ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Alina Tugearu, după 18 ani de avocatură în cadrul ZRVP și un parcurs profesional de excepție, în care s-a ridicat de la poziția de stagiar la cea de Partener, intrând și pe radarul directoarelor internaționale care îi evidențiază pe cei mai buni profesioniști din România. ”Cel mai important a fost faptul că eram în locul potrivit și cu oamenii potriviți, într-un mediu unde am avut ‘o tonă’ de proiecte și litigii din care să învăț și să cresc. Eram parte dintr-o echipă tânără și plină de entuziasm, și ne-am distrat de minune ocupându-ne de dosare complexe”

05 August 2024   |   G.S. & B. A.

”Școala de litigii ZRVP te învață să fii combativ, să gândești structurat și strategic, îți dă ocazia să exersezi continuu la un nivel și într-un ritm care te pregătește pentru orice și oricine. Cred că abia acum vine cea mai mare provocare, pentru că este momentul în care este potrivit să dau înapoi, să aduc plusvaloare nu doar prin munca efectivă în proiecte, ci și prin valorificarea poziției și recunoașterii pe care le am, și să cresc la rândul meu Alinele generației de astăzi”, spune Alina Tugearuîn interviul acordat BizLawyer.

 
 
Se împlinesc, zilele acestea, 18 de ani de când Alina Tugearu, fată de judecător cu o apetență vădită spre perorație, a fost invitată de ZRVP să se alăture unei echipe tinere și plină de entuziasm, iar traseul său în această profesie, de la avocat stagiar la Partener într-o firmă de top, poate fi un exemplu pentru avocații tineri. ”Îmi amintesc și acum unde mă aflam când m-a sunat Cosmin [Cosmin Vasile, coordonatorul firmei, N.R.] să mă cheme la interviu în vara anului 2006: fix în dreptul ușii de intrare în arhiva Judecătoriei Sectorului 2, pe Stavropoleos; și țin minte că discuția cu el a fost atunci una deschisă, ca de la egal la egal, și așa am rămas în toată această perioadă”, rememoreaza Alina acele momente într-o discuție relaxată cu redactorii publicației noastre.


Pentru ea, avocatura a fost un dat, nu au existat alte opțiuni, probabil și pentru că firea sa nu se potrivea cu munca într-o instituție, avea nevoie de libertate. ”Viața m-a învățat mult mai târziu, și cu lecții grele, că nimeni nu e liber cu adevărat și, de curând, că de fapt libertatea ți-o dai/iei singur, prin maniera în care te raportezi la ce se întâmplă în jurul tău și nu poți controla și, mai ales, cum alegi să trăiești alegerile pe care le faci, uneori chiar involuntar.”

Alina spune astăzi că în fiecare etapă a carierei sale, sau în fiecare proiect în care s-a implicat, cele mai pregnante rămân amintirile legate de oamenii cu care a lucrat, fie ei colegi sau clienți: cum s-au chinuit să identifice argumentele potrivite și ce energie bună era în discuțiile astea, cum s-au amuzat la 11 noaptea, stresați de termenul care îi presa și ei încă mai aveam de scris, cum s-au bucurat la obținerea soluției, cum ne-am completat în arbitraje, și lista poate continua. ”Am muncit foarte mult, dar nu am fost singură, am fost întotdeauna o echipă, și încă una foarte mișto”, a declarat Alina Tugearu în interviul acordat BizLawyer.

Cel mai important, spune azi Alina, a fost faptul că era în locul potrivit și cu oamenii potriviți, într-un mediu unde a avut numeroase proiecte și litigii din care să învățe și să crească. ”Eram parte dintr-o echipă tânără și plină de entuziasm, și ne-am distrat de minune ocupându-ne de dosare complexe; plus că am avut marele noroc să prindem o serie de proiecte care au presupus administrarea a zeci, sute, chiar mii de dosare, ceea ce a reprezentat în sine o școală de litigii în cadrul pepinierei de litigii care era, și este și acum, ZRVP”, a nuanțat avocatul intervievat de BizLawyer.

Citește mai jos cum au fost cei 18 ani de avocatură în cadrul ZRVP, care au fost valorile cu care ”a crescut”, momentele începutului în profesia de avocat și primele proiecte în care a lucrat, dar și principalele lecții învățate în toată această perioadă, în interviul acordat de Alina Tugearu, Partener ZRVP, publicației noastre.
 


