ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Gorghiu: Rezonez cu recomandarea Comisiei de la Veneţia ca procurorii de rang înalt să fie numiţi pe perioade mai lungi

13 Martie 2024   |   AGERPRES

Potrivit acesteia, anul viitor, când se va marca şi trecerea unei perioade rezonabile de la intrarea în vigoare a legilor justiţiei, va fi, probabil, un moment propice pentru a realiza împreună cu sistemul judiciar o evaluare obiectivă a acestor idei de îmbunătăţire a unor prevederi din legi.

 
 
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, miercuri, că rezonează cu recomandarea Comisiei de la Veneţia ca procurorii de rang înalt să fie numiţi pentru perioade mai lungi, menţionând că a observat "efectele toxice" pe care schimbările constante de miniştri, de şefi de instituţii, le-au avut asupra implementării proiectelor.

"O să vă adresez public întrebarea dacă durata de trei ani a mandatului este suficientă pentru implementarea unui proiect managerial reformator şi consistent. E o teză care necesită o atentă reflecţie şi care va trebui să fie pusă de tapet. Sigur, poate în 2024 nu este cel mai bun an de a discuta teme foarte sensibile legată de sistemul judiciar din motive lesne de înţeles, însă cred că, la un moment dat, această temă va trebui să fie discutată", a spus Gorghiu, la bilanţul Ministerului Public.


Ea a adăugat că schimbările constante de miniştri, de şefi de instituţii, au avut efecte "toxice" asupra implementării proiectelor.

"Eu vă spun ca om politic cu ceva experienţă după 20 de ani că am observat efectele toxice pe care schimbările constante, dese de miniştri, de şefi de instituţii, le-au avut asupra implementării unor proiecte manageriale relevante, asupra implementării unor politici publice sănătoase, toate acestea necesitând timp, necesitând stabilitatea sistemelor. Vă mărturisesc că rezonez cu una din recomandările Comisiei de la Veneţia. Cea care prevede faptul că procurorii de rang înalt şi adjuncţii acestora ar trebui să fie numiţi pentru perioade mai lungi de timp, fără posibilitatea de reînnoire a mandatului. Dacă ne uităm în UE, durata mandatelor procurorului general în statele membre variază între 3 şi 9 ani. Iar de 3 ani mai este doar în Grecia. Restul au o durată semnificativă a mandatului", a apreciat ministrul Justiţiei.

Potrivit acesteia, anul viitor, când se va marca şi trecerea unei perioade rezonabile de la intrarea în vigoare a legilor justiţiei, va fi, probabil, un moment propice pentru a realiza împreună cu sistemul judiciar o evaluare obiectivă a acestor idei de îmbunătăţire a unor prevederi din legi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 12 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...