
Corina Creţu: Autorităţile române au trimis CE, spre aprobare, proiecte de 629 mil. € în decembrie 2018
21 Ianuarie 2019
AGERPRESÎn postarea sa, comisarul european precizează că, încă de la începutul anului trecut, a avertizat autorităţile române asupra unui risc de decomitere de 830 de milioane de euro la nivelul Programului Operaţional Regional, subliniind în repetate rânduri nevoia de a depune proiecte care să acopere această sumă până la 31 decembrie 2018.
Autorităţile din România au trimis spre aprobare Comisiei Europene, în luna decembrie 2018, proiecte în valoare de aproximativ 629 milioane euro, iar din această sumă, 571 milioane de euro reprezintă cheltuieli pentru proiecte care au ajuns la Bruxelles în ultimele două săptămâni ale anului 2018, arată o postare a comisarului pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, făcută duminică.
Afirmaţia acesteia vine ca reacţie la o declaraţie făcută duminică de purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, care susţine că 'cel mai mare fals al execuţiei bugetare din 2018 este decontarea pe final de an, de către Comisia Europeană, a cheltuielilor pentru unele proiecte ale autorităţilor publice locale realizate în perioada 2013 - 2017 (...) cu sprijinul comisarului european al PSD, Corina Creţu'.
Afirmaţia acesteia vine ca reacţie la o declaraţie făcută duminică de purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, care susţine că 'cel mai mare fals al execuţiei bugetare din 2018 este decontarea pe final de an, de către Comisia Europeană, a cheltuielilor pentru unele proiecte ale autorităţilor publice locale realizate în perioada 2013 - 2017 (...) cu sprijinul comisarului european al PSD, Corina Creţu'.
În postarea sa, comisarul european precizează că, încă de la începutul anului trecut, a avertizat autorităţile române asupra unui risc de decomitere de 830 de milioane de euro la nivelul Programului Operaţional Regional, subliniind în repetate rânduri nevoia de a depune proiecte care să acopere această sumă până la 31 decembrie 2018.
"Datorită eforturilor intense depuse de serviciile Comisiei Europene şi de autorităţile române, s-a evitat riscul dezangajării automate prin identificarea şi soluţionarea blocajelor întâmpinate în procesul de implementare. Ţin să precizez că toate măsurile propuse pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene au fost făcute cu respectarea Regulamentelor de implementare a Fondurilor structurale şi de investiţii europene, fiind supervizate de Serviciile Legale ale Comisiei Europene", arată comisarul român pentru Dezvoltare Regională.
Potrivit acesteia, una dintre măsurile luate este modificarea mai multor programe operaţionale, pentru a direcţiona finanţarea dinspre priorităţile unde s-a înregistrat absorbţie redusă (de exemplu: transportul urban în oraşele mici), către acele domenii care prezentau o perspectivă mai bună de absorbţie (cum ar fi domeniul sănătăţii şi al întreprinderilor mici şi mijlocii).
O altă măsură adoptată a fost aceea a extinderii instrumentelor financiare şi fuziunea Programului Operaţional pentru IMM-uri cu Programul Operaţional Regional, modificare ce a avut un impact pozitiv privind absorbţia a 250 milioane de euro.
O a treia măsură este reprezentată de extinderea eligibilităţii pentru noi tipuri de cheltuieli şi beneficiari - acest lucru a permis ca o serie de proiecte care nu au fost gândite iniţial să primească finanţare europeană, aşa numitele proiecte alternative - să fie luate în calcul pentru a primi finanţare.
"De exemplu, a fost preluat pe fonduri europene proiectul prin care urmau să fie achiziţionate 700 ambulanţe din fonduri naţionale", se arată în mesajul postat de comisarul european.
Potrivit postării, Comisia Europeană a respectat procedurile în vigoare atunci când a acceptat cererile de plată depuse până la data de 31 decembrie 2018 de către autorităţile romane, procedură aplicată tuturor statelor membre, în egală măsură.
"În baza aceloraşi regulamente, în prezent, experţii Comisiei Europene analizează toate aceste cereri de plată şi, în baza acestor evaluări, vor putea decide ulterior necesitatea efectuării unor audituri, în vederea stabilirii eligibilităţii acestor cheltuieli", se spune în mesaj.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a afirmat duminică, într-o postare pe Facebook, că ministrul Finanţelor publice, Eugen Teodorovici şi consilierul de stat în aparatul de lucru al premierului, Darius Vâlcov, au 'măsluit deficitul bugetar astfel încât să se încadreze sub ţinta de 3% din PIB'.
"Cel mai mare fals al execuţiei bugetare din 2018 este decontarea pe final de an de către Comisia Europeană a cheltuielilor pentru unele proiecte ale autorităţilor publice locale realizate în perioada 2013 - 2017 cu finanţare de la bugetul de stat şi care au fost acceptate pentru decontare din fondurile europene alocate României în exerciţiul financiar 2014 - 2020 cu sprijinul comisarului european al PSD, Corina Creţu. Cu alte cuvinte, cheltuieli ale unor autorităţi publice locale pentru diverse proiecte de investiţii derulate prin PNDL, realizate în anii trecuţi, în valoare de aproximativ 5 miliarde de lei apar acum ca venituri în bugetul din 2018. Scamatoria contabilă făcută de cuplul Vâlcov - Teodorovici este că le-au trecut doar la venituri în 2018, nu şi la cheltuieli, cum ar fi fost normal. De aici un plus de venituri 'pe cash' de aproape 0,5% din PIB', arată Dancă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4688 / 4754 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...