 

BizLawyer: Au trecut 18 de ani de când practici avocatura în cadrul ZRVP și traseul tău în această profesie, de la avocat stagiar la Partener într-o firma de top, poate fi un exemplu pentru avocații tineri. Să reamintim cititorilor că aniversarea primilor 10 ani la ZRVP a coincis cu numirea ta ca partener în cadrul Departamentului de litigii și arbitraje al firmei. Privind retrospectiv, dacă ar fi să descrii acest drum în câteva fraze, ce ne-ai spune? Ce ai vrea să evidențiezi?

Alina Tugearu:
Aș spune că nu a fost vorba niciodată despre drum - pentru că el a curs în general lin - sau despre destinație - pentru că am ajuns unde sunt pas cu pas -, cât mai degrabă despre oamenii cu care am parcurs acest drum, și care (cei mai importanți) îmi sunt alături și astăzi. Ei sunt motivul pentru care, 18 ani mai târziu, sunt în aceeași firmă de avocatură unde mi-am început cariera. Îmi amintesc și acum unde mă aflam când m-a sunat Cosmin [Cosmin Vasile, coordonatorul firmei ZRVP, N.R.] să mă cheme la interviu în vara anului 2006: fix în dreptul ușii de intrare în arhiva Judecătoriei Sectorului 2, pe Stavropoleos; și țin minte că discuția cu el a fost atunci una deschisă, ca de la egal la egal, și așa am rămas în toată această perioadă. Și în fiecare etapă a carierei mele, sau în fiecare proiect în care am lucrat, cele mai pregnante rămân amintirile legate de oamenii cu care am lucrat, fie ei colegi sau clienți: cum ne-am chinuit să identificăm argumentele potrivite și ce energie bună era în discuțiile astea, cum ne-am amuzat la 11 noaptea stresați de termenul care ne presa și noi încă mai aveam de scris, cum ne-am bucurat la obținerea soluției, cum ne-am completat în arbitraje, și lista poate continua. Am muncit foarte mult, dar nu am fost singură, am fost întotdeauna o echipă, și încă una foarte mișto.

Când și cum ai ales Dreptul ca viitoare profesie? Cum a fost facultatea, ce amintiri ai din acea perioadă? Întrezăreai la acea vreme bucăți, cadre din traseul care avea să te poarte spre ”prima ligă” a avocaturii?

Dreptul s-a ales de la sine, nu țin minte exact când, probabil prin gimnaziu: copil unic, cu un tată avocat și fost judecător, și o apetență vădită spre perorație, avocatura s-a cernut singură. Din facultate nu mi-au rămas prea multe în memorie (amintirile de neuitat sunt din timpul facultății, dar nu din incinta ei ), poate cel mai relevant pentru orice student care învață sute și mii de pagini este cum se leagă toate la final: asta da treabă, să ajungi să înțelegi dreptul civil pe de-a-ntregul abia când tocești pentru licență (!). Și nu, la acel moment habar n-aveam unde voi ajunge, ca de altfel nici cu ce se mânăncă avocatura de business și deschiderea pe care ți-o dă.

Ce te-a atras spre avocatură după anii de studii, de ce nu ai optat pentru profesia de procuror sau judecător? Ce gânduri aveai în momentul în care ai fost admisă în Barou?

Așa cum am spus, avocatura a fost un dat, nu au existat alte opțiuni, probabil și pentru că firea mea nu se potrivea cu munca într-o instituție, aveam nevoie de libertate. Viața m-a învățat mult mai târziu, și cu lecții grele, că nimeni nu e liber cu adevărat și, de curând, că de fapt libertatea ți-o dai/iei singur, prin maniera în care te raportezi la ce se întâmplă în jurul tău și nu poți controla și, mai ales, cum alegi să trăiești alegerile pe care le faci, uneori chiar involuntar. La momentul la care am fost admisă în Barou viața asta era departe de mine, credeam că voi lucra în cabinetul de avocatură al tatălui meu și nu mă îngrijora viitorul. Am fost norocoasă, știu.
 

O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Dacă ne referim la momentele începutului în profesia de avocat, ce amintiri ți s-au păstrat vii în memorie? Cum ai pornit la drum în cadrul ZRVP, care erau dificultățile unui start în carieră acum 18 ani într-o firmă de talia ZRVP? Care erau satisfacțiile acelei perioade și ce te nemulțumea cel mai tare?

