BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Angelica Alecu, prima pe listă la admitere, șefă de promoție la finalizarea studiilor, în 2019: ‘Aș lua-o oricând de la capăt, cu inima deschisă. Ceea ce m-a ajutat cu fiecare ocazie să îmi păstrez concentrarea a fost îmbrățișarea ideii că am mereu de învățat și că o victorie nu trebuie să fie altceva decât o bucurie de moment. A doua zi... înapoi la treabă!’
25 August 2022
Ștefania EnacheDupă un parcurs academic de excepție, Angelica Alecu face parte astăzi din Baroul București și își desfășoară activitatea ca avocat colaborator al Societății Civile de Avocatură Stoica & Asociații, în departamentul de litigii.
Angelica Alecu a fost convinsă până în clasa a XII-a că, după Bacalaureat, va da admitere la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București.Toate datele indicau ca fiind acesta parcursul firesc de urmat, din moment ce era elevă a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din București, profilul real, și era atrasă în mare măsură de matematică și fizică.Dar în ultimul an de liceu a început să își pună întrebări și să pună la îndoială „firescul”. Astfel, a ajuns la concluzia că i s-ar potrivi mult mai bine o profesie în care interacțiunile sociale aveau o pondere mai mare. „În realitate, nici nu am migrat prea departe, întrucât dintre alternative, am ales ‘matematica științelor sociale’ ”, punctează tânăra, într-un interviu acordat BizLawyer.
După un parcurs academic de excepție, Angelica Alecu face parte astăzi din Baroul București și își desfășoară activitatea ca avocat colaborator al Societății Civile de Avocatură Stoica & Asociații, în departamentul de litigii. „Experiența profesională acumulată până la acest moment privește domenii precum: drept imobiliar și urbanism, drept civil, proprietate intelectuală, dar și arbitraj comercial intern și arbitraj internațional. În plus, preocupările mele profesionale s-au extins și către activitatea publicistică, printre articolele publicate până în prezent regăsindu-se: „Ipoteca asupra conturilor bancare – o plasă de salvare... pe nisipuri mișcătoare” (publicat în RRDP nr. 3/2020) și „Transformarea justiției și avocaturii în era inteligenței artificiale” (publicat în revista „Avocatul”, nr. 1/2022)”, povestește Angelica.
Nu crede că lumea juridică este diferită de orice altă piață concurențială. În definitiv, calitatea serviciilor și promovarea corespunzătoare a acestora sunt cele care dictează rata de reușită. Prin urmare, consideră că un profesionist trebuie să rămână preocupat de dezvoltarea și perfecționarea competențelor sale și, în același timp, de formarea unei imagini publice care să reflecte aceste competențe.
În ceea ce privește România și oportunitățile oferite profesioniștilor, este de părere că mereu este loc de mai bine, dar crede că potențialul de creștere al țării noastre este unul foarte mare.
„Îmi amintesc de un coleg străin, venit într-un schimb de experiență în România, care îmi spunea în urmă cu câțiva ani că îi place în România pentru că aici simte că e ceva de făcut. Venind din Statele Unite ale Americii, simțea că acolo, orice idee ar avea, e deja implementată de cineva. În România avem multe lucruri de făcut. Uitându-mă în jurul meu la colegi și prieteni care fie rămân, fie se întorc în țară, simt că începem să avem și cu cine”, explică avocatul.
A intrat prima la facultate, a terminat ca șefă de promoție
Alegerea Facultății de Drept din cadrul Universității din București a reprezentat un pas important pentru Angelica Alecu. Tânăra a fost prima la admiterea din 2015 și a finalizat această cursă, în 2019, tot pe prima poziție, ca șefă de promoție.
Privind în urmă, Angelica spune că tot acest parcurs a reprezentat un avantaj, dar nu prin prisma notelor, ci mai degrabă, prin prisma a ceea ce a reușit să transmită prin această informație: perseverență, disciplină și pasiune. „De altfel, cred că mai degrabă acestea sunt și trăsăturile căutate de angajatori. Am avut colegi de generație extrem de bine pregătiți și sunt mândră de ce au devenit deja foarte mulți dintre ei. Clasamentul din anii de studiu nu este o garanție a succesului, ci doar un indiciu că studenții din primele poziții sunt poate mai consecvenți, mai rezilienți și mai interesați de ce studiază”, nuanțează avocatul.
