ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Curtea de Arbitraj București de pe lângă CCIB: Reduceri de tarife, eșalonări și amânări la plată

30 Septembrie 2024   |   BizLawyer

Curtea de Arbitraj București de pe lângă CCIB: Reduceri de tarife, eșalonări și amânări la plată pentru membrii Camerei și firmele aflate în dificultate financiară

 
 
La Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București a avut loc ședința anuală a Plenului Arbitrilor Curții de Arbitraj București de pe lângă CCIB, condusă de președintele instituției, Cristina Petrovici. Pe ordinea de zi s-au aflat probleme organizatorice, precum și aspecte de interes din actualitatea juridică, cu scopul de a crea o practică unitară în ceea ce privește arbitrajul.

De exemplu, un subiect care a suscitat un mare interes din partea arbitrilor CAB a vizat decizia Înaltei Curte de Casație și Justiție (ICCJ) prin care asociațiile și fundațiile înființate în temeiul OG 26/2000 pot avea ca scop organizarea arbitrajului instituționalizat numai atunci când autorizația vine din partea legiuitorului. „Decizia ICCJ prin care Curțile de Arbitraj înființate de ONG nu-și mai au rațiunea legală de funcționare a fost salutată de către Plenul Arbitrilor, întrucât contribuie semnificativ la creșterea credibilității actului de de justiție arbitrală. ICCJ a tranșat astfel o problemă extrem de importantă pentru viața economică și juridică din România”, a subliniat av. Cosmin Marina, vicepreședinte CCIB și responsabil cu privire la arbitraj în cadrul Camerei București.


Aceasta este o decizie convergentă preocupărilor constante ale conducerii CAB de creștere a încrederii comunității de afaceri în instituția arbitrajului, prin cooptarea la nivelul Curții a unui corp de arbitri de elită și prin instituirea unor reguli de procedură arbitrală și de etică ancorate în realitatea zilelor noastre. În plus, s-a avut în vedere responsabilizarea corpului arbitral prin adoptarea unui statut al arbitrilor, ce prevede drepturi, dar mai ales obligații și responsabilități ale acestora.

În contextul în care, în ultimii ani, la nivelul celor mai multe autorități publice locale și centrale a crescut volumul de achiziții publice de lucrări, de produse, sau de servicii, arbitrii participanți au discutat pe larg despre modalitățile concrete de promovare a avantajelor arbitrajului pentru instituții, dar și pentru interesul public.

„Includerea clauzei compromisorii în contractele de achiziție publică degrevează semnificativ instanțele statale și contribuie, datorită celerității soluționării cauzei, la înscrierea în parametri bugetați a execuției contractului de achiziție publică. Astfel, se pot debloca proiecte de importanță publică, evitându-se pierderi în cascadă, inclusiv de imagine. În plus, dacă semnatarii contractului știu că un eventual litigiu se va soluționa prin arbitraj în maximum 6 luni, se vor concentra pe îndeplinirea obligațiilor contractuale și nu pe exercitarea abuzivă a drepturilor. Sub acest aspect clauza compromisorie are rolul de prevenție”, a apreciat Horațiu Pătrașcu, fost judecător la ICCJ și Curtea de Apel București, actualmente arbitru în cadrul CAB.

În cadrul ședinței, Plenul Arbitrilor a confirmat acordarea de reduceri de tarife, eșalonări și amânări la plată pentru membrii CCIB și pentru firmele aflate în dificultate financiară.

În perioada următoare conducerea CAB va continua să promoveze avantajele arbitrajului instituționalizat atât în cadrul unor evenimente destinate comunității de afaceri, cât și printr-un dialog deschis cu reprezentanții autorităților de control și ai celor însărcinate cu supravegherea aplicării legilor, în contextul în care în administrația publică locală încă există reticență în a introduce clauza compromisorie, în disonanță cu administrația publică centrală.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 4519
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în lansarea unei emisiuni de obligațiuni verzi în valoare 700 mil. €. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...