Am început profesia de avocat acum aproape 20 de ani tabula rasa: nu știam nici măcar cum arată un dosar de instanță (”avantajul” de a avea un avocat în familie). Am prins însă repede, și am avut ”norocul” că am învățat întotdeauna bine, a fost doar o chestiune de timp, pentru mine, și de răbdare, pentru cei care mi-au văzut potențialul. Îl aud și acum pe domnul T [Stan Tîrnoveanu – Partener Senior, N.R.] cum mă îndemna (de cele mai multe ori exasperat, dar o exasperare conținută) să nu mă mai grăbesc ‘tată’ (e vorba lui ), să o iau cătinel. Așa că aș spune că dificultatea majoră a venit din faptul că voiam să fac mai multe și mai repede decât ce puteam efectiv să duc și, mai ales, să înțeleg. Simt și acum frica pe care o trăiam în diminețile în care trebuia să merg la instanță, o frică ce m-a însoțit mulți ani și care venea din teama de a greși, de a nu ști ce să fac, cum să răspund. Ea a fost înlocuită treptat de adrenalină, și adrenalina este un motor senzațional când ai de luptat în instanță. Satisfacția majoră venea din două surse: pe de o parte, din gradul (din ce în ce mai redus) de înroșire al drafturilor actelor de procedură pe care le redactam și care erau revizuite cu pixul (școala veche, știu ) de Cosmin; și, pe de altă parte, din prestația la bară în contradictoriu cu avocați mult mai experimentați.

Cum arăta pentru tine avocatura in anii 2000? Ce sperai atunci să ți se întâmple, cum se prefigura viitorul, ce se vedea la orizont? Unde voiai să ajungi, unde te vedeai peste ani, la acel moment?

Anii 2000 au fost anii de acumulare, de formare, în care am învățat cum să scriu acte de procedură și să gândesc strategic, cum să interacționez cu clienții și să pun problema în instanță, practic să fiu avocat. Era deja clar la acel moment că sunt pe drumul și în elementul meu și că ZRVP este locul perfect în care nu doar să învăț, ci mai ales să cresc, să mă dezvolt profesional pentru a ajunge într-o zi, de ce nu, chiar partener.

Îți mai amintești care a fost primul client, primele proiecte în care ai lucrat ca avocat? Dar proiectul care ți-a adus cea mai mare satisfacție în perioada primilor ani de avocatură?

Sigur că îmi amintesc, nu este ceva ce se poate uita, ba mai mult, unii dintre primii mei clienți îmi sunt astăzi printre cei mai buni prieteni de familie (între timp fiecare avem câte doi copii). Am avut doi clienți în paralel pe care i-am reprezentat apoi ani buni, pentru că fiecare dintre spețe era cu cântec, tip foileton: un partaj succesoral unde reprezentam pe fiul defunctului și un litigiu de fond funciar unde am reprezentat o societate comercială, fiecare cu mai multe dosare asociate. Ambele proiecte s-au terminat cu succes pentru clienții ZRVP, ca de altfel și pentru mine, pentru că am învățat multe din aceste dosare și am căpătat încredere, exersându-mi firea bătăioasă.

Ce era important pentru tine, la acea vreme, ca tânăr avocat? Aveai un set de valori, principii de respectat? De unde le primisei ?

Cel mai important a fost faptul că eram în locul potrivit și cu oamenii potriviți, într-un mediu unde am avut ‘o tonă’ de proiecte și litigii din care să învăț și să cresc. Eram parte dintr-o echipă tânără și plină de entuziasm, și ne-am distrat de minune ocupându-ne de dosare complexe; plus că am avut marele noroc să prindem o serie de proiecte care au presupus administrarea a zeci, sute, chiar mii de dosare, ceea ce a reprezentat în sine o școală de litigii în cadrul pepinierei de litigii care era, și este și acum, ZRVP. Valorile care m-au ghidat au fost bineînțeles cele de acasă, sunt totuși fată de judecător, și ele au fost întregite de valorile ZRVP: în 2006 când am venit eu motto-ul nostru era ”simply professional”, cu asta am crescut ca tânăr avocat.

Care crezi că au fost atuurile tale în toată această perioadă de început? Ce te-a ajutat să te desprinzi de ”pluton”?

În afară de faptul că am fost un tânăr avocat muncitor și dedicat, probabil cel mai important a fost faptul că sunt o persoană directă și deschisă, și asta m-a ajutat să clădesc relația de încredere cu partenerii din firmă. Iar restul s-a întâmplat natural, pur și simplu mi-am văzut de treabă și pas cu pas, an de an, am urcat.

