ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Liderul unei reţele din dosarul medicamentelor contrafăcute, condamnat la nouă ani închisoare

02 Octombrie 2020   |   Agerpres

Aceeaşi pedeapsă a primit şi soţia acestuia, Mariana Stan, dar şi Luminiţa Costin, contabila firmelor deţinute de soţii Stan.

 
 
Liderul unei reţele din dosarul medicamentelor contrafăcute, Robertino Stan, administrator al firmelor Cross Pharm SRL, Benedict Pharma SRL şi Farmacia Vitaplus Cernica SRL, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la nouă ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
 
Aceeaşi pedeapsă a primit şi soţia acestuia, Mariana Stan, dar şi Luminiţa Costin, contabila firmelor deţinute de soţii Stan.
 
Pe de altă parte, cei trei au fost achitaţi pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.
 
Ceilalţi inculpaţi din dosar au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între trei ani cu suspendare şi şase ani închisoare cu executare.
 
Judecătorii au mai dispus ca cele trei firme implicate în fraudarea statului să plătească amenzi penale pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală: Cross Pharm SRL - 750.000 de lei, Farmacia Vitaplus Cernica SRL - 1.050.000 de lei şi SC Benedict Pharma SRL - 90.000 de lei.
 
De asemenea, inculpaţii şi cele trei firme trebuie să achite către ANAF despăgubiri materiale de peste 13 milioane lei.
 
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
 
În noiembrie 2015, procurorii Parchetului General au trimis în judecată zece persoane în dosarul medicamentelor contrafăcute, printre care se află soţii Robertino şi Mariana Stan, administratori ai firmelor Cross Pharm SRL, Benedict Pharma SRL şi Farmacia Vitaplus Cernica SRL, acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani.
 
În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Luminiţa Costin, Alexandru Robert Oprea, Ştefan Florin Clinciu, Cornelia Raluca Clinciu, Gheorghe Clinciu, Pavel Marian Usturoi, Gheorghe Aurelian Anghel, Alina Mariana Isac.
 
De asemenea, firmele Cross Pharm SRL, Farmacia Vitaplus Cernica SRL şi Benedict Pharma SRL au fost trimise în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
 
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la data de 5 mai 2014, ANAF a sesizat Parchetul cu privire la faptul că au fost identificate mai multe persoane juridice române ca beneficiare ale unor operaţiuni comerciale suspecte de a avea un caracter fictiv, operaţiuni derulate în domeniul achiziţiei şi comercializării de medicamente.
 
Astfel, din verificările efectuate de către ANAF a rezultat că societăţile respective au declarat intrări intracomunitare şi au efectuat unele dintre achiziţiile de medicamente de la intern prin două circuite comerciale care înglobează operaţiuni fictive destinate sustragerii de la plata sumelor de bani datorate cu titlu de TVA şi introducerii în circuitul comercial a unor medicamente pentru care nu există documente legale de provenienţă.
 
În urma anchetei, procurorii au stabilit că soţii Robertino şi Mariana Stan, în calitate de administratori ai societăţilor Cross Pharm SRL, Benedict Pharma SRL şi Farmacia Vitaplus Cernica SRL, au creat, cu complicitatea inculpaţilor Luminiţa Costin, Alexandru - Robert Oprea şi Ştefan Florin Clinciu, două mecanisme de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.
 
Primul mecanism se derula prin înregistrarea în evidenţele contabile de cheltuieli cu prestări servicii, efectuându-se operaţiuni de deducere a TVA în baza unor facturi emise de către anumite societăţi comerciale, deşi între acestea şi societăţile administrate de inculpaţi nu au existat operaţiuni reale, diminuându-se profitul impozabil şi al TVA de plată.
 
Astfel, Luminiţa Costin, în calitate de contabil la cele trei firme, a oferit ajutor prin efectuarea tuturor operaţiunilor care ţineau de evidenţa financiar-contabilă, respectiv depunerea corelată a declaraţiilor fiscale obligatorii, reglarea situaţiei financiar-contabile a societăţilor, înregistrarea operaţiunilor fictive ale societăţilor, transmiterea documentelor contabile şi financiare către reprezentanţii societăţilor şi întocmirea înregistrărilor contabile fără a verifica realitatea operaţiunilor, inclusiv în perioada controlului efectuat de către reprezentanţii ANAF, în care a dirijat încercarea de a denatura înregistrările contabile ale celor trei firme, prin acordarea de sprijin de specialitate şi întocmirea de diverse situaţii contabile spre a fi prezentate organelor de control.
 
Alexandru - Robert Oprea, în calitate de administrator în fapt al unei societăţi comerciale, a consimţit la încheierea, în mod fictiv, de contracte de prestări servicii cu cele trei societăţi, în baza acestora fiind emise numeroase facturi fiscale nereale, care aveau ca obiect servicii de marketing în domeniul medicamentelor, toate fiind emise în numele societăţii de o persoană inexistentă, iar activităţile nu puteau fi prestate de către această societate comercială, având în vedere că aceasta nu deţinea logistica necesară.
 
De asemenea, Ştefan Florin Clinciu este acuzat că a procurat în mod ilegal şi i-a furnizat lui Robertino Stan o ştampilă cu amprenta SC L.F.C. SRL, precum şi tipizate de facturi fiscale şi chitanţe cu datele SC F.P. SRL în format electronic.
 
Cel de-al doilea mecanism infracţional consta în disimularea adevăratei naturi a dispoziţiei, a circulaţiei şi a proprietăţii sumelor de bani, cunoscându-se că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni, realizându-se în mod empiric prin întocmirea de contracte de împrumut între SC Cross Pharm SRL şi mai multe persoane fizice, respectiv Mariana Stan, Ştefan Florin Clinciu, Cornelia Raluca Clinciu, Gheorghe Clinciu, Pavel Marian Usturoi, Gheorghe Aurelian Anghel, Alina Mariana Isac, deşi societatea nu avea acest obiect de activitate, ci îşi desfăşura activitatea în domeniul comerţului cu medicamente.
 
Prin încheierea acestor contracte de împrumut, ce au totalizat 16.660.065 lei, au fost încălcate dispoziţiile legale privind societăţile comerciale, potrivit cărora persoanele fizice şi juridice care constituie societăţi comerciale nu se pot abate de la scopul generic al acestora, respectiv efectuarea de acte de comerţ, astfel că acestea nu aveau aptitudinea de a acorda împrumuturi fără dobândă, deoarece acest tip de operaţiune nu poate fi calificată ca un act de comerţ.
 
Prejudiciul estimat a fi produs bugetului de stat se cifrează la suma de 17.745.544 lei, sumă cu care Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2419 / 4490
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...