Asociaţia Editorilor anunţă că va contesta amenda aplicată de Consiliul Concurenţei în cazul Bookster
23 August 2024
AgerpresConform asociaţiei, pe 18 iunie, premierul şi trei miniştri ar fi primit un mesaj scris din partea Federaţiei Internaţionale a Organismelor de Gestiune Colectivă prin care erau îndemnaţi să "ia măsuri urgente în chestiunea nerespectării de către Bookster" a legislaţiei privind dreptul de împrumut public.
Asociaţia Editorilor din România (AER) a anunţat, vineri, că va contesta sancţiunea decisă de Consiliul Concurenţei în cazul bibliotecii Bookster şi va continua să monitorizeze şi să solicite instituţiilor responsabile penalizarea pirateriei şi a încălcării drepturilor de autor.
Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii active pe piaţa furnizării de carte, precum şi Asociaţia Editorilor din România (AER) cu amenzi în valoare totală de aproximativ 1,2 milioane de euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială. Asociaţia Editorilor din România a fost sancţionată cu suma de 115.696 lei. Cele şase companii şi asociaţia de profil sunt acuzate că şi-ar fi coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster în perioada 2017 - 2020.
Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii active pe piaţa furnizării de carte, precum şi Asociaţia Editorilor din România (AER) cu amenzi în valoare totală de aproximativ 1,2 milioane de euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială. Asociaţia Editorilor din România a fost sancţionată cu suma de 115.696 lei. Cele şase companii şi asociaţia de profil sunt acuzate că şi-ar fi coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster în perioada 2017 - 2020.
Într-un comunicat transmis AGERPRES, Asociaţia Editorilor a informat că a luat act "cu dezamăgire" de decizia Consiliului Concurenţei, menţionând că acţiunile sale "au fost tot timpul publice" şi fac parte din "încercările de a stăvili diverse forme de piraterie şi de încălcare a drepturilor de autor".
În plus, AER reproşează Consiliului Concurenţei că "a ignorat informaţii publice disponibile chiar de la data începerii investigaţiei", inclusiv faptul că entitatea care a depus plângerea era deja reclamată în instanţă din 2019 pentru fapte de concurenţă neloială de către zece edituri membre AER.
"Bookster a fost înfiinţat în 2013, fără formele legale necesare, dar a creat un întreg sistem de subterfugii prin care s-a declarat mai întâi bibliotecă publică cu acces gratuit (fals, companiile plătesc contracte de circa 50 de euro anual pentru fiecare angajat), apoi 'bibliotecă de drept privat', iar acum 'platformă de intermediere', totul pentru a nu recunoaşte natura juridică de închiriere a serviciilor prestate, conform Directivei 2006/115/EC, şi a nu achita drepturile de autor aferente activităţii de închiriere de carte", a explicat AER.
Potrivit asociaţiei, editurile, prin intermediul AER, au somat Bookster, în iunie 2017, printr-o casă de avocatură, "să înceteze practicile ilegale, care prejudiciază direct" autorii operelor închiriate.
"Acesta este momentul când, potrivit Consiliului Concurenţei, ia naştere aşa-zisul 'cartel' pentru care au fost investigate zece edituri, pentru ca în final să fie considerate vinovate doar patru, cărora Consiliul le-a adăugat şi două lanţuri de librării. Investigaţia a fost declanşată în mai 2021, iar documentele ridicate, în septembrie 2021, de la edituri au fost studiate de echipa de investigaţie a Consiliului Concurenţei până în mai 2024, când a fost emis raportul care stă la baza deciziei anunţate pe 21 august 2024. Raport care nu conţine proba niciunei înţelegeri între edituri pentru a nu mai livra coordonat cărţi către Bookster şi a niciunei campanii de denigrare împotriva acestuia. De altfel, Bookster a avut constant relaţii comerciale cu multe dintre editurile incriminate, iar acestea din urmă au livrat cărţi chiar în baza unor solicitări pe care exista menţiunea explicită 'comandă Bookster'", se arată în comunicat.
AER a mai precizat că raportul întocmit de echipa de investigaţie a Consiliului Concurenţei "a constatat doar demersuri publice întreprinse de Asociaţia Editorilor din România, dar a ales să le subsumeze unui neprobat şi presupus comportament anticoncurenţial". Astfel, AER a contactat, în mod oficial, instituţii publice din România "pentru a obţine conformarea Bookster prevederilor legii dreptului de autor", care impune obţinerea unei licenţe pentru activităţile de închiriere de carte. Printre instituţiile contactate se numără: Ministerul Culturii, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Biblioteca Naţională a României, Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor CopyRo. Din străinătate au fost contactate: Federaţia Editorilor Europeni (FEP), Federaţia Internaţională a Organismelor de Gestiune Colectivă (IFRRO).
"Funcţionarea Bookster (care foloseşte mai multe nume: Asociaţia Educaţie pentru Toţi Copiii, Development Consulting SRL, TCE Delivering Happiness SRL, Bookster Experience SRL, Asociaţia Prometeu - Educaţie şi Dezvoltare Personală, Biblioteca Booklover - Asociaţia Iubitorilor de Carte, Biblioteca Prometeu - Asociaţia Prometeu Educaţie şi Dezvoltare Personală, Biblioteca Bookuriei - Fundaţia Biblioteca Bookuriei, Biblioteca Fundaţiei "Îmi pasă", ca să enumerăm doar câteva dintre ele) a fost adusă deja în atenţia organismelor internaţionale, cu consecinţe pe care sperăm să le vedem cât mai curând", a transmis AER.
Conform asociaţiei, pe 18 iunie, premierul şi trei miniştri ar fi primit un mesaj scris din partea Federaţiei Internaţionale a Organismelor de Gestiune Colectivă prin care erau îndemnaţi să "ia măsuri urgente în chestiunea nerespectării de către Bookster" a legislaţiei privind dreptul de împrumut public.
"Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a primit misiunea de a răspunde la acest mesaj şi solicităm ORDA să informeze publicul cu privire la stadiul acestui demers", se mai arată în comunicat.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 71 / 4573 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...