ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dragoş Săvulescu - la un pas să scape de condamnare; judecătorii au fost impresionaţi că a fost obligat să stea în casă

14 Decembrie 2024   |   Agerpres

Motivul invocat de magistraţii români este că Dragoş Săvulescu a executat pedeapsa în Italia, acolo unde a fugit pentru a scăpa de condamnare.

 
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au admis vineri o contestaţie la executare depusă de omul de afaceri Dragoş Săvulescu şi au anulat condamnarea de cinci ani şi jumătate primită în dosarul retrocedărilor de terenuri din Mamaia, deşi el nu a stat efectiv nicio zi în închisoare.

Motivul invocat de magistraţii români este că Dragoş Săvulescu a executat pedeapsa în Italia, acolo unde a fugit pentru a scăpa de condamnare.

"Admite contestaţia la executare formulată de contestatorul - condamnat Săvulescu Emil Dragoş. În baza art. 598 alin. 1 lit. c) teza a II-a Cpp, constată că sentinţa penală nr. 148/10.07.2017 a Curţii de Apel Bucureşti, definitivă prin decizia penală nr. 32/A/07.02.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, nu mai poate fi pusă în executare faţă de contestatorul - condamnat, ca urmare a recunoaşterii şi executării pedepsei în Republica Italiană, potrivit Ordonanţei nr. 6340/30.05.2024 pronunţată de Tribunalul de Supraveghere din Milano. Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 288/2017 din 07.02.2019, emis de Curtea de Apel Bucureşti şi retrage mandatul european de arestare nr. 2 din 08.02.2019. Cu drept de contestaţie, în termen de 3 zile de la comunicare", se arată în decizia instanţei, care nu este definitivă.


Fost acţionar al Clubului Dinamo, Dragoş Săvulescu a fost condamnat în 2019 la cinci ani şi şase luni de închisoare în dosarul retrocedării plajelor din Mamaia, însă el a fugit în Italia înainte de pronunţarea sentinţei.

După ce s-a stabilit în Italia, Curtea de Apel din Napoli a respins cererea de extrădare formulată de autorităţile române pe numele lui. De asemenea, el a beneficiat de un decret de graţiere, prin care i-a fost redusă pedeapsa cu 3 ani, iar pentru restul de doi ani şi şase luni a fost aplicată o pedeapsă cu suspendare.

Ulterior, Săvulescu a făcut mai multe demersuri în instanţele din România, pentru ca vineri Curtea de Apel Bucureşti să recunoască faptul că el şi-a executat pedepsa în Italia, chiar dacă cea mai "drastică" măsură a fost să stea o parte din zi în casă, ceea ce i-a afectat "serios libertatea de mişcare".

"Prin Ordonanţa nr. 3057/28.06.2022, Tribunalul de Supraveghere din (...) a decis care sunt obligaţiile pe care a trebuit să le urmeze, acestea afectându-i în mod serios libertatea de mişcare şi de manifestare publică: să se dedice permanent activităţii profesionale comunicate; să nu părăsească locuinţa înainte de ora 8,00 şi să se reîntoarcă acolo până la ora 18,00; să se prezinte în faţa autorităţilor competente de trei ori pe săptămână", se arată motivarea judecătorilor de la CAB.

Judecătorii români susţin că, dacă nu ar recunoaşte că Săvulescu şi-a executat pedepsa în Italia, acest lucru ar constitui "o ingerinţă în dreptul la libera circulaţie de care se bucură cetăţenii Uniunii Europene".

"În opinia Curţii, este evident că la acest moment executarea pedepsei închisorii de către intimatul - condamnat în baza mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 338/2016 din 30.05.2018 emis de CAB nu mai este posibilă, deoarece executarea a fost preluată de autorităţile judiciare italiene, care au recunoscut sentinţa pronunţată de autorităţile române. O interpretare contrară ar conduce la o adevărată ingerinţă în dreptul la libera circulaţie de care se bucură cetăţenii Uniunii Europene (...) Prin urmare, recunoaşterea de către autorităţile italiene a sentinţei penale emise de autorităţile judiciare române lasă fără efect mandatul naţional de executare a pedepsei închisorii, ceea ce constituie în fapt o împiedicare la executare, în sensul art.598 alin.1 lit.c teza a II a C.proc.pen. Prin urmare, nu pot fi demarate alte demersuri pentru punerea în executare a acestuia, tocmai din perspectiva faptului că prin mecanismul recunoaşterii hotărârii penale române de către autorităţile judiciare italiene, în cadrul procedurii de punere în executare a mandatului european de arestare, sentinţa penală s-a executat în Italia, în temeiul principiului recunoaşterii şi încrederii reciproce", se mai arată în motivare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 183 / 4752
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...