
Ministrul Finanţelor: Veniturile obţinute în mod cinstit pot fi transferate liber în cadrul familiei, fără a mai fi impozitate
12 Martie 2025
AgerpresReacţia ministrului vine la o zi după ce avocata Luisiana Dobrinescu, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA, a atras atenţia asupra faptului că lipsa unor documente justificative privind remiterea de sume în numerar între rude atrage consecinţe fiscale semnificative asupra persoanelor fizice verificate.
Veniturile obţinute în mod cinstit pot fi transferate liber în cadrul familiei, fără a mai fi impozitate, astfel încât cei care transferă bani copiilor sau părinţilor lor, fie prin virament bancar, fie în numerar, din veniturile lor legal obţinute, nu au de ce să se teamă, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
"Scopul organelor fiscale este de a descuraja evaziunea fiscală, nu de a sancţiona persoanele care au primit bani de la un membru al familiei. Este însă important ca persoanele vizate să colaboreze cu autorităţile în cazul în care sunt solicitate să facă acest lucru în cadrul unei eventuale verificări", a subliniat ministrul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
"Scopul organelor fiscale este de a descuraja evaziunea fiscală, nu de a sancţiona persoanele care au primit bani de la un membru al familiei. Este însă important ca persoanele vizate să colaboreze cu autorităţile în cazul în care sunt solicitate să facă acest lucru în cadrul unei eventuale verificări", a subliniat ministrul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Reacţia ministrului vine la o zi după ce avocata Luisiana Dobrinescu, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA, a atras atenţia asupra faptului că lipsa unor documente justificative privind remiterea de sume în numerar între rude atrage consecinţe fiscale semnificative asupra persoanelor fizice verificate.
Aceasta a prezentat cazul unui antreprenor care i-a dat sume de bani din dividende fiicei sale. În cadrul unei verificări a situaţiei fiscale personale, inspectorii i-au solicitat acesteia documente justificative care să ateste sursa sumelor de bani deţinute, mai exact cele din care să rezulte remiterea sumelor de bani de la tată, conform notei explicative şi a declaraţiei notariale date de acesta din urmă.
Într-o situaţie asemănătoare s-a aflat şi o pensionară care a primit bani de la fiul ei pentru o casă.
"Fără a nega legitimitatea şi interesul inspectorilor fiscali în a solicita astfel de documente pentru stabilirea situaţiei de fapt, trebuie acceptat că între rude, pentru banii în numerar, rareori se întocmesc documente justificative. Stabilirea situaţiei de fapt trebuie aşadar să aibă la bază probe caracteristice relaţiei de rudenie, precum mesaje WhatsApp, declaraţii pe proprie răspundere ale părţilor implicate, declaraţii ale martorilor etc.", a declarat Dobrinescu, într-un comunicat.
Pentru a evita astfel de probleme cu ANAF, avocata a recomandat ceea ce face şi ea: le dă copiilor bani folosind online banking, cu menţionarea destinaţiei banilor.
"Aşadar, românii ar trebui să fie atenţi la sumele pe care le oferă sau le primesc. Impozitul pe sumele a căror sursă nu poate fi identificată a fost majorat de la 16% la 70%, de la 1 iulie 2024 prin Legea 296/2023, iar statul are nevoie de bani la buget", a atras atenţia sursa citată.
Ulterior, în cursul zilei de miercuri, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a precizat că sumele de bani transferate între rude se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile, similar fiind trataţi şi banii încasaţi ca urmare a evenimentelor familiale (nunţi/botezuri).
"La art. 61 şi art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt prevăzute categoriile de venituri impozabile, cât şi cele neimpozabile. "Transferurile/sumele date/încasate de la rude" se subscriu operaţiunilor de donaţie/dar manual şi se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile sau în funcţie de împrejurările fiecărei situaţii de fapt, pot îmbrăca forma unor datorii, ceea ce reprezintă surse neimpozabile. În ceea ce priveşte sumele încasate ca urmare a evenimentelor familiale (nunţi/botezuri), pentru care nu există obligaţia declarativă din partea contribuabilului, sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente reprezintă de asemenea venituri neimpozabile", menţionează instituţia.
Potrivit Fiscului, în cadrul procedurii de verificare a situaţiei fiscale personale, sunt examinate înscrisurile sau informaţiile despre activitatea persoanei fizice verificate, referitoare la intrările şi ieşirile de fonduri şi la creşterea sau descreşterea elementelor patrimoniale pe perioada verificată, conform prevederilor legale din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
"Potrivit art. 117 din acelaşi act normativ (Codul de procedură fiscală, n.r.), astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate", subliniază sursa citată.
Reprezentanţii Fiscului au adăugat că, pe de altă parte, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, aşa cum sunt prevăzute la articolele 61 şi 62 din Legea 296/2023.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 36 / 5421 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...