ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Furtună și Asociații, alături de Romanian Airport Services SA în investigația autorității de concurență finalizată cu sancționarea Aeroportului International Avram Iancu (Cluj) pentru abuz de poziție dominantă. Care a fost principala provocare juridică a acestui proiect

05 Mai 2020   |   BizLawyer

Prima sancțiune aplicată de Consiliul Concurenței în industria aviației din România

Mihai Furtună (Managing Partner) si Ioana Anghel (Partner) - Furtună si Asociatii

 
 
Furtună și Asociații a reprezentat Romanian Airport Services S.A. în investigația Consiliului Concurenței finalizată cu amendarea Aeroportului International Avram Iancu Cluj pentru abuz de poziție dominantă.

Prin Decizia nr. 74 din 8 octombrie 2019, plenul Consiliului Concurenței a constatat săvârșirea de către Regia Autonomă Aeroportul International Avram Iancu Cluj a unui abuz de poziție dominantă, prin refuzul de a permite accesul întreprinderii Romanian Airport Services S.A. la infrastructura aeroportuară necesară prestării serviciilor de handling la sol pe Aeroportul Cluj în perioada 11.09.2015 – 09.03.2017, încălcând astfel prevederile art. 6 alin. (1) din Legea concurenței nr. 21/1996, precum și prevederile art. 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.


Decizia a fost pronunțată în cadrul investigației declanșate prin Ordinul Președintelui Consiliului Concurenței nr. 447 din 24 iunie 2016, în urma unei plângeri formulate de către Romanian Airport Services S.A., singura societate cu capital 100% românesc ce acționează pe piața serviciilor de handling din România. Plângerea a fost formulată în anul 2016, urmare a refuzului constant al Aeroportului International Avram Iancu Cluj de a semna un contract de acces la infrastructura aeroportuară, împiedicând astfel Romanian Airport Services să colaboreze cu companiile aeriene care îi solicitaseră furnizarea de servicii de handling pe acest aeroport. 
Echipa Furtună și Asociații, formată din Ioana Anghel - Partner și Mihai FurtunăManaging Partner, a asigurat asistența juridică a Romanian Airport Services pe parcursul întregii investigații, precum și susținerea poziției acesteia în cadrul audierilor ce au avut loc în fața Plenului Consiliului Concurenței.

"Principala provocare juridică a acestui proiect a fost corelarea legislației naționale și europene specifice prestării serviciilor de handling cu reglementările în materie de concurență, cu atât mai mult cu cât acest aspect era unul de noutate la nivel național, neexistând decizii anterioare ale autorității de concurență privind această piață relevantă.

Încă de la debut, pentru noi a fost evident comportamentul anticoncurențial al Aeroportului, fiind întrunite, în opinia noastră, toate condițiile pentru calificarea acestuia ca fiind un abuz de poziție dominantă. Cu toate acestea, un element cheie în gestionarea cu succes a cazului a constat în prezentarea cât mai clară și structurată a mecanismelor contractuale dintre agenții de handling, companiile aeriene și administratorii aeroporturilor, înțelegerea modului de funcționare a pieței prestării serviciilor de handling la sol fiind determinantă pentru calificarea comportamentului Aeroportului ca fiind un abuz de poziție dominantă" , a declarat Ioana Anghel.

"Această decizie a Consiliului Concurenței este primul demers sancționator în materie de concurență în industria aviației din România și ne bucurăm că am contribuit cu experiența noastră la obținerea acestui rezultat. Este timpul ca administratorii de aeroporturi – cei mai mulți dintre aceștia societăți cu capital de stat, să înțeleagă că relația cu ceilalți prestatori de servicii aeronautice nu este nicidecum o relație de subordonare, ci o firească relație de afaceri ce trebuie să fie construită exclusiv pe temeiuri economice, concurențiale" , a adăugat Mihai Furtună.

"Am ales să lucrăm împreună cu echipa Furtună și Asociații pe speța de concurență care s-a finalizat cu decizia de amendare a Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, fiind convinși că plângerea noastră va fi transpusă într-o decizie favorabilă doar cu ajutorul unor avocați care pun suflet în munca lor.
Gândirea strategică și persuasiunea Ioanei Anghel, alături de experiența lui Mihai Furtună și sprijinul întregii echipe Furtună și Asociații, ne-au condus către un rezultat extraordinar de valoros, respectiv prima măsură de sancționare aplicată de autoritatea de concurență în industria aviației din România.
Vom continua demersurile noastre cu Furtună și Asociații, cărora le mulțumim pentru efortul continuu și determinarea de a ne ajuta în toate aspectele legale cu care ne intersectăm în această industrie", a precizat Alexandra Huzuneanu, General Manager Romanian Airport Services.

Decizia Consiliului Concurenței urmează să fie publicată și poate fi atacată la Curtea de Apel București.
Romanian Airport Services S.A. este o companie românească de handling ce activează pe nouă aeroporturi din România, asigurând în 2019 servicii pentru aproximativ 6.300.000 pasageri și 47.000 de mișcări de aeronave. 

Furtună și Asociații este o societate de avocați independentă a cărei expertiză acoperă atât zona de consultanță juridică pentru afaceri, cât și zona de litigii, cu precădere în sfera litigiilor cu un pronunțat caracter tehnic: dreptul aviației, dreptul noilor tehnologii, dreptul mediului, dreptul construcțiilor și urbanismului, dreptul sănătății.

Cu o bogată experiență în dreptul aviației, societatea este membră a celor mai cunoscute asociații internaționale de profil: EALA (The European Air Law Association) și WALA (Worldwide Airports Lawyers Association).

Furtună și Asociații acționează sub sloganul Minds Together și promovează un mod de lucru întemeiat pe o comunicare deschisă, empatie și inovare.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1267 / 1710
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...