ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bloomberg | Fostul director de la Tereos Romania a primit despăgubiri de cca. 1 mil. usd după ce a fost concediat. Philippe Roux ar fi sugerat că echipa de conducere de la Tereos ar fi închis ochii la corupţia din România

15 Mai 2020   |   AGERPRES

Philippe Roux a cerut să părăsească firma deoarece era îngrijorat că a fost numit la conducerea Tereos Romania sub un fals pretext şi urma să fie făcut vinovat de greşelile precedentului manager.

 
 
Philippe Roux, fost director general al companiei Tereos Romania, fosta fabrica Zaharul Luduş (Mureş), a câştigat în instanţă aproape un milion de dolari, în urma unui proces în care a fost judecat faptul dacă Roux a fost un şantajist sau cineva care a tras un semnal de alarmă, transmite Bloomberg. 

La finele lui 2016, la doar câteva săptămâni după ce a fost numit în fruntea Tereos Romania, Philippe Roux a avertizat producătorul francez de zahăr cu privire la suspiciunile sale privind practici de corupţie şi condiţii de periculoase de muncă la subsidiara din România. Ulterior, Philippe Roux a cerut să părăsească firma deoarece era îngrijorat că a fost numit la conducerea Tereos Romania sub un fals pretext şi urma să fie făcut vinovat de greşelile precedentului manager.


Grupul francez Tereos spune că a investigat avertismentele formulate de Philippe Roux, dar că a descoperit că acuzaţiile acestuia de corupţie sunt lipsite de fundament şi a îmbunătăţit sistemele de siguranţă. Disputa a escaladat atunci când Roux a cerut să primească un pachet compensatoriu la plecarea din firmă. Tereos susţine că Philippe Roux ar fi ameninţat că va face public întregul incident dacă nu va primi un pachet compensatoriu, astfel că firma l-a concediat.

Potrivit unui tribunal de apel din Amiens, nordul Franţei, Tereos nu ar fi trebuit să îl concedieze pe Philippe Roux, astfel că acum compania trebuie să îi plătească despăgubiri în valoare de aproximativ 881.500 de euro pentru concediere fără motiv.

"Mărturiile făcute de directorii de la conducerea companiei au fost în mod clar lipsite de imparţialitate" şi nu au putut dovedi presupusul şantaj, au decis judecătorii.

În replică, Tereos a informat că va face recurs la o instanţă superioară deoarece acest dosar "ridică unele semne de întrebare cu privire la limitele de expresie ale angajaţilor".

Compania franceză susţine că Philippe Roux a fost concediat pentru o presupusă încercare de şantaj şi pentru că a făcut "acuzaţii de nedescris" într-o scrisoare trimisă directorului general. Tereos susţine că, în scrisoarea sa, Philippe Roux ar fi sugerat că echipa de conducere de la Tereos ar fi închis ochii la corupţia din România şi, de asemenea, că precedentul management ar fi fost unul de o gravă incompetenţă.

În schimb, tribunalul de la Amiens a considerat că modul de exprimare utilizat de Philippe Roux "nu au fost insultător, excesiv sau defăimător pentru companie", adăugând că semnalul de alarmă tras de Roux a fost fundamentat pe "elemente precise şi obiective".

La final însă, Roux va primi o sumă mai mică pentru că tribunalul i-a ordonat să ramburseze companiei Tereos aproximativ 77.000 de euro sub forma unor plăţi în exces pe care le-a primit în timpul când a ocupat un post în Brazilia.

Dosarul Roux este unul izbitor atât în ceea ce priveşte valoarea despăgubirilor cât şi cu privire la protejarea libertăţii de expresie a angajaţilor. Acordarea unor despăgubiri mari în procese legate de muncă sunt relativ rare în Franţa şi deseori sunt acordate unor bancheri nemulţumiţi, cele mai răsunătoare victorii fiind înregistrate anul trecut de un fost bancher de la Morgan Stanley şi doi foşti traderi, potrivit Bloomberg.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2757 / 4659
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
INTERVIURI ESENȚIALE | Dr. Cosmin Vasile, Managing Partner - ZRVP: Într-o piață a avocaturii marcată de numeroase spin-off-uri, ZRVP se remarcă drept singura firmă de avocatură de anvergură care a luat naștere printr-o fuziune și s-a consolidat printr-o a doua fuziune. Concentrarea pe avocatură și nu pe business-ul pe care îl reprezintă avocatura a asigurat stabilitatea avocaților-cheie și a portofoliului de clienți
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Filip & Company a asistat Victoriabank în achiziția OCN “Microinvest” SRL în Republica Moldova. Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa de proiect
LegiTeam: Lawyer in Real Estate | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...