Mărturisește că se ferește să pice în capcana de a se întreba „ce ar fi fost dacă”. Privind în urmă, spune că nu știe dacă ar fi fost un programator mai priceput, dar ceea ce știe sigur este că îi place ceea ce face în prezent. „Iar ceea ce am fost convinsă încă de la momentul alegerii Facultății de Drept este că, indiferent ce ar urma să îmi rezerve viitorul din punct de vedere profesional, studiile în drept îmi vor folosi în vreun fel sau altul. Și nu m-am înșelat. Aș lua-o oricând de la capăt cu inima deschisă, fie și numai pentru gândirea critică și disciplina pe care mi le-am antrenat urmând cursurile Facultății de Drept”, completează tânăra.
Referindu-se la perioada facultății, Angelica descrie anii săi de studenție în felul următor: în anul I, a învățat să învețe, în anul II a învățat să piardă, în anul III a învățat să muncească pentru perfomanță, iar în anul IV a învățat să câștige.
„Mi-au fost de mare folos aceste lecții și au venit exact în ordinea potrivită pentru mine. La început, a fost dificil să înțeleg cum anume să fac tranziția de la rezolvat probleme de matematică pe baza unor formule date, imuabile, la discuțiile despre istoria și teoria generală a dreptului. Dar m-am adaptat din mers și am luat fiecare examen ca pe o provocare. În anul II am descoperit concursurile și activitățile extracurriculare în care mă înscriam cu tot entuziasmul, dar la care eșuam de multe ori cu același aplomb, pentru că nu știam ce înseamnă să te pregătești pentru un concurs. Privind retrospectiv, e posibil să fi avut falsa impresie că o pledoarie se susține cu talent, iar nu cu muncă. Pe baza experienței din anul II și a unor serii de introspecții, în anul următor am învățat ce înseamnă de fapt să depui efortul necesar pentru a te prezenta la înălțime într-o competiție cu colegi atât de bine pregătiți, cum pot afirma cu mândrie despre colegii mei de generație. După tot acest periplu, în anul IV, am început să văd roadele muncii mele și am avut de învățat o altă lecție: cum să nu mă las pradă propriului succes și să rămân mereu un student, ca mentalitate. Câștigarea unor competiții mi-ar fi putut vulnerabiliza pregătirea pentru licență. Succesul de la licență mi-ar fi putut vulnerabiliza pregătirea pentru examenul de barou. Reușita de la examenul de barou mi-ar fi putut vulnerabiliza atenția în activitatea de avocat stagiar. Ceea ce m-a ajutat cu fiecare ocazie să îmi păstrez concentrarea a fost îmbrățișarea ideii că am mereu de învățat și că o victorie nu trebuie să fie altceva decât o bucurie de moment. A doua zi, înapoi la treabă”, susține avocatul.
Și-a pus de multe ori întrebarea dacă ar trebui schimbat ceva în programa studenților la Drept. Nu a găsit încă un răspuns preciz, dar analizele parcursului său i-au arătat că tot ceea ce este astăzi se datorează și anilor de studiu din facultate.
„M-am gândit cât de multe cunoștințe mi-ar fi fost utile în anii de studiu, dar în același timp am conștientizat că parte din ceea ce sunt astăzi se datorează sistemului actual de studiu, cu plusurile și minusurile sale. Prin urmare, cred că schimbările sunt de bun augur, dar ar trebui realizate cu precauție, pentru a nu goli de conținut baza formării gândirii juridice. Ca simple observații din activitatea practică ulterioară, consider că n-ar prinde deloc rău studenților facultăților de drept cursuri de dezbateri, de discurs public, de cunoștințe minimale de redactare documente juridice sau alte astfel de abilități practice, numai în mod metaforic catalogate drept soft skills, întrucât, în realitate, deprinderea lor nu e deloc ușoară”, subliniază tânăra.
