect vor aduce o serie de beneficii, printre care acces facil la o listă utilă cu notarii publici care îndeplinesc acte şi proceduri notariale în formă electronică, listă care va fi publicată pe site-ul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, dar şi timp economisit.


"Cetăţenii nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze fizic la un birou notarial în situaţia în care actele şi procedurile notariale de care au nevoie vor putea fi îndeplinite fără prezenţă fizică", a explicat Gorghiu.

Totodată, printre beneficiile proiectului se află şi sume economisite pentru cei care apelează la serviciile notarilor publici, prin eliminarea costurilor de multiplicare ori legalizare a înscrisurilor, precum şi degrevarea sarcinilor şi înlăturarea muncii manuale a notarilor publici şi a personalului auxiliar din cadrul birourilor notariale, a menţionat ministrul Justiţiei.

Proiectul contribuie şi la eficientizarea şi simplificarea operaţiunilor notariale într-un cadru securizat, facilitarea circulaţiei internaţionale a actelor juridice internaţionale în formă electronică, eliminarea impedimentelor de orice natură, generate de distanţa fizică între cetăţeanul beneficiar al serviciilor notariale şi notarul public, dar şi la impactul pozitiv asupra mediului înconjurător, prin diminuarea consumului de hârtie, a mai menţionat Alina Gorghiu.

Potrivit lui Gorghiu, actul normativ adoptat de Guvern duce şi la "acoperirea tuturor necesităţilor specifice, în contextul alinierii serviciilor notariale cu noile aşteptări şi nevoi ale societăţii, dat fiind ritmul sporit de evoluţie a tehnologiei", precum şi la "adaptarea actelor şi procedurilor notariale, în condiţii de siguranţă, la evoluţia tehnologiei şi la rigurozitatea cerinţelor UE" şi la "simplificarea şi securizarea operaţiunilor notariale".

La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a apreciat că vor fi "servicii notariale mai rapide şi mai accesibile pentru toţi românii", în urma adoptării proiectului.

"Toate actele şi procedurile notariale electronice vor fi integrate într-o singură platformă IT, denumită Top-not, gestionată de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România", a scris Bogdan Ivan pe Facebook.

El a menţionat trei beneficii pentru români, cum ar fi transparentizarea - platforma Top-not permite trasabilitatea tuturor operaţiunilor notariale electronice, securitatea şi confidenţialitatea datelor notariale, prin mecanisme de jurnalizare şi stocare pe termen lung, precum şi simplificarea accesului la duplicate şi copii legalizate.

"Legea aduce beneficii concrete, în special pentru românii din diaspora, care pot accesa servicii notariale electronice fără să vină fizic la un birou notarial din România. Platforma Top-not va funcţiona ca un proiect-pilot pentru interoperabilitatea la nivel naţional. Ea va fi interconectată cu alte sisteme informatice naţionale, facilitând schimbul de date automat şi limbajul digital comun al bazelor de date", a mai precizat ministrul Bogdan Ivan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 123 / 5421
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...