
Bloomberg | Fostul director de la Tereos Romania a primit despăgubiri de cca. 1 mil. usd după ce a fost concediat. Philippe Roux ar fi sugerat că echipa de conducere de la Tereos ar fi închis ochii la corupţia din România
15 Mai 2020
AGERPRESPhilippe Roux a cerut să părăsească firma deoarece era îngrijorat că a fost numit la conducerea Tereos Romania sub un fals pretext şi urma să fie făcut vinovat de greşelile precedentului manager.
Philippe Roux, fost director general al companiei Tereos Romania, fosta fabrica Zaharul Luduş (Mureş), a câştigat în instanţă aproape un milion de dolari, în urma unui proces în care a fost judecat faptul dacă Roux a fost un şantajist sau cineva care a tras un semnal de alarmă, transmite Bloomberg.
La finele lui 2016, la doar câteva săptămâni după ce a fost numit în fruntea Tereos Romania, Philippe Roux a avertizat producătorul francez de zahăr cu privire la suspiciunile sale privind practici de corupţie şi condiţii de periculoase de muncă la subsidiara din România. Ulterior, Philippe Roux a cerut să părăsească firma deoarece era îngrijorat că a fost numit la conducerea Tereos Romania sub un fals pretext şi urma să fie făcut vinovat de greşelile precedentului manager.
La finele lui 2016, la doar câteva săptămâni după ce a fost numit în fruntea Tereos Romania, Philippe Roux a avertizat producătorul francez de zahăr cu privire la suspiciunile sale privind practici de corupţie şi condiţii de periculoase de muncă la subsidiara din România. Ulterior, Philippe Roux a cerut să părăsească firma deoarece era îngrijorat că a fost numit la conducerea Tereos Romania sub un fals pretext şi urma să fie făcut vinovat de greşelile precedentului manager.
Grupul francez Tereos spune că a investigat avertismentele formulate de Philippe Roux, dar că a descoperit că acuzaţiile acestuia de corupţie sunt lipsite de fundament şi a îmbunătăţit sistemele de siguranţă. Disputa a escaladat atunci când Roux a cerut să primească un pachet compensatoriu la plecarea din firmă. Tereos susţine că Philippe Roux ar fi ameninţat că va face public întregul incident dacă nu va primi un pachet compensatoriu, astfel că firma l-a concediat.
Potrivit unui tribunal de apel din Amiens, nordul Franţei, Tereos nu ar fi trebuit să îl concedieze pe Philippe Roux, astfel că acum compania trebuie să îi plătească despăgubiri în valoare de aproximativ 881.500 de euro pentru concediere fără motiv.
"Mărturiile făcute de directorii de la conducerea companiei au fost în mod clar lipsite de imparţialitate" şi nu au putut dovedi presupusul şantaj, au decis judecătorii.
În replică, Tereos a informat că va face recurs la o instanţă superioară deoarece acest dosar "ridică unele semne de întrebare cu privire la limitele de expresie ale angajaţilor".
Compania franceză susţine că Philippe Roux a fost concediat pentru o presupusă încercare de şantaj şi pentru că a făcut "acuzaţii de nedescris" într-o scrisoare trimisă directorului general. Tereos susţine că, în scrisoarea sa, Philippe Roux ar fi sugerat că echipa de conducere de la Tereos ar fi închis ochii la corupţia din România şi, de asemenea, că precedentul management ar fi fost unul de o gravă incompetenţă.
În schimb, tribunalul de la Amiens a considerat că modul de exprimare utilizat de Philippe Roux "nu au fost insultător, excesiv sau defăimător pentru companie", adăugând că semnalul de alarmă tras de Roux a fost fundamentat pe "elemente precise şi obiective".
La final însă, Roux va primi o sumă mai mică pentru că tribunalul i-a ordonat să ramburseze companiei Tereos aproximativ 77.000 de euro sub forma unor plăţi în exces pe care le-a primit în timpul când a ocupat un post în Brazilia.
Dosarul Roux este unul izbitor atât în ceea ce priveşte valoarea despăgubirilor cât şi cu privire la protejarea libertăţii de expresie a angajaţilor. Acordarea unor despăgubiri mari în procese legate de muncă sunt relativ rare în Franţa şi deseori sunt acordate unor bancheri nemulţumiţi, cele mai răsunătoare victorii fiind înregistrate anul trecut de un fost bancher de la Morgan Stanley şi doi foşti traderi, potrivit Bloomberg.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2852 / 4754 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...