
Procurorii americani susţin că un om de afaceri român, identificat cu inițialele G. P., l-a angajat pe Hunter Biden pentru a influenţa politica SUA
08 August 2024
AgerpresÎn document, procurorii au indicat că intenţionează să prezinte dovezi care să arate că Hunter Biden şi un partener de afaceri "au primit o remunerare de la un mandant străin care a încercat să influenţeze politica şi opinia publică americană şi să determine Statele Unite să investigheze ancheta asupra G.P. din România".
Procurorii din dosarul fiscal penal din SUA împotriva lui Hunter Biden l-au acuzat pe acesta că a acceptat plăţi de la un om de afaceri român care a încercat să "influenţeze agenţii guvernamentale americane" în legătură cu o anchetă penală în România, relatează Reuters.
Departamentul de Justiţie al SUA a făcut această afirmaţie într-un dosar depus miercuri la tribunalul federal din Los Angeles, unde fiul preşedintelui american Joe Biden va fi judecat pe 9 septembrie pentru evaziune fiscală. Acesta a pledat nevinovat.
Potrivit postului de televiziune ABC, reclamaţia are legătură cu serviciile prestate de Hunter Biden pentru Gabriel Popoviciu, un român bogat identificat ca "G.P." în documentaţie şi despre care procurorii spun că l-a angajat pe Hunter Biden pentru activităţi juridice la sfârşitul anului 2015, când Joe Biden era vicepreşedinte al Statelor Unite.
Departamentul de Justiţie al SUA a făcut această afirmaţie într-un dosar depus miercuri la tribunalul federal din Los Angeles, unde fiul preşedintelui american Joe Biden va fi judecat pe 9 septembrie pentru evaziune fiscală. Acesta a pledat nevinovat.
Potrivit postului de televiziune ABC, reclamaţia are legătură cu serviciile prestate de Hunter Biden pentru Gabriel Popoviciu, un român bogat identificat ca "G.P." în documentaţie şi despre care procurorii spun că l-a angajat pe Hunter Biden pentru activităţi juridice la sfârşitul anului 2015, când Joe Biden era vicepreşedinte al Statelor Unite.
Reuters nu a putut verifica independent că "G.P." este Popoviciu. Avocaţii lui Hunter Biden nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Procurorii nu au răspuns imediat la solicitări similare. Casa Albă a refuzat să comenteze. Popoviciu nu a putut fi contactat după orele de lucru, scrie agenţia britanică de presă.
În document, procurorii au indicat că intenţionează să prezinte dovezi care să arate că Hunter Biden şi un partener de afaceri "au primit o remunerare de la un mandant străin care a încercat să influenţeze politica şi opinia publică americană şi să determine Statele Unite să investigheze ancheta asupra G.P. din România".
Hunter Biden şi partenerul de afaceri "erau îngrijoraţi că activitatea de lobby ar putea provoca ramificaţii politice pentru tatăl inculpatului", iar Hunter Biden a dorit să ascundă "adevărata natură" a activităţii sale pentru G.P., au adăugat procurorii.
G.P. s-a confruntat cu acuzaţii de luare de mită în România, se arată în dosar.
În decembrie anul trecut, un mare juriu federal l-a acuzat pe Hunter Biden că nu a plătit impozite în valoare de 1,4 milioane de dolari între 2016 şi 2019, în timp ce a cheltuit milioane de dolari pe medicamente şi diverse articole de lux.
Fiul preşedintelui american a fost, de asemenea, acuzat de sustragere de la plata impozitelor pentru anul fiscal 2018, când a depus declaraţii false. El se confruntă cu trei acuzaţii de infracţiuni grave şi cu alte acuzaţii de infracţiuni minore.
Separat, Hunter Biden a fost condamnat în iunie de un juriu din Wilmington, Delaware, pentru că a minţit cu privire la consumul ilegal de droguri atunci când a cumpărat un pistol în 2018. El încă nu a fost condamnat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 165 / 4662 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...