 
 
Recunoscută drept unul dintre cei mai buni profesioniști din România

Alina Tugearu este avocat în cadrul Baroului București din anul 2005 şi a absolvit studii de masterat în drept în cadrul Universităţii Sorbona. Este membru al Chartered Institute of Arbitrators London (FCIArb), Arbitral Women și al ARIC – Asociația Română a Inginerilor Consultanți.
În prezent coordonează departamentul de Proprietate Intelectuală din cadrul ZRVP și este partener în echipa de litigii și arbitraj a firmei.
Cu o vastă experiență în arbitrajul internațional și soluționarea disputelor, Alina a reprezentat în ultimii 18 ani clienți din domenii precum energie, construcții și infrastructura, atât în instanță cât și în arbitraj național și internațional, precum și clienți din domeniul energiei, farma, food & beverages în litigii de proprietate intelectuală.
Din 2016, a fost recunoscută drept unul dintre cei mai buni profesioniști din România de către Chambers & Partners. Este o prezență constantă în topul clasamentelor Chambers Europe și The Legal 500 EMEA, în ariile de practică Dispute Resolution și Proprietate Intelectuală.

 

”Majorat” în ZRVP. Lecții învățate în 18 ani de avocatură de business

 
Au existat, în toată această perioadă, ani mai buni și mai puțin favorabili. Care au fost cele mai grele încercări în cei 18 de ani de activitate în firmă? Întorcându-ne în timp, care au fost greșelile pe care nu le-ai repeta și ce ai învațat din acele lecții?

Nu cred în ideea de greșeală de nerepetat, tot ceea ce ți se întâmplă este cu folos și apare pentru că ai ceva de învățat, înțeles, reparat. Poate că ceea ce aș face dacă ar fi să mă întorc în timp este să fiu mai blândă cu mine. În orice caz, nu consider că au existat ani mai puțin favorabili, au fost doar (unii) ani mai grei, în care m-am întrebat dacă asta este ceea ce vreau cu adevărat să fac, dar asta e normal în viață. Important a fost că nu am renunțat, că am înțeles că sunt unde trebuie și că putem face lucruri minunate în formula aceasta.

Și să vorbim puțin și despre cei mai buni ani din viața ta de avocat. De unde a venit cea mai mare satisfacție în toată această perioadă? Spre ce evenimente din trecutul tau profesional te întorci mereu cu bucurie?

Satisfacția a venit și vine întotdeauna din soluțiile favorabile obținute în instanță, după ce ai muncit mult și ai combătut contraargumentele adversarului, pentru că ajungi să te identifici cu cauza clientului și să crezi cu adevărat în rezultatul spre care tinzi. Așa că mă hrănesc din aceste rezultate și mă întorc mereu cu bucurie spre Alina care a reușit să convingă.

---------------------------------------------
”Admir oamenii care fac lucrurile cu pasiune și credință în ei, care forțează limite și își setează obiective ce par de neatins și nu se sperie de eșec. Fiecare dintre noi are astfel de exemple în jurul lui, și ele pot fi motor sau inspirație, după caz, pentru ceilalți. Ce am învățat însă în ultima vreme este că esențial este să înțelegi care îți este propriul drum și loc, independent de ceea ce fac sau vor cei din jur de la tine, și să fii împăcat cu asta.”
Alina Tugearu

---------------------------------------------

Care au fost principalele lecții învățate în cei 18 de ani de ZRVP și în ce etape? Cu ce avocați seniori ai interacționat de-a lungul timpului și care a fost câștigul profesional pentru tine din aceste interacțiuni?