--------------------------------------------------------------
Citește și
→ De vorbă cu conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre preocuparea de a oferi studenților o nouă „normalitate” și aceeași pregătire temeinică: ‘Absența fizică ne-a dezorientat la început, dar procesul didactic se derulează acum în parametri optimi; profesorii și studenții au dovedit o imensă capacitate de adaptare’
→ BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Alexandra Șipoteanu, una dintre mândriile promoției 2021: Facultatea de Drept este dificilă deoarece te obligă la autodepășire, la cunoaștere aprofundată a tuturor aspectelor predate, la gândire cu propria minte, la autodisciplină. Linia întâi înseamnă calitate, iar calitatea este oferită de integritate, seriozitate, pasiune pentru profesia aleasă și perfecționare continuă în domeniul ales
→ BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Diana Valeria Ceaușu, șefa promoției 2020, a intrat în echipa CMS România. ”Satisfacțiile au răsărit pe măsură ce eu am început să cunosc construcția dreptului și au crescut odată cu cunoștințele mele. Cu cât am cuprins și înțeles mai bine mulțimea regulilor de drept, cu atât am putut găsi soluții pentru mulțimea anomaliilor din realitatea socială”, spune avocata
→ BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Alexandra Șipoteanu, una dintre mândriile promoției 2021: Facultatea de Drept este dificilă deoarece te obligă la autodepășire, la cunoaștere aprofundată a tuturor aspectelor predate, la gândire cu propria minte, la autodisciplină. Linia întâi înseamnă calitate, iar calitatea este oferită de integritate, seriozitate, pasiune pentru profesia aleasă și perfecționare continuă în domeniul ales
→ BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Diana Valeria Ceaușu, șefa promoției 2020, a intrat în echipa CMS România. ”Satisfacțiile au răsărit pe măsură ce eu am început să cunosc construcția dreptului și au crescut odată cu cunoștințele mele. Cu cât am cuprins și înțeles mai bine mulțimea regulilor de drept, cu atât am putut găsi soluții pentru mulțimea anomaliilor din realitatea socială”, spune avocata
→ BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Aura Elena Amironesei, olimpic internațional, a absolvit în primii trei din an facultățile de Drept (9,87) și Geografie. Multipremiată la competiții studențești cu expunere internațională, a ales avocatura și este doctorand în Dreptul comerțului internațional și cadru didactic asociat în cadrul Facultății de Drept din Iași. ‘Am făcut alegerile potrivite la momentul potrivit și le-am trăit cât mi-a fost cu putință de plenar’, spune azi Aura
→ BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Irina Galan, șefa promoției 2020 de la Facultatea de Drept a Universitații din Iași: ‘Nu am mizat niciun moment pe titlul obţinut în facultate, dar probabil că acesta a reflectat bagajul de cunoştinţe acumulat şi determinarea avută pe parcursul anilor de studiu’. Tânăra avocată aşteaptă cu entuziasm şi deschidere noile provocări şi opţiuni ce vor apărea
→ BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Irina Galan, șefa promoției 2020 de la Facultatea de Drept a Universitații din Iași: ‘Nu am mizat niciun moment pe titlul obţinut în facultate, dar probabil că acesta a reflectat bagajul de cunoştinţe acumulat şi determinarea avută pe parcursul anilor de studiu’. Tânăra avocată aşteaptă cu entuziasm şi deschidere noile provocări şi opţiuni ce vor apărea
→ BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Cosmin-Teodor Cotos a finalizat acum trei ani studiile de licență cu media 9,79 și are azi propriul cabinet de avocatură. ”Esența și particularitățile dreptului m-au fascinat, iar profesorii și persoanele pe care le-am întâlnit în mediul universitar mi-au schimbat complet cursul vieții”, spune azi avocatul
→ BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Alexandra Tuță, una dintre primele medii obținute anul trecut la examenul de licență, a intrat în echipa de litigii de la Reff & Asociații: ”Sacrificarea zonei de confort și a unor plăceri personale aduce o satisfacție înzecită în momente-cheie, precum examenul de licență sau de admitere în profesie. În acele clipe privești retrospectiv și ești împăcat - a meritat totul”
→ BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Adrian Grapă, unul dintre vârfurile promoției 2019, a intrat în echipa DLA Piper România. ”Probabil că mediile mari sunt o carte de vizită pentru absolvenții de Drept, atunci când aceștia au primul contact cu un posibil angajator. Consider, însă, că sunt mai importante pe termen lung informațiile acumulate în anii de studiu”, spune azi avocatul
→ BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Andreea Lepărdă, medie finală 9,66, una dintre cele mai bune absolvente din generația anului 2021: Nu contează dacă ești în linia întâi sau nu. Contează ca, acolo unde te afli, să realizezi importanța pe care o ai la nivel social și să fii responsabil, serios
--------------------------------------------------------------
Rețeta succesului: Perseverență, disciplină și pasiune
Angelica Alecu a început să participe la competiții și activități extracurriculare încă din anul II de facultate. Succesele cele mai notabile au apărut în ultimii doi ani de studiu.
