Nicolae, iniţiatorul proiectului alături de Dragnea: Avem costuri de 300.000 euro ca să ne ţinem rezerva de aur în Anglia. BNR să execute decizia
28 Februarie 2019
MediafaxSenatorul PSD spune că Mugur Isărescu ar trebui să susţină ca aurul să fie auditat periodic, spunând că nu e rezerva guvernatorul BNR, ci a Băncii Naţionale.
Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, pentru MEDIAFAX, că depozitarea rezervei de aur a României în Anglia aduce pierderi, prin costuri de 300.000 euro, iar atunci când iniţiativa sa legislativă şi a lui Liviu Dragnea va deveni lege, BNR trebuie să „execute” decizia.
„Din 2004-2005, rezerva de aur de la Banca Angliei nu numai că nu producea venituri, dar producea pierderi, pentru că sunt nişte costuri de depozitare. Produce costuri de depozitare, din ce am eu ca date, cam 300.000 de euro pe an ne costă pe noi să ne ţinem aurul în Anglia. Şi atunci, primul şi cel mai simplu argument ar fi că nu ne mai costă.
Deţinând banii la noi în „saltea”, nu ne mai costă. Pe de altă parte, e şi un semnal de stabilitate. România nu mai e o ţară nesigură. Nu mai e o ţară în care ar putea să apară tensiuni şi conflicte.
„Din 2004-2005, rezerva de aur de la Banca Angliei nu numai că nu producea venituri, dar producea pierderi, pentru că sunt nişte costuri de depozitare. Produce costuri de depozitare, din ce am eu ca date, cam 300.000 de euro pe an ne costă pe noi să ne ţinem aurul în Anglia. Şi atunci, primul şi cel mai simplu argument ar fi că nu ne mai costă.
Deţinând banii la noi în „saltea”, nu ne mai costă. Pe de altă parte, e şi un semnal de stabilitate. România nu mai e o ţară nesigură. Nu mai e o ţară în care ar putea să apară tensiuni şi conflicte.
România are o creştere economică constantă deja de câţiva ani, stabilă, inflaţia este ţinută sub control, moneda naţională este predictibilă şi stabilă, ceea ce justifică să luăm şi noi o asemnea măsură pe care au luat-o şi alte state, probabil din aceleaşi considerente. (...) Germania şi Austria şi-au repatriat cea mai mare parte de rezerve de aur la cererea Curţilor de Audit şi Conturi.
Din câte înţeleg, în România nimeni nu auditează rezerva de aur a BNR din străinătate, deci nici măcar Curtea de Conturi, ceea ce este profund nefiresc”, a afirmat Şerban Nicolae, joi, pentru MEDIAFAX.
Senatorul PSD spune că Mugur Isărescu ar trebui să susţină ca aurul să fie auditat periodic, spunând că nu e rezerva guvernatorul BNR, ci a Băncii Naţionale.
„Citându-l pe domnul Isărescu, asta nu e rezerva lui Isărescu, e rezerva BNR. Şi domnia sa cred că ar trebui să suţină ca acest aur să fie periodic auditat ca să ştim că e acolo, că nu s-a diminuat, că nu e niciun pericol şi aşa mai departe. Poponia, Ungaria, Austria, Olanda, toate aceste ţări, în ultima perioadă, au luat măsuri de repatriere a rezervelor de aur deţinute în străinătate. Aurul este valoare fizică, materială, BNR constituie şi alte rezerve internaţionale, titluri de valoare, tot felul de instrumente financiare, care sunt de 10 ori mai valoroase decât aurul deţinut în Banca Angliei. Rezerva de aur este de 103 tone aproximativ, nu e foarte clar, valoarea e undeva la 3 miliarde, 3 miliarde şi ceva, în timp ce rezerva în titluri de valoare este de peste 30 de miliarde de dolari”, a explicat Nicolae.
Social-democratul susţine că, după ce proiectul va fi adoptat, BNR ar trebui să „execute” decizia, iar Opoziţia ar trebui să se fi convins deja asupra importanţei iniţiativei.
„Eu deocamdată am făcut această propunere strict aşa cum e. Aurul să fie prin lege ţinut în ţară, cel mult 5% din total să fie scos în afara ţării şi doar în scopuri de a produce venit, nu ca să-l depozitez că e mai în siguranţă acolo şi pot să-l scot din ţară dacă e să-l scot pentru obţinerea de venituri. Nu m-am consultat (cu ALDE sau BNR - n.r.). E o decizie la nivel de lege, e treaba mea, e decizia mea. BNR va trebui să execute o decizie stabilită prin lege. E o dezicie politică şi strategică, nu e tehnică. Opoziţia ar trebui să fie deja convinsă. De ce ar trebui să mai ţinem aurul în străinătate?”, a spus social-democratul.
Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi senatorul Şerban Nicolae au depus, miercuri la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect prin care Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.
Proiectul de act normativ mai vizează ca în caz de diminuare a rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, BNR să prezinte „Parlamentului şi Guvernului, de îndată”, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.
În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 10,1% din rezervele internaţionale ale ţării, iar „în perioada 2005-2018 au variat ca pondere între 7 şi 10%, în funcţie atât de creşterea rezervelor valutare, cât şi de creşterea preţului aurului”, arată un discurs susţinut recent de Liviu Voinea, viceguvernator BNR.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 5037 / 5313 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații, în tranzacția prin care Grupul Lambert Dodard Chancereul intră în România prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni la Calibra M&D Impex din Hunedoara | Dragoș Iamandoiu, Partener coordonator al practicii de M&A, René Schöb și Elena Surdeanu (KPMG) au coordonat echipele implicate în proiect
Schoenherr a asistat Otokar la semnarea contractului de 1 miliard USD pentru livrarea de vehicule tactice blindate către armata română. Iustin Armașu (partener) a coordonat echipa implicată în proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...