ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză AFP | Serviciile de spionaj din lume, în stare de alertă în fața atitudinii disprețuitoare a lui Trump. Noua directoare a Serviciilor Naționale de Informații este deschis pro-rusă, iar șeful FBI este simpatizant al mișcării conspiraționiste QAnon

09 Aprilie 2025   |   Agerpres

În două luni și jumătate, președintele SUA a concediat cadre respectate din instituții importante, plasând fideli ai săi, uneori fără competențe reale, în posturi-cheie.

 
 
Raporturile dezastruoase dintre președintele SUA, Donald Trump, și serviciile de informații americane, puse la respect de Casa Albă, afectează întreaga comunitate de spionaj mondială, iar în timp ce occidentalii își manifestă îngrijorarea, adversarii lor își freacă mâinile de bucurie, notează miercuri France Presse într-o amplă analiză.

În două luni și jumătate, președintele SUA a concediat cadre respectate din instituții importante, plasând fideli ai săi, uneori fără competențe reale, în posturi-cheie.

Șeful NSA (interceptări și spionaj cibernetic) și adjunctul său au fost concediați. Noua directoare a Serviciilor Naționale de Informații (DNI), Tulsi Gabbard, este deschis pro-rusă. Șeful Biroului Federal de Investigații (FBI), Kash Patel, este simpatizant al mișcării conspiraționiste de extremă dreapta QAnon.


Donald Trump nu și-a ascuns niciodată în primul său mandat disprețul față de serviciile de informații. Dar atacurile sale recente împotriva oricui nu adoptă mantra prezidențială dau fiori, apreciază experții în domeniu.

'Politizarea serviciilor de informații este foarte problematică. Acestea vor raporta doar ceea ce liderii lor politici vor să audă', își exprimă temerea dr. Christopher Nehring de la Institutul de informații cibernetice din Frankfurt (Germania).

'Armate de profesioniști își fac munca, dar într-un mediu deranjant și îngrijorător', denunță Michael Shurkin, fost agent CIA devenit cercetător la Institutul britanic RUSI. 'La vârf, există cel puțin o incompetență gravă', afirmă el.

Drept dovadă, scandalul surprinzător în care a fost implicat secretarul apărării, Pete Hegseth, care, prin intermediul sistemului de mesagerie Signal, a inclus din greșeală un jurnalist într-o buclă în care se făceau schimburi de informații despre lovituri iminente împotriva rebelilor houthi din Yemen.

A vedea cea mai mare putere mondială în domeniu scufundându-se în mediocritate bulversează lumea foarte închisă a spionajului, continuă AFP. 'Toată lumea este îngrijorată. Dar ar fi trebuit să se aștepte la așa ceva, cu siguranță nu este o surpriză', spune Christopher Nehring.

În orice caz, o astfel de criză reprezintă o oportunitate formidabilă pentru adversarii Occidentului, notează AFP.

'Dispozitivele personale ale responsabililor de rang înalt din domeniul securității naționale au devenit aproape sigur ținta cu cea mai mare prioritate în lume', își exprimă temerea Emerson T. Brooking, cercetător la Atlantic Council, referindu-se la scandalul Signal.

Evident tăcut, personalul agențiilor americane este descris în unanimitate ca fiind copleșit, mai ales că CIA a făcut obiectul unui plan de plecări voluntare.

'O mulțime de foști responsabili ai serviciilor de informații furioși și în șomaj este exact ceea ce speră rușii, chinezii și alții', opinează Mat Burrows, analist la think tank-ul Stimson, după o carieră de trei decenii în serviciile secrete. 'Ei trebuie să-și frece mâinile de bucurie. Nu ar putea cere nimic mai bun decât ceea ce le oferă Trump pe o tavă de argint!', a adăugat el.

În același timp, această fragilitate bruscă ridică semne de întrebare în rândul aliaților SUA. Responsabili ai serviciilor de informații europene afirmă că toate contactele la nivel de șefi 'continuă cu o intensitate neschimbată' și că Washingtonul își înmulțește mesajele de 'reasigurare'.

Dar potrivit unor surse apropiate comunității europene de informații, discuțiile între șefii spionajului de pe Bătrânul Continent s-au înmulțit în ultimele săptămâni pentru a aborda probleme din actualitate.

Va încălca Washington 'regula terților', care interzice unei puteri să dezvăluie unei țări ceea ce i-a încredințat alta? La ce nivel de responsabilitate ar trebui comunicat cu americanii? Cum rămâne cu viitorul celor mai sensibile dosare - Ucraina, Iran, China?

'Încercați să păstrați cât mai mult posibil propriile elemente de informații electromagnetice. Și sperați într-un parteneriat european fiabil', le transmite omologilor săi de pe continent șeful unui serviciu de informații dintr-o mică țară europeană.'Bazați-vă pe voi înșivă!', adaugă el.

Dar această regulă de aur este și mai complicată pentru națiunile istoric strâns legate de Statele Unite, inclusiv cele patru membre ale 'Five Eyes' (Canada, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă).

Această alianță, axată inițial pe informații electromagnetice, a crescut prin investiții în capacități comune, schimburi temporare de personal și un nivel de cooperare care este aproape imposibil de suspendat sau de destrămat rapid.

Five Eyes 'este un flux de informații remarcabil de liber, la un nivel care nu poate funcționa decât printr-o mare încredere', subliniază Michael Shurkin. 'Dacă aș fi în locul canadienilor sau al MI6 (britanic), m-aș întreba: Care este agenda lor? Pot avea încredere în ei?', spune el.

O întrebare de acum generalizată. Potrivit media americane, Israelul este furios că scandalul Signal a dezvăluit o informație provenită de la o sursă israeliană cu baza în Yemen.

În ce privește Ucraina, ea ar trebui să fie precaută, subliniază Michael Shurkin. 'Poate că ucrainenii vor avea motive să fie mai precauți în a împărtăși orice tip de planificare cu americanii', adaugă expertul citat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 82 / 4737
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...