ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Miniştrii de finanţe din UE au ajuns la un acord privind Directiva referitoare la reducerea surplusului de impozit reţinut la sursă

17 Mai 2024   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, propunerea include noi norme pentru a face procedurile de reţinere la sursă a impozitului în UE mai eficiente şi mai sigure pentru investitori, intermediari financiari (de exemplu, bănci) şi administraţiile fiscale ale statelor membre.

 
 
Miniştrii de finanţe din UE au ajuns la un acord în legătură cu Directiva Consiliului privind reducerea mai rapidă şi mai sigură a surplusului de impozit reţinut la sursă (FASTER), la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), desfăşurată la Bruxelles în 14 mai 2024.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, propunerea include noi norme pentru a face procedurile de reţinere la sursă a impozitului în UE mai eficiente şi mai sigure pentru investitori, intermediari financiari (de exemplu, bănci) şi administraţiile fiscale ale statelor membre.

Directiva va introduce un certificat digital comun al UE de rezidenţă fiscală (eCRF) pe care investitorii plătitori de impozite l-ar putea utiliza pentru a beneficia de procedurile accelerate de obţinere a reducerii impozitului reţinut la sursă.


De asemenea, Consiliul a desfăşurat un schimb de opinii, realizând progrese în direcţia unui acord vizând pachetul privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) în era digitală, care urmăreşte combaterea fraudei în domeniu, sprijinirea întreprinderilor şi promovarea digitalizării.

Pachetul TVA în era digitală a fost lansat în data de 8 decembrie 2022 şi face parte din Planul de acţiune pentru o impozitare echitabilă şi simplificată în sprijinul strategiei de redresare adoptată în anul 2020. Acest pachet legislativ cuprinde: propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce priveşte regulile TVA pentru era digitală; propunerea de regulament de punere în aplicare al Consiliului de modificare Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr.282/2011 în ceea ce priveşte solicitările de informaţii pentru anumite regimuri de TVA; propunerea de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr.904/2010 în ceea ce priveşte măsurile de cooperare administrativă necesare pentru era digitală.

"Dincolo de acestea, miniştrii au desfăşurat un schimb de opinii cu privire la situaţia actuală a punerii în aplicare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR). Consiliul a adoptat decizii de punere în aplicare de aprobare a planurilor de redresare şi rezilienţă modificate transmise de Italia şi Spania", se precizează în comunicatul MF.

În contextul deplasării la Bruxelles, ministrul Marcel Boloş s-a întâlnit cu comisarul Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, pentru a discuta pe marginea situaţiei macroeconomice a României, în contextul aprobării noului cadru de guvernanţă economică la 30 aprilie.

Noile norme vor încuraja reformele structurale şi investiţiile publice care contribuie la sustenabilitate şi creştere economică, subliniază sursa citată.

Potrivit Ministerului Finanţelor, statele membre pot solicita o prelungire a planului până la maximum şapte ani, dacă se angajează să efectueze anumite reforme şi investiţii care îmbunătăţesc rezilienţa şi potenţialul de creştere, sprijină sustenabilitatea finanţelor publice şi abordează priorităţile comune ale UE (tranziţia verde şi digitală, asigurarea securităţii energetice, consolidarea rezilienţei sociale şi economice şi consolidarea capabilităţilor de apărare). Reformele şi investiţiile angajate în actualele PNRR-uri sunt luate în considerare.

"Printre concluziile discuţiei s-au numărat: prezentarea conform noilor regulamente a unui plan care să garanteze nivelul global planificat al investiţiilor publice finanţate la nivel naţional pe perioada acoperită, inclusiv descrierea reformelor şi investiţiilor care trebuie realizate în conformitate cu PNRR; susţinerea investiţiilor publice cu un vârf de investiţii în anii 2024 şi 2025 de aproximativ 7% din PIB, ceea ce va contribui la creşterea sustenabilă pe termen lung, cât şi eficienţa alocărilor bugetare în cadrul programelor de investiţii prin creşterea ponderii fondurilor europene şi PNRR în total surselor de finanţare în anii 2024, 2025 şi 2026; implementarea în mod corespunzător a reformelor aferente PNRR, atât în materie de politici sociale, fiscal-bugetare şi de competivitate", se mai arată în comunicat.

Tot în cadrul vizitei de lucru de la Bruxelles, ministrul Finanţelor a avut o întâlnire cu reprezentanţii DG COMP, respectiv cu directorul general Olivier Guersent, pentru a discuta despre posibilitatea realizării la nivelul Ministerului Finanţelor a unei scheme de ajutor de stat pentru întreprinderi mari în domeniul eficienţei energetice, în sensul reducerii emisiilor de CO2, ce va viza modernizarea şi îmbunătăţirea proceselor de producţie.

Industrii importante precum cea metalurgică, siderurgică, chimică şi alte sectoare mari consumatoare de energie vor fi vizate de schemă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 158 / 5313
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații, în tranzacția prin care Grupul Lambert Dodard Chancereul intră în România prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni la Calibra M&D Impex din Hunedoara | Dragoș Iamandoiu, Partener coordonator al practicii de M&A, René Schöb și Elena Surdeanu (KPMG) au coordonat echipele implicate în proiect
Schoenherr a asistat Otokar la semnarea contractului de 1 miliard USD pentru livrarea de vehicule tactice blindate către armata română. Iustin Armașu (partener) a coordonat echipa implicată în proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...