Avocații Furtună și Asociații, alături de Romanian Airport Services SA în investigația autorității de concurență finalizată cu sancționarea Aeroportului International Avram Iancu (Cluj) pentru abuz de poziție dominantă. Care a fost principala provocare juridică a acestui proiect
05 Mai 2020
BizLawyerPrima sancțiune aplicată de Consiliul Concurenței în industria aviației din România
Mihai Furtună (Managing Partner) si Ioana Anghel (Partner) - Furtună si Asociatii |
Furtună și Asociații a reprezentat Romanian Airport Services S.A. în investigația Consiliului Concurenței finalizată cu amendarea Aeroportului International Avram Iancu Cluj pentru abuz de poziție dominantă.
Prin Decizia nr. 74 din 8 octombrie 2019, plenul Consiliului Concurenței a constatat săvârșirea de către Regia Autonomă Aeroportul International Avram Iancu Cluj a unui abuz de poziție dominantă, prin refuzul de a permite accesul întreprinderii Romanian Airport Services S.A. la infrastructura aeroportuară necesară prestării serviciilor de handling la sol pe Aeroportul Cluj în perioada 11.09.2015 – 09.03.2017, încălcând astfel prevederile art. 6 alin. (1) din Legea concurenței nr. 21/1996, precum și prevederile art. 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.
Prin Decizia nr. 74 din 8 octombrie 2019, plenul Consiliului Concurenței a constatat săvârșirea de către Regia Autonomă Aeroportul International Avram Iancu Cluj a unui abuz de poziție dominantă, prin refuzul de a permite accesul întreprinderii Romanian Airport Services S.A. la infrastructura aeroportuară necesară prestării serviciilor de handling la sol pe Aeroportul Cluj în perioada 11.09.2015 – 09.03.2017, încălcând astfel prevederile art. 6 alin. (1) din Legea concurenței nr. 21/1996, precum și prevederile art. 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.
Decizia a fost pronunțată în cadrul investigației declanșate prin Ordinul Președintelui Consiliului Concurenței nr. 447 din 24 iunie 2016, în urma unei plângeri formulate de către Romanian Airport Services S.A., singura societate cu capital 100% românesc ce acționează pe piața serviciilor de handling din România. Plângerea a fost formulată în anul 2016, urmare a refuzului constant al Aeroportului International Avram Iancu Cluj de a semna un contract de acces la infrastructura aeroportuară, împiedicând astfel Romanian Airport Services să colaboreze cu companiile aeriene care îi solicitaseră furnizarea de servicii de handling pe acest aeroport.
Echipa Furtună și Asociații, formată din Ioana Anghel - Partner și Mihai Furtună – Managing Partner, a asigurat asistența juridică a Romanian Airport Services pe parcursul întregii investigații, precum și susținerea poziției acesteia în cadrul audierilor ce au avut loc în fața Plenului Consiliului Concurenței.
"Principala provocare juridică a acestui proiect a fost corelarea legislației naționale și europene specifice prestării serviciilor de handling cu reglementările în materie de concurență, cu atât mai mult cu cât acest aspect era unul de noutate la nivel național, neexistând decizii anterioare ale autorității de concurență privind această piață relevantă.
Încă de la debut, pentru noi a fost evident comportamentul anticoncurențial al Aeroportului, fiind întrunite, în opinia noastră, toate condițiile pentru calificarea acestuia ca fiind un abuz de poziție dominantă. Cu toate acestea, un element cheie în gestionarea cu succes a cazului a constat în prezentarea cât mai clară și structurată a mecanismelor contractuale dintre agenții de handling, companiile aeriene și administratorii aeroporturilor, înțelegerea modului de funcționare a pieței prestării serviciilor de handling la sol fiind determinantă pentru calificarea comportamentului Aeroportului ca fiind un abuz de poziție dominantă" , a declarat Ioana Anghel.
"Această decizie a Consiliului Concurenței este primul demers sancționator în materie de concurență în industria aviației din România și ne bucurăm că am contribuit cu experiența noastră la obținerea acestui rezultat. Este timpul ca administratorii de aeroporturi – cei mai mulți dintre aceștia societăți cu capital de stat, să înțeleagă că relația cu ceilalți prestatori de servicii aeronautice nu este nicidecum o relație de subordonare, ci o firească relație de afaceri ce trebuie să fie construită exclusiv pe temeiuri economice, concurențiale" , a adăugat Mihai Furtună.
"Am ales să lucrăm împreună cu echipa Furtună și Asociații pe speța de concurență care s-a finalizat cu decizia de amendare a Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, fiind convinși că plângerea noastră va fi transpusă într-o decizie favorabilă doar cu ajutorul unor avocați care pun suflet în munca lor.
Gândirea strategică și persuasiunea Ioanei Anghel, alături de experiența lui Mihai Furtună și sprijinul întregii echipe Furtună și Asociații, ne-au condus către un rezultat extraordinar de valoros, respectiv prima măsură de sancționare aplicată de autoritatea de concurență în industria aviației din România.
Vom continua demersurile noastre cu Furtună și Asociații, cărora le mulțumim pentru efortul continuu și determinarea de a ne ajuta în toate aspectele legale cu care ne intersectăm în această industrie", a precizat Alexandra Huzuneanu, General Manager Romanian Airport Services.
Decizia Consiliului Concurenței urmează să fie publicată și poate fi atacată la Curtea de Apel București.
Romanian Airport Services S.A. este o companie românească de handling ce activează pe nouă aeroporturi din România, asigurând în 2019 servicii pentru aproximativ 6.300.000 pasageri și 47.000 de mișcări de aeronave.
Furtună și Asociații este o societate de avocați independentă a cărei expertiză acoperă atât zona de consultanță juridică pentru afaceri, cât și zona de litigii, cu precădere în sfera litigiilor cu un pronunțat caracter tehnic: dreptul aviației, dreptul noilor tehnologii, dreptul mediului, dreptul construcțiilor și urbanismului, dreptul sănătății.
Cu o bogată experiență în dreptul aviației, societatea este membră a celor mai cunoscute asociații internaționale de profil: EALA (The European Air Law Association) și WALA (Worldwide Airports Lawyers Association).
Furtună și Asociații acționează sub sloganul Minds Together și promovează un mod de lucru întemeiat pe o comunicare deschisă, empatie și inovare.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1436 / 1879 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...