ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Miniştrii de finanţe din UE au ajuns la un acord privind Directiva referitoare la reducerea surplusului de impozit reţinut la sursă

17 Mai 2024   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, propunerea include noi norme pentru a face procedurile de reţinere la sursă a impozitului în UE mai eficiente şi mai sigure pentru investitori, intermediari financiari (de exemplu, bănci) şi administraţiile fiscale ale statelor membre.

 
 
Miniştrii de finanţe din UE au ajuns la un acord în legătură cu Directiva Consiliului privind reducerea mai rapidă şi mai sigură a surplusului de impozit reţinut la sursă (FASTER), la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), desfăşurată la Bruxelles în 14 mai 2024.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, propunerea include noi norme pentru a face procedurile de reţinere la sursă a impozitului în UE mai eficiente şi mai sigure pentru investitori, intermediari financiari (de exemplu, bănci) şi administraţiile fiscale ale statelor membre.

Directiva va introduce un certificat digital comun al UE de rezidenţă fiscală (eCRF) pe care investitorii plătitori de impozite l-ar putea utiliza pentru a beneficia de procedurile accelerate de obţinere a reducerii impozitului reţinut la sursă.


De asemenea, Consiliul a desfăşurat un schimb de opinii, realizând progrese în direcţia unui acord vizând pachetul privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) în era digitală, care urmăreşte combaterea fraudei în domeniu, sprijinirea întreprinderilor şi promovarea digitalizării.

Pachetul TVA în era digitală a fost lansat în data de 8 decembrie 2022 şi face parte din Planul de acţiune pentru o impozitare echitabilă şi simplificată în sprijinul strategiei de redresare adoptată în anul 2020. Acest pachet legislativ cuprinde: propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce priveşte regulile TVA pentru era digitală; propunerea de regulament de punere în aplicare al Consiliului de modificare Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr.282/2011 în ceea ce priveşte solicitările de informaţii pentru anumite regimuri de TVA; propunerea de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr.904/2010 în ceea ce priveşte măsurile de cooperare administrativă necesare pentru era digitală.

"Dincolo de acestea, miniştrii au desfăşurat un schimb de opinii cu privire la situaţia actuală a punerii în aplicare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR). Consiliul a adoptat decizii de punere în aplicare de aprobare a planurilor de redresare şi rezilienţă modificate transmise de Italia şi Spania", se precizează în comunicatul MF.

În contextul deplasării la Bruxelles, ministrul Marcel Boloş s-a întâlnit cu comisarul Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, pentru a discuta pe marginea situaţiei macroeconomice a României, în contextul aprobării noului cadru de guvernanţă economică la 30 aprilie.

Noile norme vor încuraja reformele structurale şi investiţiile publice care contribuie la sustenabilitate şi creştere economică, subliniază sursa citată.

Potrivit Ministerului Finanţelor, statele membre pot solicita o prelungire a planului până la maximum şapte ani, dacă se angajează să efectueze anumite reforme şi investiţii care îmbunătăţesc rezilienţa şi potenţialul de creştere, sprijină sustenabilitatea finanţelor publice şi abordează priorităţile comune ale UE (tranziţia verde şi digitală, asigurarea securităţii energetice, consolidarea rezilienţei sociale şi economice şi consolidarea capabilităţilor de apărare). Reformele şi investiţiile angajate în actualele PNRR-uri sunt luate în considerare.

"Printre concluziile discuţiei s-au numărat: prezentarea conform noilor regulamente a unui plan care să garanteze nivelul global planificat al investiţiilor publice finanţate la nivel naţional pe perioada acoperită, inclusiv descrierea reformelor şi investiţiilor care trebuie realizate în conformitate cu PNRR; susţinerea investiţiilor publice cu un vârf de investiţii în anii 2024 şi 2025 de aproximativ 7% din PIB, ceea ce va contribui la creşterea sustenabilă pe termen lung, cât şi eficienţa alocărilor bugetare în cadrul programelor de investiţii prin creşterea ponderii fondurilor europene şi PNRR în total surselor de finanţare în anii 2024, 2025 şi 2026; implementarea în mod corespunzător a reformelor aferente PNRR, atât în materie de politici sociale, fiscal-bugetare şi de competivitate", se mai arată în comunicat.

Tot în cadrul vizitei de lucru de la Bruxelles, ministrul Finanţelor a avut o întâlnire cu reprezentanţii DG COMP, respectiv cu directorul general Olivier Guersent, pentru a discuta despre posibilitatea realizării la nivelul Ministerului Finanţelor a unei scheme de ajutor de stat pentru întreprinderi mari în domeniul eficienţei energetice, în sensul reducerii emisiilor de CO2, ce va viza modernizarea şi îmbunătăţirea proceselor de producţie.

Industrii importante precum cea metalurgică, siderurgică, chimică şi alte sectoare mari consumatoare de energie vor fi vizate de schemă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 40 / 5195
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...