ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ordonanţa privind înfiinţarea CRISCE ar putea să fie finalizată până la finele lunii martie (consilier ministru)

17 Martie 2025   |   Agerpres

În luna octombrie a anului trecut, Ministerul Energiei anunţa consultare publică pentru proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind înfiinţarea şi operaţionalizarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE), prima echipă CSIRT sectorială din România, un demers impus de Directiva NIS2, care va gestiona securitatea cibernetică în acest sector.

 
 
Proiectul de înfiinţare a Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE) se află pe circuitul de avizare interministerială, la Ministerul Finanţelor, şi sperăm ca, până la finele lunii martie, Ordonanţa să fie finalizată, a declarat, luni, consilierul ministrului Energiei, Andrei Popa.

"Acum nouă luni am prezentat domnului ministru (al Energiei, Sebastian Burduja, n.r.) primul draft al proiectului de Ordonanţă de Urgenţă care îşi propune să înfiinţeze primul Centru de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE) din România, în sectorul energetic, cu o componentă sectorială. În momentul de faţă suntem în avizare interministerială la Ministerul de Finanţe, cu care am avut un dialog minunat de nu mai puţin de două luni, în care s-a discutat şi cu privire la salarizare. Din păcate, trebuie să înţelegem că sectorul securităţii cibernetice nu este unul ieftin, iar sectorul securităţii cibernetice în energie este cu atât mai puţin ieftin. Dacă vrem să construim o entitate care să funcţioneze, şi nu doar încă o instituţie publică în plus, ea trebuie să fie remunerată corespunzător, astfel încât experţii din piaţă să vină în echipa noastră, echipă care va deservi până la urmă tot statul român. După cum bine ştiţi, Ministerul Energiei are în portofoliu majoritatea companiilor strategice din energie din România. Prin urmare, prevenim atacuri masive de genul celor care au fost la Electrica sau dacă, din păcate totuşi există, le putem remedia rapid. Scopul acestei echipe este să vină în sprijinul în primul rând echipelor de securitate cibernetică de la nivelul companiilor şi, în al doilea rând, în sprijinul autorităţilor naţionale în domeniul securităţii cibernetice", a menţionat Popa, în cadrul evenimentului "Cybersecurity Forum".


Pe acelaşi subiect, reprezentantul Ministerului Energiei a punctat faptul că speră ca, până la finele lunii martie, Ordonanţa referitoare la înfiinţarea CRISCE să fie finalizată şi ulterior să ajungă în Parlament "să o îmbunătăţim, iar în paralel, să ne ocupăm de operaţionalizare".

"Ce înseamnă operaţionalizare? Înseamnă că Ministerul Energiei, sub coordonarea DNSC şi cu sprijinul autorităţilor desemnate de Legea 58, va începe să lucreze pe focus-grupuri, pe echipe de lucru pentru pregătirea concursului de achiziţionare a unui sediu care trebuie să corespundă standardelor unui Centru sectorial, pentru achiziţia de hard şi soft, pentru achiziţia de soluţii de securitate cibernetice şi de interconectare, consultare cu piaţa. Vrem să existe o sinergie la nivelul sectorului cu industria atât în ceea ce priveşte operaţionalizarea critice, dar şi în ceea ce priveşte pregătirea şi funcţionarea echipelor de securitate cibernetică şi a standardelor de securitate cibernetică în compania de energie", a transmis Andrei Popa.

În luna octombrie a anului trecut, Ministerul Energiei anunţa consultare publică pentru proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind înfiinţarea şi operaţionalizarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE), prima echipă CSIRT sectorială din România, un demers impus de Directiva NIS2, care va gestiona securitatea cibernetică în acest sector.

Potrivit sursei citate, CRISCE va funcţiona ca structură fără personalitate juridică în subordinea directă a Ministrului Energiei şi va asigura securitatea cibernetică pentru întreg sectorul energetic din România, acesta fiind şi autoritate desemnată pentru îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de Regulamentul Delegat (UE) 2024/1366 privind securitatea fluxurilor transfrontaliere de energie electrică.

Centrul va fi compus din 34 de specialişti în domeniul securităţii cibernetice, care vor fi remuneraţi la nivelul pieţei private din sectorul cibernetic iar activitatea lor va fi evaluată la fiecare 12 luni.

Beneficiile majore ale înfiinţării CRISCE pentru România sunt: protejarea infrastructurilor critice energetice împotriva atacurilor cibernetice complexe, precum ransomware, atacuri asupra sistemelor SCADA sau tentative de phishing avansat; crearea unui centru operaţional sectorial dedicat securităţii cibernetice, care va permite intervenţii rapide şi eficiente în faţa atacurilor; coordonarea unitară şi integrată a securităţii cibernetice în domeniul energiei, cu monitorizare continuă şi mecanisme proactive de prevenire a incidentelor; Creşterea rezilienţei şi capacităţii de răspuns a companiilor energetice din România, într-un moment în care ameninţările cibernetice sunt în creştere, inclusiv în contextul geopolitic actual.

Publicaţia Financial Intelligence organizează, luni, cea de-a şaptea ediţie a evenimentului "Cybersecurity Forum", în cadrul căreia sunt dezbătute teme legate, printre altele, de tentativele de fraudă Deep Fake şi Vishing, criminalitatea cibernetică şi infrastructura critică sau despre educaţia cibernetică şi securitatea plăţilor digitale.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 80 / 5470
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...