Cea mai importantă lecție, pe care încă o învăț, este cea a răbdării. Etapele nu pot fi arse, nu ai cum să crești dacă nu stai în greul specific fiecărei perioade, dacă nu persiști în a învăța, în a exersa și, de ce nu, dacă nu greșești. Ca etape, au fost heirupul și nerăbdarea tipice oricărui început, entuziasmul primelor reușite, încrederea rezultată din constanța rezultatelor și recunoașterilor profesionale, dar și umbra îndoielii care a minimizat și totodată, paradoxal, a potențat această încredere și, în fine, (deși încă mă lupt cu mine însămi uneori) liniștea care vine din acceptarea alegerilor făcute.
Mentorul (deși îmi sună cumva nefiresc, pentru că m-am considerat întotdeauna egală lui) și totodată ”tartorul meu a fost și este Cosmin [Vasile], el este cel de la care am învățat cum să fiu avocat, cum să scriu și să gândesc strategic și în ansamblu, cel care a avut încredere în mine și care mi-a forțat continuu limitele, cel care m-a susținut și cel cu care m-am certat și căruia m-am împotrivit de fiecare dată când mi-a fost greu (și nu au fost puține astfel de momente). Alături de Cosmin au fost domnul Z [Călin Andrei Zamfirescu – Partener Senior, N.R.] și domnul T [Stan Tîrnoveanu – Partener Senior], care mi-au văzut potențialul și m-au ghidat cu blândețe și răbdare spre ceea ce sunt astăzi, și pe care am avut norocul să îi urmăresc în discuțiile cu clienții și în instanță, să înțeleg cum se pune problema și cum se face diferența între un avocat bun și unul de succes.

Există un regret, o neîmplinire, aveai vreo așteptare ce nu s-a materializat în acești 18 ani în cadrul ZRVP?

Nu am niciun regret, așa cum am spus am fost și sunt norocoasă, am obținut tot ceea ce era al meu, prin muncă, dedicare, constanță, stoicism, dar și o oarecare lejeritate care a venit din lipsa unei presiuni reale de a ajunge unde am ajuns.

Practicile pe care te focusezi azi sunt Litigii de Proprietate Intelectuală, arie pe care o și coordonezi, și Arbitraj. În care dintre acestea munca avocațială și proiectele sunt mai spectaculoase și cer o mai mare atenție? De care te simți mai apropiată și de ce? Prin ce te-au atras?

Cele mai spectaculoase au fost și sunt arbitrajele internaționale, pentru că presupun un volum impresionant de documente și informație, pe care ești nevoit să îl asimilezi și reduci la esență, dar unde stăpânirea detaliilor face diferența în lupta cu adversarul. Aici este locul unde am avut ocazia să intrăm în contradictoriu cu unele din cele mai importante firmă de avocatură pe plan internațional și cei mai versați avocați – pe care i-am și învins . Iar asta s-a întâmplat pentru că scoala de litigii ZRVP te învață să fii combativ, să gândești structurat și strategic, și îți dă ocazia să exersezi continuu la un nivel și într-un ritm care te pregătește pentru orice și oricine.

Ce va urma, care sunt planurile de viitor? Ai atins maturitatea profesională, ai o poziție de top în firmă, în profesie, activitatea ta este recunoscută de ghidurile juridice internaționale. Care ar fi marile provocări profesionale pentru tine, într-un orizont de 3-5 ani? Și unde te vezi peste alți 18 ani?

Cred că abia acum vine cea mai mare provocare, pentru că este momentul în care este potrivit să dau înapoi, să aduc plusvaloare nu doar prin munca efectivă în proiecte, ci și prin valorificarea poziției și recunoașterii pe care le am, și să cresc la rândul meu Alinele generației de astăzi. Trebuie să recunosc că nu îmi place să mă expun, a fost dificil până și exercițiul acestui interviu (am amânat până în ultima clipă să răspund), dar înțeleg că mai sunt lecții de învățat. Așa că rămâne de văzut unde voi fi peste 18 ani, până de curând mă vedeam tot la bară, acum nu știu. Aleg să îmi dau timp.

 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 1775
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
Schoenherr a asistat fondurile BlackPeak Capital și Catalyst Romania Fund II în runda de finanțare Seria B de 10 milioane EUR pentru Leanpay. Partenerul Mădălina Neagu a coordonat echipele din 5 jurisdicții
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Alina Tugearu, după 18 ani de avocatură în cadrul ZRVP și un parcurs profesional de excepție, în care s-a ridicat de la poziția de stagiar la cea de Partener, intrând și pe radarul directoarelor internaționale care îi evidențiază pe cei mai buni profesioniști din România. ”Cel mai important a fost faptul că eram în locul potrivit și cu oamenii potriviți, într-un mediu unde am avut ‘o tonă’ de proiecte și litigii din care să învăț și să cresc. Eram parte dintr-o echipă tânără și plină de entuziasm, și ne-am distrat de minune ocupându-ne de dosare complexe”
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
RTPR, alături de Innova Capital la vânzarea Optical Investment Group. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...