Şedinţă de guvern - joi; articolul din Codul penal privind incitarea la ură ar putea fi modificat
10 August 2023
AgerpresVa fi prezentat şi un raport cu privire la situaţia concediilor medicale acordate şi decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Guvernul ar putea aproba, joi, un proiect de lege de modificare a articolului 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal, referitor incitarea la ură sau discriminare.
Astfel, potrivit modificării propuse, "incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".
Potrivit legislaţiei în vigoare articolul 369 din Legea 286/2009, intitulat "Incitarea la ură sau discriminare", prevede că "incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".
Astfel, potrivit modificării propuse, "incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".
Potrivit legislaţiei în vigoare articolul 369 din Legea 286/2009, intitulat "Incitarea la ură sau discriminare", prevede că "incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".
În şedinţa de Guvern ar putea fi aprobat şi un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Între altele, prin proiect se reglementează posibilitatea înmatriculării temporare a unui autovehicul sau remorci "pentru situaţia în care proprietarul acestora nu are domiciliul, reşedinţa sau sediul în România şi optează pentru scoaterea acestora din ţară în vederea înmatriculării în alt stat".
"Totodată, se instituie un cadru unitar cu privire la solicitarea, pe cale informatică, a efectuării operaţiunilor din sfera înmatriculării vehiculelor atât pentru proprietarii sau deţinătorii mandataţi ai vehiculelor, cât şi pentru societăţile abilitate să comercializeze vehicule noi şi societăţile de leasing", se mai arată în nota de fundamentare a ordonanţei.
Printr-o altă ordonanţă, Executivul va stabili unele măsuri necesare optimizării procesului de implementare a proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.
Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea unui amendament convenit între Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei la Acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, destinat finanţării proiectului privind reabilitarea monumentelor istorice din România, semnat la Bucureşti la 12 decembrie 2006 şi la Paris la 18 decembrie 2006.
Hotărârea de Guvern prevede amendarea acordului-cadru de împrumut în sensul extinderii graficului de lucrări a proiectului de la 30 iunie 2023 până la 30 iunie 2025.
Tot joi ar putea fi adoptată, prin hotărâre de guvern, plata contribuţiei voluntare a României la bugetul Fondului Internaţional pentru Diversitate Culturală.
De asemenea, Executivul va stabili măsuri pentru organizarea de către Muzeul Naţional de Istorie a României a expoziţiei "Dacia. Ultima frontieră a Romanităţii" la Roma.
"Acţiunea va fi organizată pentru partea română de către Ministerul Culturii prin Muzeul Naţional de Istorie a României, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe prin Ambasada României la Roma şi al Institutului Cultural Român prin Accademia di Romania. Potrivit informaţiilor transmise de către muzeu, bugetul acestei expoziţii se ridică la circa 2.000.000 lei", se explică în nota de fundamentare.
Un alt act normativ care se va afla, joi, pe masa Guvernului, este Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "HeliPol", investiţie care prevede achiziţia de echipamente şi tehnică de către structurile de specialitate ale Poliţiei Române cu scopul unei acţiuni integrate pentru creşterea siguranţei traficului rutier.
"Modificarea indicatorilor proiectului conduce la eficientizarea operaţiunilor de intervenţie coroborat cu eficientizarea utilizării fondurilor. Pentru atingerea obiectivelor proiectului este imperioasă această modificare, bugetul total al indicatorilor vizaţi este de 459.454.000 de lei cu TVA inclus", se spune în nota de fundamentare.
Pe agenda şedinţei Executivului figurează şi un proiect de hotărâre privind privind rechemarea/numirea unor consuli generali.
Va fi prezentat şi un raport cu privire la situaţia concediilor medicale acordate şi decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 555 / 5292 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
Bondoc și Asociații SCA a asistat UniCredit SpA în legătură cu achiziția Alpha Bank România SA | Echipa extinsă, formată din peste 20 de avocați, dintre care șase parteneri, a fost coordonată de Lucian Bondoc (Managing Partner) și Simona Petrișor (Partener). White & Case a asigurat asistența cu privire la legea engleză
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...