![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Instanţa supremă scade un an din condamnarea primită de fostul deputat Cristian Rizea
14 Noiembrie 2023
AGERPRESJudecătorii au constatat că pentru una dintre infracţiunile pentru care Rizea a fost condamnat, respectiv spălare a banilor, faptele s-au prescris, astfel încât au scăzut pedeapsa aplicată acestuia de la 4 ani şi 8 luni la 3 ani şi 8 luni.
Instanţa supremă a decis, luni, să scadă un an din condamnarea de 4 ani şi 8 luni închisoare primită de fostul deputat Cristian Rizea într-un dosar de corupţie, în condiţiile în care s-au prescris faptele pentru una dintre infracţiuni, cea de spălare a banilor.
Judecătorii au constatat că pentru una dintre infracţiunile pentru care Rizea a fost condamnat, respectiv spălare a banilor, faptele s-au prescris, astfel încât au scăzut pedeapsa aplicată acestuia de la 4 ani şi 8 luni la 3 ani şi 8 luni.
Decizia a fost luată în urma admiterii, în parte, a unei contestaţii în anulare (o cale extraordinară de atac) depusă de Cristian Rizea.
Condamnat definitiv în 2019, Cristian Rizea a fugit din România înainte de a fi dată sentinţa, fiind ulterior localizat în Republica Moldova, de unde a fost extrădat în aprilie 2023.
Judecătorii au constatat că pentru una dintre infracţiunile pentru care Rizea a fost condamnat, respectiv spălare a banilor, faptele s-au prescris, astfel încât au scăzut pedeapsa aplicată acestuia de la 4 ani şi 8 luni la 3 ani şi 8 luni.
Decizia a fost luată în urma admiterii, în parte, a unei contestaţii în anulare (o cale extraordinară de atac) depusă de Cristian Rizea.
Condamnat definitiv în 2019, Cristian Rizea a fugit din România înainte de a fi dată sentinţa, fiind ulterior localizat în Republica Moldova, de unde a fost extrădat în aprilie 2023.
Rizea a fost trimis în judecată de DNA sub acuzaţia că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.
"Potrivit înţelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorităţi, astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna", susţineau procurorii.
Pentru a se ascunde adevărata provenienţă a sumei de 300.000 de euro primite de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv.
Rizea mai este acuzat că în decembrie 2015, după declanşarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al Sectorului 5 al Capitalei, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 340 / 4603 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...