
Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită până la 30 septembrie 2025 (proiect)
27 Iunie 2025
AgerpresBeneficiile estimate prin intrarea în vigoare şi aplicarea măsurilor cuprinse în prezentul proiect de act normativ au în vedere reducerea sau eliminarea consecinţelor negative probabile şi posibile generate de actuala situaţie, precum menţinerea unui echilibru al pieţei produselor agricole din România şi a viabilităţii fermelor cu activitate sectoarele vegetal şi zootehnic, dar şi a procesatorilor români.
Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază va fi prelungită cu trei luni, până la data de 30 septembrie 2025, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă, publicat joi pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
"Prezenta ordonanţă reglementează prorogarea unor termene, după cum urmează: prelungeşte termenul de aplicare al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023, cu modificările şi completările ulterioare, cu o nouă perioadă de 3 luni, respectiv până la data de 30 septembrie 2025 inclusiv, cu efecte în combaterea creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, în vederea menţinerii puterii de cumpărare a populaţiei pentru produsele de bază", se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului.
"Prezenta ordonanţă reglementează prorogarea unor termene, după cum urmează: prelungeşte termenul de aplicare al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023, cu modificările şi completările ulterioare, cu o nouă perioadă de 3 luni, respectiv până la data de 30 septembrie 2025 inclusiv, cu efecte în combaterea creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, în vederea menţinerii puterii de cumpărare a populaţiei pentru produsele de bază", se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit sursei citate, beneficiile estimate prin intrarea în vigoare şi aplicarea măsurilor cuprinse în prezentul proiect de act normativ au în vedere reducerea sau eliminarea consecinţelor negative probabile şi posibile generate de actuala situaţie, precum menţinerea unui echilibru al pieţei produselor agricole din România şi a viabilităţii fermelor cu activitate sectoarele vegetal şi zootehnic, dar şi a procesatorilor români.
Totodată, proiectul de act normativ creează cadrul juridic necesar aplicării măsurilor care au în vedere reducerea sau eliminarea consecinţelor generate de actuala situaţie asupra populaţiei şi sectoarelor de producţie, procesare, distribuţie, comercializare produse agricole şi alimentare, precum: scăderea puterii de cumpărare a populaţiei pentru produsele alimentare de bază; distorsionarea pieţei produselor agroalimentare şi existenţa unor practici comerciale neloiale, cu impact asupra populaţiei; diminuarea activităţii operatorilor din sectoarele economice implicate, până la reducerea masivă sau închiderea activităţii; menţinerea vulnerabilităţii şi expunerii consumatorilor faţă de evoluţiile nefavorabile ale pieţelor agricole.
"Adoptarea măsurilor preconizate de actul normativ va duce la creşterea puterii de cumpărare a populaţiei în ceea ce priveşte produsele agricole şi alimentare de bază, echilibrarea balanţei veniturilor şi cheltuielilor acestora, contribuind la ameliorarea nivelului de trai, precum şi la evitarea depopulării spaţiului rural. Aceste măsuri ar putea contribui la creşterea şi stabilizarea cantitativă şi calitativă a producţiilor agricole, la echilibrarea balanţei veniturilor şi cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reaşeze într-o poziţie mai stabilă şi mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri. (...) Implicit va avea loc o creştere în lanţ a veniturilor tuturor agenţilor economici antrenaţi şi favorizează circulaţia capitalurilor, antrenând noi şi noi plusuri de valoare la toate nivelurile şi pentru toţi participanţii la viaţa economică", se mai menţionează în Nota de fundamentare.
Conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023, cu modificările şi completările ulterioare, cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului. Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale. Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash carry este de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele.
Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, o măsură luată în august 2023 pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor şi care viza 14 grupe de produse alimentare, a fost continuată în 2024, însă lista a fost extinsă. Executivul a decis, la sfârşitul anului trecut, prelungirea măsurii până la 30 iunie 2025.
Lista alimentelor cuprinde: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu "000" până la 1 kg; mălai până la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 l; carne proaspătă pui; carne proaspătă porc; legume proaspete vrac; fructe proaspete vrac; cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână - 12% grăsime; unt până la 250 grame; magiun până la 350 grame.
De asemenea, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prelungeşte şi termenul de aplicare al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 84/2023 până la data de 31 decembrie 2025 inclusiv, pentru menţinerea unui echilibru al pieţei produselor agricole din România şi a viabilităţii fermelor cu activitate sectoarele vegetal şi zootehnic, dar şi a procesatorilor români.
"Având în vedere că mecanismul de licenţiere prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, cu modificările şi completările ulterioare, a avut ca impact atenuarea şi stabilizarea producţiei interne a României şi a pieţei unor produse agricole, respectiv: grâu sau meslin, porumb, oleaginoase, făină de grâu, zahăr, ouă, carne de pasăre, cu efecte benefice pentru viabilitatea fermelor şi pentru lanţul agroalimentar, este oportună şi necesară prelungirea termenului de aplicare al acestei ordonanţe de urgenţă până la data de 31 decembrie
2025 inclusiv, pentru menţinerea unui echilibru al pieţei produselor agricole din România şi a viabilităţii fermelor cu activitate sectoarele vegetal şi zootehnic, dar şi a procesatorilor români", se arată în document.
Potrivit sursei citate, nepromovarea în regim de urgenţă a acestor măsuri poate avea ca efecte afluxul de produse agricole din Ucraina, imposibilitatea valorificării produselor de către fermierii români, distorsionarea pieţei produselor agroalimentare şi existenţa unor practici comerciale neloiale, cu impact asupra populaţiei, creşterea stocurilor şi degradarea acestora, abandonarea fermelor de către fermierii români etc.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 39 / 5496 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...