ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Scântei: Nu susţinem proiectul SIIJ, în forma Camerei Deputaţilor; posibilă sesiune extraodinară la Senat

14 Iunie 2021   |   Agerpres

Deputaţii au adoptat, pe 24 martie, în plen, proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) în forma primită de la Comisia juridică, unde au fost adoptate mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

 
 
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, a anunţat, luni, că proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în forma adoptată de Camera Deputaţilor, nu este susţinut de sistemul judiciar, PNL şi USR PLUS propunând amendamente de eliminare a prevederii potrivit căreia magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

"Dezbaterile din Comisia juridică a Senatului, pentru că au fost zeci de ore de dezbateri cu sistemul judiciar, cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, cu societatea civilă, cu avocaţii, au condus, sub aspectul argumentelor, că forma adoptată de Camera Deputaţilor, cu instituirea unei superimunităţi prin stabilirea acelui aviz al CSM la trimiterea în judecată a magistraţilor, nu este susţinut chiar de către sistemul judiciar şi nici de asociaţiile profesionale. Prin urmare, politicul nu poate impune sistemului judiciar norme legale care nu sunt însuşite de aceştia, în unanimitate. Suntem la finalul acestor dezbateri, se apropie finalul sesiunii parlamentare şi, da, am considerat că este necesar să anunţăm public că nu susţinem forma adoptată la Camera Deputaţilor pentru eliminarea acelor prevederi. Amendamentele sunt însuşite şi de colegii din USR PLUS", a afirmat Scântei, la Senat.

Ea a explicat că forma finală a legii trebuie să fie agreată de către coaliţia majoritară.

"A existat un acord în privinţa votului de la Camera Deputaţilor. Este normal să informez, ca preşedinte al Comisiei juridice, liderii coaliţiei că acea formă de la Camera Deputaţilor nu este susţinută, având multe critici, inclusiv de neconstituţionalitate, iar domniile lor să agreeze forma finală care va fi adoptată", a adăugat Scântei.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului a adăugat că, în situaţia în care răspunsul Comisiei de la Veneţia privind proiectul de desfiinţare a SIIJ nu va fi primit până la sfârşitul sesiunii ordinare, coaliţia solicită organizarea unei sesiuni extraordinare pentru finalizarea actului normativ.

Deputaţii au adoptat, pe 24 martie, în plen, proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) în forma primită de la Comisia juridică, unde au fost adoptate mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

S-au înregistrat 171 de voturi "pentru", 136 "împotrivă", iar doi deputaţi nu au votat.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare desfiinţarea SIIJ din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilindu-se o serie de măsuri tranzitorii care decurg din această operaţiune. Totodată, se propune abrogarea din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a secţiunii care priveşte organizarea, funcţionarea şi competenţa acestei secţii şi instituirea unor dispoziţii referitoare la situaţia personalului şi a dosarelor aflate pe rol la data intrării în vigoare a acestei legi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2196 / 5357
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...