ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senatorii au doptat proiectul privind sistemul public de pensii

15 Noiembrie 2023   |   AGERPRES

Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL şi PSD.

 
 
Senatul a adoptat, marţi, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.


S-au înregistrat 85 voturi "pentru", şase "împotrivă" şi 19 abţineri.

Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL şi PSD.

Potrivit proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Conform actului normativ, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.



În cazul femeilor, concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni).

Totodată, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 - 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 - 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

Potrivit unui amendament adoptat al grupurilor PSD şi PNL, contribuabilii sistemului public de pensii sunt şi persoanele care desfăşoară activitate în calitate de prestator casnic şi care datorează contribuţia de asigurări sociale.

Alt amendament adoptat în Comisii şi însuşit de plen stabileşte că sunt considerate ca fiind încadrate în locuri de muncă în condiţii deosebite persoanele care îşi desfăşoară activitatea în serviciile de anatomie patologică şi prosecturi ale spitalelor, personalul disciplinelor universitare de anatomie, de histologie, de anatomie patologică şi al catedrei de biologie celulară precum şi activitatea de anatomie patologică şi prosectură din instituţiile de medicină legală, personalul profesionist operativ de intervenţie, care acordă asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat în echipă, cu statut civil, din cadrul instituţiilor şi structurilor care compun Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat, cu excepţia compartimentelor de primire a urgenţelor.

Senatorii USR Ştefan Pălărie şi Irineu Darău şi-au exprimat nemulţumirea pentru eliminarea, în plen, din raportul Comisiilor de specialitate, a unor amendamente admise, "printr-o procedură inovativă care contravine Regulamentului Senatului".

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a subliniat că "legea aduce dreptate în sistemul de pensii" şi creşteri pentru majoritatea pensionarilor.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a acceptat că actul normativ votat nu este "cea mai bună variantă posibilă, dar este un pas înainte, datorită faptului că rezolvă anumite inechităţi".

Senatorul USR Ştefan Pălărie a atras atenţia că legea a fost dezbătută într-un timp foarte scurt şi a menţionat că pensii majorate cu 40% vor fi posibile doar prin mărirea taxelor şi impozitelor.

"Legea dă bani din pix pensionarilor, pentru că bani reali nu există. Fie vă împrumutaţi şi puneţi ţara în genunchi, fie o să creşteţi taxele şi impozitele şi o să puneţi mediul mediu privat în genunchi. Promisiunile cu creşteri de 40% nu sunt decât o glumă proastă. (...) Fără surse de finanţare sustenabile, legea aceasta va fi un dezastru pentru români, un dezastru pentru mediu de afaceri, un dezastru pentru seniori şi doar un cadou pentru pensionarii speciali", a spus Pălărie.

Viceliderul grupului UDMR Fejer Lazslo a anunţat votul în favoarea proiectului de lege al senatorilor UDMR, dar s-a întrebat de unde vor fi bani pentru aceste majorări de pensii.

Liderul grupului senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a explicat votul de abţinere al colegilor săi de partid prin faptul că legea este "slută, ciuntă, un avorton".

"Legea nu este ce trebuie, nu face dreptate, ci dimpotrivă, păstrează inechităţile, confuziile şi nu există nicio garanţie că va fi aplicată chiar şi aşa", a spus Târziu.

Senatorul PNL Florin Cîţu a atras atenţia că prima creştere a pensiilor prevăzută în proiect, de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, oricum ar fi avut loc pentru că acoperă rata inflaţiei pe anul anterior.

Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 591 / 5476
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...