Printre competițiile cele mai relevante se detașează concursul de procedură civilă Premiile de excelență „Viorel-Mihai Ciobanu” (premiul pentru cea mai originală pledoarie, în anul 2019), concursul „Competition Challenge” (locul I împreună cu partenerul de echipă Alin Cincă, în anul 2019) și concursul de eseuri numit „Bursele RTPR Allen & Overy” (locul I, în anul 2018).
„În plus, un rol important în antrenarea abilităților mele oratorice a avut cursul de perfecționare a discursului public organizat de societatea de avocați Țuca, Zbârcea & Asociații, numit „Internship în discurs public. O abordare informală” (ediția 2017). Pe parcursul anilor de studiu, am efectuat o serie de stagii de practică în cadrul societăților de avocatură Țuca, Zbârcea & Asociații (în anul 2017), Nestor Nestor Diculescu Kington Peterson (în anul 2017), RTPR Allen & Overy (în anul 2018), Stoica & Asociații (între anii 2018-2019)”, completează tânăra.
Angelica Alecu este de părere că la fel ca orice altă facultate, Facultatea de Drept îți oferă exact cât ești dispus să îi dai. „Pentru mine, a fost o facultate dificilă, întrucât mi-am dorit să înțeleg tot ce învăț și să plec cu un set cât mai complet de unelte pentru profesia viitoare. Eforturile depuse au presupus și sacrificii, mai ales în privința consumului de timp și energie, dar nu cred că poți obține ceva cu adevărat valoros, dacă nu oferi în schimb la fel de mult. În viziunea mea, satisfacția presupune să reușești să parcurgi un drum anevoios, nu să găsești o scurtătură, deși destinația e aceeași, în final, în ambele exemple”, explică avocatul.
Se ferește să ofere sfaturi, dar le recomandă celor care iau în calcul admiterea la Drept sau la orice altă facultate să nu caute drumul mai ușor, pentru că dacă drumul e ușor, e foarte probabil să fie bătătorit de mulți alții înaintea lor și roadele pe care le vor aduna să fie destul de sărace.
Din punctul său de vedere piața muncii nu este saturată de absolvenți, ci este dornică de oameni competenți. „Provocarea generației noastre și a celor următoare, fie că vorbim de domeniul juridic sau nu, va fi însă să ne adaptăm tuturor schimbărilor și să îmbinăm cunoștințe din mai multe domenii. Cred că performanța în perioada următoare va arăta diferit, în sensul că nu va mai fi circumscrisă unui domeniu extrem de specializat, ci probabil se va regăsi la confluența mai multor domenii”, concluzionează Angelica Alecu.
-------------------------------------------------------------------------
Citește și
→ De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Catinca Daria Anghel, a zecea notă a generației sale: De fiecare dată când am descoperit modul în care și-au dezvoltat cariera cei cu care am intrat în contact din domeniul juridic, m-am simțit inspirată. Fiecare parcurs descoperit îmi dă o nouă idee, stârnește un nou entuziasm, îmi conturează o nouă posibilitate
→ De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Rareș Rusu, a șasea notă a generației sale: Am șansa de a face Dreptul în preajma unor oameni cu o bogată experiență, care au demonstrat în repetate rânduri că profesionalismul poate deveni un mod de viață. Într-un asemenea mediu, orice este legat de performanță este prețuit
→ De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională
-------------------------------------------------------------------------
Citește și
→ De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Catinca Daria Anghel, a zecea notă a generației sale: De fiecare dată când am descoperit modul în care și-au dezvoltat cariera cei cu care am intrat în contact din domeniul juridic, m-am simțit inspirată. Fiecare parcurs descoperit îmi dă o nouă idee, stârnește un nou entuziasm, îmi conturează o nouă posibilitate
→ De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Rareș Rusu, a șasea notă a generației sale: Am șansa de a face Dreptul în preajma unor oameni cu o bogată experiență, care au demonstrat în repetate rânduri că profesionalismul poate deveni un mod de viață. Într-un asemenea mediu, orice este legat de performanță este prețuit
→ De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională
-------------------------------------------------------------------------
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 727 / 1881 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...