Ţările UE au opinii divergente când vine vorba de legea privind refacerea naturii. Ungaria blochează inițiativa
25 Martie 2024
AGERPRESProcedura de vot, care era programată pentru reuniunea de luni a miniştrilor europeni ai Mediului, a fost anulată, după ce săptămâna trecută Ungaria a anunţat că nu mai sprijină legea privind refacerea naturii, ceea ce a redus şi mai mult o majoritate şi aşa redusă a ţărilor care sunt în favoarea acestei legi.
Principala iniţiativă a Uniunii Europene referitoare la refacerea naturii este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care un vot pentru adoptarea legii a fost anulat luni, după ce Ungaria şi-a retras sprijinul pentru actul normativ, transmite Reuters.
Procedura de vot, care era programată pentru reuniunea de luni a miniştrilor europeni ai Mediului, a fost anulată, după ce săptămâna trecută Ungaria a anunţat că nu mai sprijină legea privind refacerea naturii, ceea ce a redus şi mai mult o majoritate şi aşa redusă a ţărilor care sunt în favoarea acestei legi.
Lege privind refacerea naturii este ultima politică de mediu a UE care a intrat în vizorul criticilor, după mai multe luni de proteste ale fermierilor faţă de reglementările stricte incluse în Pactul Verde european. UE a fost nevoit să relaxeze mai multe reguli verzi în încercarea de a calma protestele fermierilor.
Procedura de vot, care era programată pentru reuniunea de luni a miniştrilor europeni ai Mediului, a fost anulată, după ce săptămâna trecută Ungaria a anunţat că nu mai sprijină legea privind refacerea naturii, ceea ce a redus şi mai mult o majoritate şi aşa redusă a ţărilor care sunt în favoarea acestei legi.
Lege privind refacerea naturii este ultima politică de mediu a UE care a intrat în vizorul criticilor, după mai multe luni de proteste ale fermierilor faţă de reglementările stricte incluse în Pactul Verde european. UE a fost nevoit să relaxeze mai multe reguli verzi în încercarea de a calma protestele fermierilor.
"Sectorul agricol este unul foarte important, nu doar în Ungaria ci peste tot în Europa", a declarat luni secretarul de stat în Ministerul ungar al Mediului, Aniko Raisz. Aceasta a subliniat că Ungaria nu se opune protejării naturii dar că obiectivele de mediu trebuie să fie unele realiste şi să ţină cont de sectoarele afectate.
Potrivit unor diplomaţi europeni, legislaţia ungară în vigoare referitoare la zonele naturale protejate permite Ungariei să respecte deja legea UE referitoare la refacerea naturii, ceea ce sugerează că acţiunea Budapestei este una motivată politic.
Ministrul mediului din Ţările de Jos, Rob Jetten, a recunoscut luni că există o atenţie sporită acordată măsurilor verzi înaintea alegerilor europarlamentare din luna iunie. "Având în vedere alegerile europene, nu va fi uşor de ieşit din această poziţie", a spus Rob Jetten cu privire la legea de refacere a naturii.
Miniştri europeni ai Mediului urmează să discute luni după-amiaza lege privind refacerea naturii. Împotriva acestei legi sunt Ungaria, Italia, Ţările de Jos şi Suedia. De asemenea, Austria, Belgia, Finlanda şi Polonia intenţionează să se abţină la vot.
Oricare modificare de poziţie a uneia din cele opt ţări ar putea permite adoptarea legii.
"Nu putem renunţa. Îndemn statele membre să ajungă la un compromis", a declarat ministrul Mediului din Germania, Steffi Lemke.
La rândul său, ministrul Mediului din Spania, Teresa Ribera a spus că ar fi o "iresponsabilitate uriaşă" să fie diluate eforturile destinate să răspundă la deteriorarea naturii şi schimbările climatice.
Comisia Europeană a propus restaurarea a cel puţin 20% din suprafeţele terestre şi marine ale UE până în 2030 şi a tuturor ecosistemelor care au nevoie de restaurare până în 2050.
Însă această propunere s-a lovit de criticile venite din parte anumitor guverne şi legislatori îngrijoraţi de povara pusă asupra fermierilor sau de conflictele cu alte industrii.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 184 / 5292 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
Bondoc și Asociații SCA a asistat UniCredit SpA în legătură cu achiziția Alpha Bank România SA | Echipa extinsă, formată din peste 20 de avocați, dintre care șase parteneri, a fost coordonată de Lucian Bondoc (Managing Partner) și Simona Petrișor (Partener). White & Case a asigurat asistența cu privire la legea engleză
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...